Wednesday, October 26, 2011

Day 3rd @ Seoul, Korea~~

Uhuhu..kesian tol, rnie da 26hb, p gue bwu terhegeh2 nak update sal ari ketiga gue kat sana..hihihi ah, xkesah la kan..bukan gue kena bayar penalty kat sesape pon, janji ade jugak kenang-kenangan yang gue boleh abadikan kat dalam sweet + sour gue nih..tol x? hm, betul3..=D

ari ketiga nih, kitorang banyak habiskan masa kat lotte world..seharian kitorang kat sini tahu! semangat betol..hehe yela, mana xsemangatnye, tiket masuk aje da 30k..kalo di convertkan ngan duet sini, mau rm100 jugak woo..tapi gue memang enjoy kat sini..1st taem tu naek c roller coaster..itu pon dk pejam mata aje memanjang..kui3, =P

lepas tu, kitorang p lepak kat magic island pulak..magic island nih tempat untuk outdoor game..lau kat lotte world tadi, game yang indoor..kat magic island nih, gue sempat maen 2 game aje lepas tu, KO..hahaha mau x ko, game2 die sume mencabar tahu..nasib la gue xtermuntah kat sana, kalo x buat malu aje..(game yang mencabar ke, hang yang lemah semangat sangat?) err..=.='

tetiba jer pic nih muncul? motif utama gue mintak akak gue tolong ambik kan pic nih sebab gue sesaje aje mau bergambor kenang kenangan dengan c soo ji sub yang menjadi kegilaan bestie gue nie..kui3, guess wat? gue ade belikan die stoking yang ade muka soo ji sub sebagai souvenir dari sana kan, thank god she like it..xsia2 gue dk pk panjang b4 beli stokin tuh..hik3,

okeh, berbalik ke topic asal, taem nih gue da sampai kat magic island..pemandangan kat lua nih lawa sesangat..hampir separuh ari gue berkurung dk maen game kat dalam bangunan, kua aje dari bangunan nih, rasa menyesal pulak sebab kejap aje sempat lepak kat sini..tambahan lagi, udara kat lua lebih fresh..sejuk aje..hee =D

nih pulak kekonon sedang beristirehat la sesudah sakan bermaen game yang tersangatlah mencabar kat dalam tu kan..duduk xsampai 5 min, da kena blah sebab kitorang agak kesuntukan masa kat sini..jam bwu aje menunjukkan pukul 6 petang, da macam 7 malam da..(memang ler c emma chan oi, kat sana kan awal sejam dari kat malaysia nih) ha ah kan, lupa pulak..hehehe =P


haa, ambik hang! sakan tol hangpa semua bergambor dengan hanbuk kan..err..hehehe actually, kitorang da hampir putus asa tau sebab nie da ari ke-3 kitorang kat seoul tapi masih xjumpa tempat yang boleh pakai hanbuk sebabnye esoknye, kitorang da nak fly ke jeju island..so, bila da ade peluang kat depan mata nih, ape lagi kan..sewa aje da 10k, kena la guna dengan sebaik2nya..hee

nih pulak taem sesi ber foto secara solo~~hehehe walaupun sewanya agak mahal, kot? tapi kira ok la dengan servis yang diberikan nie kan..baju die tolong pakaikan, lorr..simple je cara nak pakai hanbuk nih, gue ingatkan susah..hehe taem nak ambik gambar pulak, die yang tolong betulkan kaen tuh kasi mengerbang sikit..konon2 untuk bagi nampak lagi lawa la kan..kui3,

haa, gambar yang nih pulak, tang kuku yang paling penting yer..kui3, (sempat lagi hang yer) yela, mana xsempatnya..tiap2 ari, gue orang 1st yang bangun pagi, mandi n bersiap2 tahu..so, gue ade banyak sangat masa terluang untuk bersiap..hihihi tapi tu lah, beberapa ari tu aje gue pakai pewarna kuku nie sebab taem tuh tengah abc kan..hehehe =P

yang nih pulak, gue pon xpasti ape la motif yang sedang bermaen di fikiran c emma chan nie..macam2 gaya yang gue kitorang buat sampaikan c owner kedai tuh asyik tergelak tersenyum aje tengok aksi gue kitorang berposing..hehehe nak x nak, terpaksa la gue kitorang tebalkan aje muka yang memang dah sedia tebal nih..hahaha =D

okeh, macam biasa..
pic penutup untuk entry nih mistilah peace no war! hehehe
(uit, peace kah itu?)
0ps..=P

