Monday, November 14, 2016

Bersukan di Taman Botani Perdana, KL

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Entry kali nie gue saje je nak throwback aktiviti kitorang adik beradik p picnic / beriadah / bersukan di taman botani perdana, kl selama 2 minggu berturut2. haa, nampak x semangat kesukanan kitorang kat situ? hihi 2 minggu berturut2 gue terpaksa menahan sakit2 badan gara2 syok sangat berbadminton. maklum la, bertahun x berbadminton kononnya. boleh macam tu? =P

Memandangkan gue sekarang menetap di mantin, kemain lagi gigih setiap minggu kitorang g check in umah abang gue di cheras nun semata2 nak join aktiviti sihat nie. haa, nampak x? hihihi pagi2 pulak kemaen lagi beria bawak bekal sandwich telur dan air teh o strawberry untuk sesi picnic di taman. yela, mana sempat nak sarapan siap2, kang parking kat taman penuh, jenuh ler jawabnya..

perkenalkan, kakak2 / abang / adik / anak buah kawasan gue..hihihi

happy nya adam maliki main gelongsor dengan ayah.. =)

adam maliki nak buat apa dengan gigi-gigi dinosour tu?

fantasy planet ini abg mika yang punya..

jaguh cilik badminton kesayangan ibu..

perlawanan antara husband n wife, sape kalah kena masak dinner tau!

perlawanan antara kakak dan adik kawasan, sape kalah kena belanja lunch okeh!

Habis je bersukan, kitorang balik rumah dulu untuk berehat dan bersiap nak keluar lepak kat mall pulak sambil makan2 tengahari dan cuci2 mata. 2 minggu lepas kitorang ke sunway putra mall, p pekena korean food kat myeongdong street. gue teringin sangat nak try topokki dan odeng. memang terbaiklah bak hang! ini semua pengaruh tengok cite 'reply to 1988'. saranghae choi taek! hihihi

Minggu nie dan minggu depan kitorang x sempat nak g taman sebab minggu nie c eraziwan keje, minggu depan gue pulak kena keje. insyaallah, 2 minggu depan dan seterusnya kita teruskan lagi aktiviti sihat kita nie ek. bukan selalu boleh hang-out sambil exercise macam nie. anak2 pon bosan jugak asyik terperap aje kat umah hujung2 minggu. betul x anak2 ibu? hihihi

Thursday, November 10, 2016

Ceritera Mikail, Maliki dan Taska

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah masuk bulan ke-2 rupanya si mikail n maliki nie jadi budak taska. seperti parents yang lain, kitorang laki bini nie pon sebenarnya takut jugak nak daftarkan diorang ke taska atas sebab2 penderaan yang sering diviralkan di facebook tu. tapi tu la, sesungguhnya kami hanya mampu merancang, tuhan yang berkuasa menentukan segalanya..

Al-kisahnya bermula apabila k.siti, pengasuh dua beradik tu tetiba je bagitau dia x dapat dah nak jaga budak2 nie sampai la hujung tahun sebab ada urusan kerja yang x dapat nak dielakkan katanya. kitorang laki bini nie agak terkezut jugak la sebab c maliki tu memang dah serasi sangat dengan k.siti. mau x serasi, dia dah bersama dengan k.siti hampir setengah tahun kot..

Memandangkan k.siti bagi short notice sangat, k.siti ada la minta kawan dia tolong jagakan budak2 nie bagi pihak dia. minggu pertama semua ok walaupun c maliki tu asyik meragam je sebab masih x biasa dengan pengasuh baru. si mikail pulak ok je sebab dah besar kan, dah boleh berdikari. masuk minggu kedua, mula la kantoi rupanya setiap pagi dan tghari, k.noni angkut sekali budak2 nie pegi anta n pick up anak2 dia kat tadika n sekolah rendah.

