Saturday, September 28, 2013

Ceritera Bersalin Anak Pertama..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Memandangkan masa pregnant dulu gue kemaen lagi gigih dk buat research pasal pengalaman bersalin orang laen, kini tibalah masanya untuk gue kongsikan pengalaman bersalin gue pulak.. mana tau pengalaman gue nih boleh dijadikan rujukan untuk mommy2-to-be diluar sana pulak ke? hihihi

Ceriteranya bermula dengan turunnya tompokan coklat skit di saat kandungan berusia 37w, lepas tu turun air skit dan stat sakit2 pinggang selama 4 ari berturut2 di saat kandungan 38w 5d, dan last sekali stat sakit2 perut selang 1/2 jam + 10 minit + 5 minit sekali ketika kandungan 39w 2d..

Walaupun gue da stat sakit2 perut selang 1/2 jam pada pukul 4 pagi lagi, tapi atas nasihat doktor yang minta gue tunggu sehingga sakit perut selang 5 - 10 min dan turun lendir darah @ pecah ketuban dulu baru pegi klinik, tunggu punya tunggu, akhirnya pada jam 8 pagi tu, turun ler lendir darah..

Gue pon ape lagi, dalam tengah dk menahan sakit tu, terpaksa la gagahkan jugak diri nih untuk mandi dan bersiap..nasi goreng pulak boleh telan sesudu aje, air milo memang x boleh telan langsung.. air masak pon telan seteguk dua aje..telur itik? telan semulut pon da rasa macam nak muntah..uhuk,

Lebih kurang pukul 9.30 pagi, gue pon sampai ler kat klinik dan rumah bersalin an-nuur tu.. oleh sebab da turun tanda, sampai aje gue terus dibawa masuk ke labour room.. c eraziwan pon ikut sekali.. nurse check denyutan jantung baby jap, lepas tu dia masukkan ubat kasi gue membuang puas2 dulu..hihihi

Bila nurse tengok gue macam xtahan sakit aje, dia cecepat ingatkan gue untuk tarik nafas dalam2 dan hembus guna mulut.. alhamdulillah, sakit tu berkurangan la jugak disamping tangan nih kemaen lagi kuat dk genggam tangan c eraziwan tu.. sampai merah2 tangan dia katanya..hihihi

Sementara nak tunggu doktor sampai, kitorang bertiga lepak2 kat labour room tu dulu.. bila haus, c eraziwan tolong suapkan air zam2.. bila panas, c eraziwan tolong basahkan dahi n kepala dengan air selusuh.. bila sakit pinggang, nurse tolong urutkan.. bila sakit kaki, nurse tolong picitkan.. terharu sangat2 dengan sokongan yang diberikan c eraziwan n nurse..=')

Doktor sampai dalam pukul 10.30 pagi n dia terus seluk untuk cek jalan..mak oi, sakit giler okeh! uhuk, nasib baek masa tu dah buka 6cm.. 2 jam lepas tu gue kena seluk untuk 2nd time pulak.. nasib x sesakit yang 1st time tu..gue kemaen lagi cuak.. hihihi maybe sebab bukaan da buka 8-9cm kot..

Memandangkan air ketuban gue belum pecah, doc pon tolong pecahkan.. katanya, lagi 1 jam gue da boleh bersalin.. kata nurse pulak, bila air ketuban da pecah, sakitnya akan bertambah dan hanya akan hilang bila bukaan da full sebab bila bukaan da full, kita akan rasa macam nak meneran pulak..

Alhamdulillah, setelah sejam dk menahan sakit, tibalah masanya untuk meneran! setelah berkali2 dk teran, baby tetap x keluar2 jugak sebab doc cakap gue dk teran ikut tekak sampai merah2 muka.. cara yang betul meneran ialah teran ikut perut macam kita nak teran time sembelit tu..

Akhirnya, setelah hampir sejam, tepat jam 2.30 petang, lahirlah hero cilik kami seberat 2.88 kg.. ya allah, time baby keluar tu, gue rasa lega sangat2.. bila doc keluarkan uri dan darah beku pulak, gue rasa lega lagi sekali walaupun agak sakit skit time dia dk tekan2 perut gue yang da kempis tu..hehehe

Sebelum doc mulakan proses jahit menjahit, gue sempat ler pandang muka c eraziwan jap, alahai.. sayu pulak rasa hati nih bila tengok air matanya yang sedang mengalir tu.. dia pon senyum je sambil kucup dahi gue berkali2..xmalu ke dekat doc siti dengan nurse nadia tu? hik3,=P