Sunday, October 23, 2011

Sesi Melepak Di SAJ~~

Semalam, a.k.a dua hari yang lepas, (2 ari yang lepas tuh, semalam kah?) =.=' hujan sangat lebat di area umah gue..so, gue pon ajaklah c eraziwan p lepak2 kedai mamak luh kat bawah flat gue nih kan, kebetulan pulak taem tuh perut gue tersangatlah lapar..biase kalo lepak kat kedai mamak, gue order roti milo aje..ari tu, sekali gue order roti milo + roti cheese, perghhh! sedap gilos..(melampau!) hahaha

Malam tu pulak, tetiba aje gue rasa rindu sesangat kat ofiz lama gue..(mungkinkah sebab taem tuh gue tersangatlah kenyang?) gue pon ape lagi, luahkan lah perasaan rindu gue tuh kat facebook kan, biase la tu..hehe sekali, dapat respon yang baek dari dak ofiz gue..kebetulan pulak dak ofiz gue tuh bwu jer beli camera dslr yang da lama die impi2kan..gue pon tingin jugak nak tengok camera tuh + hasilnya kan? hihihi

Malam tu jugak gue kasi tau niat gue nih sama c eraziwan..plan asal kitorang sebenarnya mau kua dating lepas zohor sebab sabtu minggu nie die keje, gue xkeje..c eraziwan pulak ok kan aje plan gue tuh, uhh..epy tol rasa taem tuh..maklumlah, gue kan masih baru sesangat kat ofiz sekarang..bwu jer 2 minggu, masih xdapat lagi nak biasakan diri dengan suasana dan ragam ofizmate yang baru..hihi

tadaa~
inilah hasil daripada dslr ex-ofizmate gue yang ohsem itu..hihihi lau xsilap gue, gambar nih die edit pakai dslr aje, xpakai adobe photoshop pon sehinggakan parut kat pipi gue tuh hampir2 xnampak, hahaha i like! =P

ini adalah anak2 buah gue yang dulu..jangan xpercaya, 2 tahun gue keje, gue ade 3 orang anak buah yang mana salah seorangnya merangkap buah hati gue..hahaha (sebenarnya, mereka lebih kepada partner gue tapi disebabkan gue lebih otai, mereka menganggap gue nih leader diorang walaupun hakikatnya memang begitu!) =D

niat dihati hanya nak lepak2 melepaskan kerinduan aje di sini tapi memandangkan masih ade beberapa perkara yang memerlukan khidmat gue, gue on kan aje coz it's not a big deal.. =)

empunya dslr ini merupakan seorang photographer yang xbertauliah n die da banyak jadi photographer sampingan di wedding2..kepakarannya ialah gambar2 candid n di hari pertunangan gue nanti, (gue pon xtau bila) =P gue mau die jadi photographer gue jugak! Insyaallah, =3

uhh..sinar kebahagiaan jelas terpancar di raut wajah kami berdua..che wah ayat, memang xleh blah..hahaha =P

gue seorang yang sangat fokus ketika bekerja tahu! bak kata phua chu kang, don't play-play..kui3,

lagi bukti kefokusan dan ketekunan gue ketika bekerja..=D

gue rindukan suasana kerja yang sempoi seperti ini..kami serius bila keadaan sedang tegang n akan menjadi sebaliknya bila keadaan sedang tenang..boleh macam tu? hehehe

SAJ, u r always in my heart..thanks a lot..>___<

pic penutup untuk entry kali nih,
peace no war okeh! hee >.<

Friday, October 21, 2011

Day 2nd @ Seoul, Korea..^^

Fuh, masuk hari yang kedua suda..hari pertama yang sangat memenatkan berakhir dengan tido selama 6-7 jam sahaja tahu! (x cukup tido..=.=') taem kitorang 3 beradik balik kampung ritu, sampai aje kat umah, kitorang misti akan tido semahu-mahunya..maklumla, berjam2 lamanya kitorang terperap kat dalam keta kan, mau xpenat?? hihihi