Sejak hari kantoi tu, gue mula rasa x syok, mula pk macam2. boleh ke c maliki tu travel setiap hari? bukan sekali tapi berkali2 ok! x terjejas ke waktu tido diorang? xmeragam ke diorang dalam kereta? kenapa k.noni x berterus terang sejak dari awal? gue pon mula la survey pengasuh yang lain untuk budak2 nie. survey punya survey, ya ampun, susahnya nak jumpa pengasuh yang duduk rumah macam k.siti sebab anak2 k.siti g sekolah dengan van.

Last2 gue pon decided untuk hantar budak2 nie ke taska. si adik ke taska ummu rania, mantin. si abang ke taska anak pintar usim, nilai. mungkin taska tempat yang terbaik untuk mereka. c eraziwan pulak 50/50, lebih percayakan pengasuh daripada taska katanya. tapi gue terpaksa pilih taska sebab x sanggup nak imagine c maliki yang baru berusia 9 bulan diangkut travel ke sana dan ke sini. sesungguhnya, seseorang ibu itu hanya mahukan yang terbaik buat anak2nya..

amboi abg mika, konon2 excited la tu nak g school.. (",)

gambar yang ibu cilok daripada fb taska c mikail..hihi

adam maliki pon happy ek boleh g school.. =P

p/s : kepada mereka2 yang tengah survey yuran taska untuk anak2, boleh rujuk bawah ye..

Taska Ummu Rania, Mantin (2 bulan - 2 tahun)
yuran pendaftaran - rm100
yuran tahunan - rm150
yuran bulanan - rm380
buku log - rm15

Taska Anak Pintar Usim, Nilai (3 - 4 tahun )
yuran pendaftaran - rm100
yuran bulanan - rm280


Thursday, June 16, 2016

Shopping Raya Online

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Pertama kali dalam sejarah gue shopping kelengkapan raya untuk anak2 dan en husband secara online. hahaha mau x terpaksa, masa 1st day puasa ritu kitorang laki bini ambik cuti sebab nak bawak maliki p check up. alang2 dah cuti tu, pegi jela shopping offline kat sogo. ya ampun, balik tu terus rasa macam nak pengsan secara berjemaah. mau x penat, kemaen dk tawaf satu sogo..kui3,

Hasil lepas tawaf satu sogo tu hanyalah sepasang baju abang dan sepasang baju adik. ya ampun, x berbaloi sangat2. mungkin sebab banyak sangat pilihan yang ada sampai rambang mata nie dibuatnya. boleh macam tu? hihihi nak keluar shopping time wiken memang x la sebab kekadang tu c eraziwan kena keje..huhuhu

Tanpa membuang masa, jom kita pakat2 cuci mata kat website2 yang menjadi pilihan gue nie..hihihi

rompers maliki
website : http://kiddietowns.com/

baju mikail
website : http://www.babykidstuffs.com/

kasut maliki
website : http://www.babykidstuffs.com/

rompers maliki
website : http://www.nile.com.my/

wallet eraziwan
website : http://www.nile.com.my/

jeans eraziwan
website : http://www.nile.com.my/

Hopefully, bila barang2 nie dah sampai nanti, mintak dijauhkan lah daripada 'indah khabar dari rupa' ye. kang x pasal2 x beraya diorang tiga beranak hahaha >__<

Monday, June 13, 2016

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah 8 ramadhan rupanya rnie. ramadhan tahun nie sambut berempat. ramadhan tahun lepas tengah pregnant anak kedua. ramadhan 2 tahun lepas sambut bertiga. ramadhan 3 tahun lepas tengah pregnant anak pertama. Masyaallah, cepat betul masa nie berlalu.....