Lastly, info yang paling mummy2-to-be nak tau sangat2 of coz lah tentang harga bayaran yang dikenakan kan? hehe at least, boleh ler standby duet tu siap2..turn gue ritu dikenakan rm1550.. akak yang gue jumpa time p check up ritu pulak dikenakan rm1600..ini pulak no. tel klinik tu : 09-764 2994.. =)


my newborn hero - 13/8/13 ;)

Thursday, September 12, 2013

Ceritera My 9th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Pada 11 ogos yang lepas, kandungan gue da pon genap 39 minggu.. alhamdulillah, sempat jugak gue beraya sakan pada pagi syawal.. yela, risau jugak dibuatnya gue bersalin awal, xpasal2 kena berpantang time syawal n x boleh nak menikmati hidangan yang sedap2 di pagi syawal tu..hihihi

Actually, 2,3 ari sebelum gue p check-up tu gue ada turun tanda lagi sekali.. (turun air dalam kuantiti yang sedikit dan sakit2 pinggang) tapi bila gue call doc, dia cakap itu benda biasa.. belum nak bersalin lagi.. bila da sakit perut selang 5 min n turun lendir darah @ pecah ketuban baru da nak bersalin..

So time p check-up ritu, macam biasa, doc ambik tekanan darah gue, timbang berat badan, scan dan tekan2 perut skit.. nasib baek dia da x ambik sampel darah gue da.. memula tu cuak jugak sebab ingatkan kali nie pon nak kena cucuk kat jari lagi sekali untuk check hb..hihihi

Memandangkan due gue lagi 7 ari, so doc set kan next appointment pada 18 ogos nanti.. itu pon kalo belum bersalin katanya.. kalo da ade tanda2 macam yang dia cakapkan tu, terus je call dia.. x pon datang je klinik.. total charged untuk kali nie pulak rm30 aje included obimin n ubat tambah darah..

Alhamdulillah..setel pon ceritera2 pregnancy gue nih..hihi ada masa nanti insyaallah gue akan update pulak pasal pengalaman bersalin anak pertama nih.. maklum ler, time dulu2 gue yang beria dk baca pengalaman bersalin orang, sekarang turn gue la pulak berkongsi pengalaman sendiri kan..hihi

Sunday, September 1, 2013

Ceritera My 8th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Walaupun gue da pon selamat melahirkan, tapi gue tetap nak sambung jugak ceritera check-up yang gue x sempat nak update kat sweet + sour nih.. x pe kan? hihi yela, kalo boleh gue nak la lengkapkan ceritera2 pregnancy gue nih.. boleh jugak dijadikan panduan oleh mommy2-to-be diluar sana tu.. hihi ;)

Memandangkan pada 28 julai lalu gue da ade turun tanda skit2 (tompokan coklat macam 1st day kita period tu), gue cecepat ajak c eraziwan balik kampung walaupun time tu gue x rasa sakit pon..cuak kemaen time tu..hihi kalo x silap, masa tu baru nak masuk 37 minggu kot?

So, esoknya gue n eraziwan pon p la check-up kat klinik dan rumah bersalin an-nuur.. kenapa gue pilih klinik nie? sebabnya, klinik nih merupakan satu2nya klinik yang menyediakan pakej bersalin normal dengan harga yang paling murah kalo nak dibandingkan dengan private yang laen..

Tambahan pulak, kat klinik nie juz boleh bersalin normal aje..diorang xde peralatan untuk kaedah czer.. so, hanya mommy2-to-be yang xde masalah ajelah yang diterima bersalin kat sini.. ratenya pulak antara rm1150 - rm1750 aje..hihi kalo kat tempat laen, paling minimum pon da mencecah rm1700..

Time check-up tu, macam biasa..doc ambik bacaan tekanan darah, timbang berat badan, scan dan tekan2 perut skit, n ambik sampel darah sebab dia tengok rekod gue time p check-up kat klinik putrijaya ritu, sekali aje buat ujian hb..n ternyata, hb gue rendah.. 9.4 aje.. masa mula2 buat ritu 12.4.. huhuhu

Lepas tu, doc bagi obimin n ubat tambah darah.. katanya, darah gue nie cair sangat so make sure jangan skip makan obimin n ubat..huhuhu gue mengaku sebelum2 nih gue memang selalu skip obimin sebab takut baby besar..tapi kata doc, baby besar xde kaitan dengan obimin tapi pola pemakanan ibu..

Tak dinafikan, kalo nak dibandingkan dengan klinik putrijaya, doc kat an-nuur nie lagi detail.. xsia2 gue pilih klinik nie..thanks a lot to blogger2 kat luar sana yang penah review klinik an-nuur nie..hihi so, total charged untuk check-up kali nie pulak = rm95..maybe mahal skit sebab 1st time kot? entahlah..hihi