nih pulak dekat subway..subway nih macam lrt + ktm kite la..tapi yang nih lagi rumit! dari awal sampai akhir gue xtau nak naek subway nih macam mana sebab die ade banyak sangat line..naek tren nih, kena tukar line tuh..naek tren tuh pulak, kena tukar ke line nih..adoi, pusing kepala mak nak..>_< nasib baek la mereka2 yang laen tu da expert..=D

before gerak ke subway, sempat lagi berdiscuss sesambil minum kopi panas..hihi destinasi kitorang taem pepagi nih ialah ke palace yang ade secret garden kat dalam tuh..tiket masuk palace nih pon boleh tahan jugak..lau xsilap gue, 8k untuk satu kepala..kat sini memang ramai foreigner, budak2 upm yang datang trip pon ramai jugak..sempat jugak la kitorang bertegur sapa sat..

oleh sebab palace nih tersangatlah besar (lebih2 pulak hang nih!), admin diorang ade la sediakan tour sorang untuk guidekan kitorang sepanjang sesi ronda2 di secret garden nie kan..fuh, sumpah, termengah2 gue kat sana, nasib baek xsemput..mana xnye, kejap naek bukit, kejap turun, lepas tu naek lagi, lepas tu turun..adoi..berpeluh2 gue kat situ..=3

tempat nih memang best..banyak sesangat tempat menarik yang ade kat sini..pendek kata, memang seswai sangat la untuk pelancong2 macam kitorang nih berposing sakan..bila take 5 aje, posing..bila take 5 aje, posing..=P

walaupun kitorang p taem musim autumn, tapi pokok2 kat sana xbape nak kering sangat..suhu pon xsesejuk seperti yang kitorang sangka..sejuk die sedang2 aje..tapi kalo taem pagi n malam, memang sejuk sesangat..kitorang p taem awal autumn, itu pasal pokok2 xselawa macam yang gue tengok kat dalam tv..=(

besar kan die punya bangunan..gue tingin jugak nak panjat tengok amenda la yang ade kat dalam bangnan nih tapi nampak macam leceh aje..(banyak la hang punya leceh!) hihihi

kat sini sangat panas tahu! berpeluh2 gue dibuatnya..hm, adekah sebab tempat nih agak tertutup ataupun sebab gue yang terlalu banyak ber excercise ke sana ke mari? hm..mungkin.. 

uhuhu..gue ingat lagi taem gue tengah syok2 bersandar kat dinding, kebetulan pulak perut tengah lapar..so, gue pon ape lagi..dengan selamba aje mam snek yang ade dalam beg gue tuh..kunyah punya kunyah, tup2 ade dengar sumtin yang xbape nak jelas bunyinya..bila gue toleh aje belakang, alamak! c pak guard tuh sound gue ler..do not eat! nasib baek die sound sambil senyum2..hihi

cite disebalik tabir sal gambor nih ialah, masa nih gue tengah berposing2 dengan akak gue kat belakang sana lepas tu, tetiba aje kawan akak gue panggil gue suruh duduk kat atas daun2 yang kering nih tanpa sebarang explanation..n hasilnya? muka gue pon da jadi macam blur semacam aje..kui3,


setel aje sesi jenjalan makan angin pada sebelah pagi, kitorang pon teruskan la pengembaraan untuk sesi petang pulak di N seoul tower..nasib baek gue da p kat klcc, kalo x buat malu aje p jenjalan kat menara tempat orang, menara tempat sendiri xtengok2 pon lagi..hihihi

kat belakang gue nih, ade lantai yang unik..unik x unik lantai tu, ade sorang budak sampai nangis2 xnak pijak lantai tuh taem mak + ayah die suruh ikut jejak langkah diorang pijak memijak lantai..hahaha kelakar tol budak tuh..nape die takut? sebabnye bila kita pijak lantai tuh, akan ade animasi yang membuatkan kita rasa macam lantai tuh sedang runtuh! =0

guess wat? ini adalah poskad2 (dua je pon!) =P yang gue mau anta ke ofiz2 gue kat malaysia yang jaoh nun disana..hehehe satu untuk ex-ofiz gue, n satu lagi of coz la untuk ofiz gue yang current nih..huhuhu gue bukan maen lagi excited taem nak anta poskad2 nih, tup2..2nd day gue stat keje, poskad gue bwu la terhegeh2 sampai kat ofiz gue..ceh, bikin gue malu aje! >_<