Sepanjang 8 hari berpuasa nie, dah 2 ari berturut2 kitorang laki bini x sedar langsung waktu bersahur. ya ampun, padahal malam tu kemaen lagi beria kunci jam sambil set volume alarm yang paling kuat. sahur time last minute pon banyak kali jugak, sedar2 je lagi 10-15 minit nak masuk waktu subuh. fuh, mencabar mental dan fizikal betul la..hihihi

Menu bersahur pulak depends gue sedar jam berapa. kalau sedar awal, haa sempat la masak lauk. kalau x sempat nak masak, gue panaskan je lauk berbuka. kalau dah last minute sangat sedar, kitorang laki bini nie sahur dengan roti sapu nutella je. sedih betul. nasib baik time tu hari ahad, seharian kitorang x keluar ke mana. alhamdulliah, mampu bertahan sampai ke maghrib..hohoho

Untuk menu berbuka pulak, biasa gue akan tapaw lauk siap2 kat bazar ramadhan area ofiz dengan ofizmate. tepat jam 4.30 petang, kitorang terus berdesup ke bazar. balik umah cuma masak nasi dan air je. kalau dah jemu dengan lauk yang ada kat bazar tu, gue tapaw je nasi kerabu..hihihi kuih muih memang x boleh miss. rasa macam x kenyang aje makan nasi tanpa ada dessert. haa gittew.. =P

Harapan gue pada ramadhan kali nie adalah semoga waktu sahur kitorang pada masa yang akan datang tidak akan terbabas lagi. cukuplah 2 hari tu je. huhuhu selamat berpuasa kepada semua rakan2 blogger. oh ya, berapa hari lagi ye kita nak raya? hm, jawapannya ialah - 22 days to go! hik3,

Last but not least, salam ramadhan al-mubarak daripada kitorang laki bini..=D

Wednesday, June 1, 2016

Bahaya baby keluar time maghrib

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Ceriteranya bermula pada hari khamis lepas, time tu maliki memang dah x sihat. asyik on off aje demamnya. kejap panas kejap ok, kejap selsema kejap batuk. siannya anak ibu. nak dijadikan cite, ptg khamis tu c eraziwan call cakap motor dia rosak dan tanya boleh x gue p ambik dia kat rnr beranang. gue pon serba salah dibuatnya. xkan nak cakap xboleh pulak. gue pon tawakal jela p ambik dia bersama dengan anak2.

Gue ingatkan rnr beranang tu dekat aje, sekali? adoi..boleh tahan jauh jugak dengan umah gue. masa gue keluar umah tu, jam baru pukul 6.30 petang. kelam kabut punya pasal, time keluar tu gue x bawak pape pon sebagai pendinding maliki. biasa kalau keluar malam2, gue akan bawa lada hitam sebagai pendinding baby.

Gue sampai kat rnr beranang tu dalam pukul 7.45 malam macam tu la. ya ampun, sepanjang perjalanan pegi maliki dah start nangis2, masa nak balik tu laen macam aje dia menangis. macam menangis sambil menjerit dan meraung macam tu la. 2 malam berturut2 kitorang laki bini xboleh nak tido sebab maliki asyik menangis aje.

Oleh sebab ragam maliki tu laen macam sangat2, gue tanya la pengasuh samada dia kenal mana2 orang kampung yang boleh ubatkan budak kat kawasan pekan mantin tu. nasib baek pengasuh cakap ada. gue pon apa lagi, petang tu terus call makcik ani untuk buat appointment dengan dia. walaupun bz, nasib baik dia selit jugak masa untuk ubatkan maliki.

Kata makcik ani, maliki jadi macam tu sebab ada benda ikut dia. time dk berubat tu kemaen lagi maliki menangis dan menjerit sambil mata dk melilau2 pandang atas. makcik ani pesan baby xboleh dibawak keluar time maghrib2, tambahan pulak dengan keadaan dia yang xsihat sangat, makin kuat la kena kacau.

Alhamdulillah sangat, balik je umah lepas abis berubat tu, keadaan maliki dah makin stabil, dah boleh duduk kat bawah elok2 tanpa menangis dan menjerit. siap boleh senyum2 lagi time ibu dan ayah dk agah2 dia. malam pon dah boleh tido lena sikit walau xselena sebelum2 nie tapi at least xde la tido sekejap2 lepas tu menangis menjerit bagai.


berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..........

