Sunday, September 1, 2013

Ceritera My 8th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Walaupun gue da pon selamat melahirkan, tapi gue tetap nak sambung jugak ceritera check-up yang gue x sempat nak update kat sweet + sour nih.. x pe kan? hihi yela, kalo boleh gue nak la lengkapkan ceritera2 pregnancy gue nih.. boleh jugak dijadikan panduan oleh mommy2-to-be diluar sana tu.. hihi ;)

Memandangkan pada 28 julai lalu gue da ade turun tanda skit2 (tompokan coklat macam 1st day kita period tu), gue cecepat ajak c eraziwan balik kampung walaupun time tu gue x rasa sakit pon..cuak kemaen time tu..hihi kalo x silap, masa tu baru nak masuk 37 minggu kot?

So, esoknya gue n eraziwan pon p la check-up kat klinik dan rumah bersalin an-nuur.. kenapa gue pilih klinik nie? sebabnya, klinik nih merupakan satu2nya klinik yang menyediakan pakej bersalin normal dengan harga yang paling murah kalo nak dibandingkan dengan private yang laen..

Tambahan pulak, kat klinik nie juz boleh bersalin normal aje..diorang xde peralatan untuk kaedah czer.. so, hanya mommy2-to-be yang xde masalah ajelah yang diterima bersalin kat sini.. ratenya pulak antara rm1150 - rm1750 aje..hihi kalo kat tempat laen, paling minimum pon da mencecah rm1700..

Time check-up tu, macam biasa..doc ambik bacaan tekanan darah, timbang berat badan, scan dan tekan2 perut skit, n ambik sampel darah sebab dia tengok rekod gue time p check-up kat klinik putrijaya ritu, sekali aje buat ujian hb..n ternyata, hb gue rendah.. 9.4 aje.. masa mula2 buat ritu 12.4.. huhuhu

Lepas tu, doc bagi obimin n ubat tambah darah.. katanya, darah gue nie cair sangat so make sure jangan skip makan obimin n ubat..huhuhu gue mengaku sebelum2 nih gue memang selalu skip obimin sebab takut baby besar..tapi kata doc, baby besar xde kaitan dengan obimin tapi pola pemakanan ibu..

Tak dinafikan, kalo nak dibandingkan dengan klinik putrijaya, doc kat an-nuur nie lagi detail.. xsia2 gue pilih klinik nie..thanks a lot to blogger2 kat luar sana yang penah review klinik an-nuur nie..hihi so, total charged untuk check-up kali nie pulak = rm95..maybe mahal skit sebab 1st time kot? entahlah..hihi

10 comments:

Tihara said...

bagus jugak share..tq ema :)

HeNRieTTa JoSe said...

Murah tu...kt sni rata rata mahal....bagus la semua berjalan lancar...tpi mmg rietta ada dengar, bby besar bukan sebab suplement yg doktor bg....tpi sebab pola pemakanan ibu...

Kakzakie said...

Kira murah jugalah tu dan ditambah cara pemeriksaan pun puas hati next bolehlah ke sini lagi. Eh.. tunggu baby besar sikit ye hihi...

Cik Puan Rara said...

kalo rara mmg rara g KK je.hehehe.bukan jimat.tp gunakan kemuadahan yg ada,hehehe

are_lin@yu said...

moga di permudahkan ya dear ;-)

Fifi Nadhrah said...

an nur mane? bangi ke? cer cite.. ke fifi yang ketinggalan? fifi dulu g KK je..

ros_reeza said...

share pengalaman masa check up ek.. bagus.. boleh dijadikan rujukan untuk mommy to be :)

Miss Volvo said...

penting tau obimin tu utk org mgandung. jgn xmkn tau.

hana hadi said...

menarik info ni :)

Syida Rasyidah said...

ada info menarik dalam entry kali ni.. oklaa kan, even byr mahal sikit, tapi klinik tu berkualiti, kan?