met hyung nim (watak yang bisa membuatkan gue jatuh hati sama jang geun suk yang super duper handsome itu!) hihihi oh ya, tetiba gue teringat taem gue on da way nak datang cnie, ade beberapa remaja korea yang mintak gue tolong pegang n sebutkan sepanduk 'Airstar Avenue' untuk dirakam + diambil gambar..gue xpasti pulak diorang nak buat ape dengan video gue yang hanya beberapa saat aje tu..>___<

buat2 muka xtau malu berposing di tempat public! hahaha ah, lantak p lah..ade gue kisah? janji gue xkacau orang~~ hihihi =P tapi siyes, dinding nih memang cantik, itu pasal gue tebalkan jugak muka gue untuk berposing disini..hehehe mau xtebal, kat depan gue nih, ramai gila orang tengah Q nak beli tiket seoul tower! =D

pokok yang sangat kreatif~~ pokok nih dibuat daripada key-chain2 yang tersangatlah cantik tahu! nasib baek gue nih seorang budak yang baek hati, gue xder niat langsung untuk petik key-chain2 yang bergantungan kat situ~~hihihi

tengah meneropong bandar seoul dari menara yang tingkat bape entah, gue pon xpasti pulak..tingkat yang paling tinggi la kot? cantik jugak la pemandangan dari atas nie, tapi xsecantik pemandangan di i-city..(ye2 jer hang nih!) hehehe

bear yang sangat besar dan lembut..^___^ gue mau angkat kasi bawak balik rumah boleh x? hee =3

Wednesday, October 19, 2011

Day 1st @ Seoul, Korea..^^

Finally, siap jugak gue mengedit pic2 yang diambil sepanjang 7 + 8hb ritu..hehehe maklumlah, masa agak mencemburui gue katakan..=P sepanjang seminggu gue n da geng berada kat sana, alhamdulillah..sume berjalan dengan lancar walaupun kitorang cuma sempat follow skit2 aje schedule yang da di buat b4 p bercuti..=D

sampai aje kat lcct, kitorang terus p jenjalan cari makan kat mcd sesudah check-in kan luggage2 yang melebihi 7kg..(bag pack gue xsampai pon 7kg) hihi
*nih merupakan kali pertama gue naek flight tahu! sumpah, naek flight tidaklah sebest yang gue sangka2 kan..telinga gue rasa cam bengang2 aje taem flight tuh tengah nak naek n nak turun..TT_TT

tadaa~~alhamdulillah, sampai jugak kitorang kat airport incheon nih setelah +- 6 jam n ++ berada di dalam flight..sepanjang perjalanan, boleh dikatakan gue membuta aje kat dalam flight tuh..yela, memalam nak tengok pemandangan ape kan..gelap gelita aje kat lua tu..kui3,
*uhh, pramugari2 kat dalam flight tuh sume cantik2 tahu! >_<

nih pulak taem kitorang take 5 kat tengah2 bandar seoul..dari station seoul ke tempat penginapan, kitorang jalan kaki aje tahu! uhh, rasa macam tipah tertipu aje sebab dalam map, macam dekat tapi sebenarnya agak jauh woo..dah la bag pack gue nih sangat berat walaupun hanya 5kg n ++ aje..sob, sob, nasib baek cuaca kat sana sejuk..sejuk jer rasa hati nih..hehe

yeah! sampai jugak gue kat seoul backpackers nih..memandangkan hotel2 kat sana sangat mahal, so kitorang cari tempat penginapan yang sedang2 aje asalkan tempat tuh selesa untuk beradu~~ hihi n ternyata, guest house nih sememangnya sangat selesa! dalam bilik tuh ade satu katil single n satu katil queen..so, ngam2 la dengan kitorang 3 beradik nie kan..ade aircond, ade tv, n bla3..=P

guess wat? kitorang letak aje luggage2 kat guest house tuh, kitorang terus angkat kaki memulakan pengembaraan yang pertama tahu! sangat bersemangat bukan? lalala~~tapi tu lah, gue xpasti pulak tempat yang kitorang serbu tuh kat mana..gue juz ikut aje..hehe bila da pusing punya pusing tuh, perut pon mula la memainkan peranan masing2 kan n hasilnya? uhh..i don't like vege..=(