Thursday, May 26, 2016

Ceritera 5 bulan Maliki..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik, lagi 4 hari je hero cilik ibu nie nak genap 5 bulan. alahai, cepat betul masa nie berlalu. si abg pulak lagi 2 bulan ++ nak genap 3 tahun. Memandangkan bersalin kali nie gue diberi peluang untuk bercuti selama 3 bulan, gue rasa bahagia sgt2 sebab boleh spent masa yang panjang dengan baby. si abg ritu lebih kurang 2 bulan macam tu je..........huhuhu

Tapi tu la, rezeki masing2 kan. si adik nie, umur 4 bulan dah kena stay dengan pengasuh. si abg ritu, umur 9 bulan ++ baru kena stay dengan pengasuh. itu pon sampai 7-8 orang pengasuh! hahaha kelakar pulak bila di ingat balik. hopefully pengasuh yang sekarang nie maintain ok la kan, insyaallah semoga semuanya baik2 aje hendaknya.. =)

Kitorang 3 beranak stay kat kg. dalam 2 bulan macam tu je. bulan ke-3 kitorang dah balik mantin sebab c eraziwan mengadu sunyi katanya dk sorang2 kat umah. hahaha sian dia. memandangkan gue masih lagi kekok nak uruskan 2 anak sensorang, so gue ajak la sekali mak ayah gue balik mantin. x sangka pulak diorang nak ikut. alhamdulillah sekali lagi dan lagi......hihihi =D

my new born baby, Muhammad Adam Maliki.. =')

1 month - hero cilik ibu nie asyik tido aje di siang hari, kalo malam hari pulak kemaen lagi berjaga..=.='

2 month - sian, kecik2 dah demam.. =(

3 month - time mood dia elok, senyuman tu x penah lekang di bibir. cer time mood kelaut? =P

4 month - pose maut abam sado..hahaha

5 month - dah pandai gelak besar dah.. (",)

Next check-up 5 bulan maliki pada 6 jun nanti. hopefully adik x demam la lepas kena inject ek sebab ibu dan ayah plan nak p shopping raya lepas habis check-up adik. ibu dan ayah bukan x nak bawak adik dan abg, tapi kitorang takut korang bosan nanti. boleh macam tu? hahaha ok bai! =P

Thursday, February 4, 2016

Pengalaman bersalin anak kedua

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik, rnie dah pun genap ari ke 36 gue berpantang.. 4 days to go untuk habiskan tempoh berpantang..hihi memandangkan dah lama sangat gue x update c sweet + sour nih, rasa laen macam pulak bila tetiba rajin nak update..hik3,

Entry kali nie gue cuma nak share pengalaman dan tanda-tanda awal nak bersalin anak kedua.. Jujur gue cakap, pengalaman kali kedua nie sangat berbeza dengan pengalaman yang pertama.. Bersalin sorang2 tanpa ditemani suami disisi, awal 10 hari dari due, sakit yang x selama 1st baby, rasa macam bermimpi je..

Memandangkan tarikh due gue adalah pada 10 jan 2016, gue saje jela mintak cuti bersalin 2 minggu awal iaitu pada 28 dis 2015.. So, cuti krismas tu kitorang laki bini dah siap2 nak balik kg tapi c eraziwan belum mula bercuti lg, kitorang plan dia balik cuti panjang pada tahun baru nanti, cuti direct seminggu sebab kononnya time tu anytime gue boleh bersalin sebab anak sulong ritu awal 5 hari dari due..