ish3..selamba badak aje budak nih p konker pintu gerbang tempat orang lalu lalang tu..ah, lantak p lah, janji gue bahagia..=P mall nih ade keistimewaannya yang tersendiri..dari ground floor sampai la ke floor yang paling atas sekali, (gue xpasti pulak mall nih ade bape tingkat..=.=') jalan die semakin menaik n kitorang xperlu nak naek escalator untuk p ke tingkat yang seterusnya..=D


benda menarik lagi yang ade kat mall nih ialah, setiap koridor di setiap tingkat kat mall nih ade gambar2 pemandangan yang tersangatlah sedap mata memandang tahu..gambar2 yang kelakar pon ade jugak..gambar c pengambil gambar yang diambil gambarnya pon ade..pendek kata, c photographer yang ambik gambar2 nih memang berbakat ah! hah, abis cite..hehehe

nih pulak gambar taem kitorang dk pusing2 kat lua kawasan mall tadi..yela, satu mall kitorang da pusing, (pusing jela, bukan shopping pon..=P) p la pusing kat lua mall pulak kan..hehe kat lua mall pulak, gue ade la beli beberapa item kat sana..konon2 untuk dijadikan souvenir la bila balik malaysia nanti..hihi tapi tu lah, barang2 kat sana sangat mahal tahu..>.<

petang tu pulak, kitorang p lepak2 kat palace..gue xpasti pulak nama palace nih ape..taem memula nak masuk, kitorang malu2 kucing nak p bergambor ngan pak guard nih..tapi bila kitorang perhatikan muka die n die macam xde perasaan aje, kitorang pon p ah buat2 xmalu p posing dengan die..last2, muka die pon nampak macam nak senyum aje depan lensa camera..hahaha

cantik kan pemandangan2 kat palace nih..bangunan2 die pon lawa2..gue ingatkan pelancong2 asing aje yang ramai kat sini..xsangka, orang tempatan pon ramai jugak yang lepak2 kat tempat macam nie..berjiwa patriotik betul diorang tu..hehehe palace nih sangat besar tahu..kitorang xlarat nak p pusing satu palace..sayang tol..T.T

haa..jangan xpercaya, setiap sudut yang kitorang lalu kat palace nih, kitorang x penah langsung lepaskan peluang untuk bergambar-gambaran tahu! hahaha (x agak2 langsung korang nih!) =.='
*bateri camera memang betul2 tahan untuk satu ari aje..maybe sebab suhu kat sana sejuk n sedikit sebanyak menjadi punca kenapa bateri cepat sangat habis..=P

biase la tu kan..kat tempat2 yang macam nie la seswai untuk mereka2 dan kami2 berposing sakan..lau p berposing sakan kat midvalley karang, orang cakap ade something wrong pulak..kui3,
*ramai jugak pasangan korea sedang memadu kasih kat tempat2 macam nie..(sebenarnya ianya hanyalah melepak + berbual2 + berposing2 sahaja) =P

hye..nama saya emma chan..nama anda? err..err..motif? =.=' uhh, okeh! memang xde motif!
*sepanjang perjalanan saya rindukan c die tahu..>___< sampai aje kat korea, dua2 henpon gue xde bateri..charger pulak, entah macam mana gue boleh tertinggal..jangan xpercaya, line digi kat sana sangat kuat! tapi itu sume tiada gunanya..T___T

bajet diri ini penuh dengan energy sedangkan hakikat yang sebenarnya, gue bukan maen lagi syok buat taek mata taem mereka yang laen tengah kencang berdiscuss mengenai hala tuju eh bukan, mengenai destinasi kami yang seterusnya sesambil berehat-rehat menghirup kopi panas di cafe kat depan pintu masuk palace nih..hehehe =P

gambar penutup untuk hari pertama sesi jalan-jalan makan angin di seoul, korea..sekian laporan saya, hehehe ^___^
*jangan xpercaya, kat area guest house gue tuh, jam baru aje menunjukkan pukul 8 @ 9 malam, kedai2 da banyak yang tutup..awal bangat diorang tutup kedai..

C.L.I.C.K.2