Nak dijadikan cite, pada 31 disember 2015 jam 2.30 pagi, perut gue rasa memulas macam nak buang air besar.. So, gue p jela membuang kan, hihi tapi bila nak sambung tido balik, gue rasa macam nak buang air lagi sekali..rasa macam x sedap aje perut nie.. X lama lepas tu gue dah start rasa sakit perut selang 5 min sekali.. Haa sudah, masa tu jam dah pukul 3.30 pagi.. Gue cecepat wassap c eraziwan yang time tu masih di mantin, umah kitorang..

Oleh sebab c eraziwan x reply, gue call jela dr. lily dari klinik dan rumah bersalin lily, pasir mas bagitau yang gue dah start sakit perut selang 5 minit. Memandangkan ini my 2nd pregnancy, dr. lily suruh gue terus p klinik dia. Gue pon apa lagi, cecepat kejut mak dan packing barang2 ibu dan baby untuk kegunaan bersalin.

Kitorang sampai kat rumah bersalin lily tepat jam 4.30 pagi. Sampai2 aje nurse terus suruh masuk labour room sebab gue dah start sakit perut selang 5 minit walaupun belum ada tanda yang laen seperti pecah ketuban atau turun darah macam 1st baby. Untuk confirmation, nurse buat ujian ctg dulu, bila contraction makin kuat, dia terus panggil dr. lily.

Kalau x silap, masa tu dah pukul 5.30 pagi kot dan bukaan gue dah 4cm. Memandangkan kepala baby dah kebawah, dr. lily pecahkan air ketuban untuk cepatkan bukaan jalan. Ya allah, sakit contraction lepas dipecahkan ketuban memang x dapat nak digambarkan dengan kata2. Dah la sedih dan xde semangat sebab suami xde disisi, rasa macam loser je sebab dk tanggung sakit sorang2 walaupun time tu nurse ada tolong picitkan pinggang tapi still xsama sebab xde tangan untuk gue berpaut. Time sakit datang tu, gue hanya mampu pegang besi katil aje sambil berharap agar sakit itu cepat pergi.....

Kali kedua dr. lily check bukaan, alhamdulillah dah buka 8cm dalam masa 30min ++ kot? Masih belum boleh push, kena tunggu sikit lagi sampai bukaan 10cm katanya. Time tu x payah cakap la macammana perasaan gue, sakit, sedih, takut, mamai, semua bercampur aduk. Pinta gue cuma satu, cepatlah masa berlalu, dah x tertanggung rasanya menahan sakit sorang2 macam nie......

Alhamdulillah, dengan berkali2 push and rest, gue selamat melahirkan baby boy seberat 2.90kg pada jam 6.30 pagi yang diberi nama, muhammad adam maliki. Rasa macam x percaya aje gue berjaya lalui proses bersalin nie sorang2 walaupun ada mak ayah adik dan abg mika menanti di luar..hihi namun langit x selalunya cerah, lepas bersalin beberapa jam, gue kena rengat pulak selama 2 ari berturut2.

Orang kata, rengat nie bergantung kepada jumlah bilangan anak. Kalo anak kedua, dua ari la sakitnya dan begitu la seterusnya. Sakit rengat tu macam sakit contraction selepas pecah ketuban kot? Ke sebelum ketuban dipecahkan ek? Entahlah..hihi kalo x silap gue sakit rengat nie x semua orang kena kot? Sebab biras gue bersalin anak kedua x kena pon, tapi akak ipar gue yang bersalin anak keempat kena. Berhari jugak rasanya kena.

Last but not least, gue rasa bersyukur dan bangga sangat dengan diri sendiri sebab boleh survive sorang2, hihi gue rasa terhutang budi sangat dekat mak ayah dan adik2 sebab ada disisi disaat gue begitu memerlukan mereka. Ternyata, kasih ibu tidak ternilai harganya. Terima kasih mak atas segala layanan lima bintang mak itu, syukur..i am one of the lucky daughter in the world..... =')

P/s : info untuk mereka yang sedang survey kos bersalin, untuk anak kedua dan seterusnya rm1200, untuk anak pertama rm1500





C.L.I.C.K.2