Wednesday, October 30, 2013

Kisah mikail dan botol susu ajaib..=P


Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, syukur.. kalo x silap, dah seminggu rasanya mikail kemaen lagi berselera minum susu pakai botol cap MAM..hihihi sebelum nie memang ada plan pon nak belikan dia botol susu cap pigeon peristaltic plus sebab ramai yang review cakap botol tu botol ajaib..ibu mana yang xnak try kan..hehehe

Tapi tu lah, time kitorang p cari botol susu kat tesco extra taman midah ritu, xde nampak la pulak kelibat pigeon tu..adoi~ nak dijadikan cite, kebetulan pulak kat umah ada satu botol susu cap pureen yang saiznya ngam2 dengan teat MAM sebab MAM size dia kecik dari tommee tippee, besar dari anakku..

Masa lepas pantang ritu, kitorang memang ada beli banyak jenis teat untuk mikail nih.. MAM ada, anakku ada, yang xde brand pon ade..hehehe teat MAM dengan anakku yang leper tu, kawan2 gue la yang suggest sebab katanya, anak diorang ok dengan teats2 tu lepas dah reject banyak jenis teat..

Tang teat anakku tu, masa mula2 kasi aje kena dengan selera mikail..lepas tu? dia terus reject bulat2 sama macam kes tommee tippee tempoh hari..ish3, cap MAM nie pulak, so far memang laju aje dia minum..senang betul hati si ibu nie.. hopefully memang akan laju sampai bila2 lah yer si anak.. hihihi


babai ANAKKU, hai MAM.. =P

Monday, October 28, 2013

Take care!

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Semalam, kitorang satu family p hantar family abang long gue kat klia sebab abang long dan 2,3 orang lagi budak ofiz dia kena p bertugas kat jepun selama setahun..setahun tu, bukan seminggu or sebulan.. uhuk, sebak betul bila ingat balik kenangan kat klia semalam..sob, sob,

Memandangkan abang gue kena p setahun, of coz lah dia angkut sekali anak bini dia kan..hihihi kesian hadiff aryan, kecik2 lagi da kena p travel jaoh2 sebab umo aryan dengan mikail x jaoh beza, muda aryan 3 minggu je kot.. semoga aryan sefamily baik2 aje kat jepun tu.. ='(

rindunya rasa kat anak2 buah cik ma nie..='(

take care aryan..='(

take care aqeef.. ='(

take care hana..='(

Pendek kata, take care semua..semoga selamat pergi dan selamat kembali, insyaallah..=') bila da nak balik malaysia nanti jangan lupa belikan kitorang ole2 dari jepun tau.. eh? err..hehehe =P

Saturday, October 26, 2013

review breastpump cap pureen..hihi

 Assalamualaikum w.b.t.. =')

Rnie mikail dah 2 bulan 13 hari dan alhamdulillah, dia masih lagi menyusu dan diberikan susu ibu sepenuhnya walaupun kadang2 tu dia jual mahal jugak la kalo kasi susu pakai botol kan..hehehe kesian anak teruna ibu nih..insyaallah, kalo xde aral gue memang niat nak susukan dia sampai umur 2 tahun..

Entry kali nie gue nak review pasal breastpumps yang gue guna stakat nie.. masa dalam pantang ritu, gue guna breastpump pureen yang manual aje.. so far, ok la.. xsakit pon, sedutan dia lebih kurang sama aje dengan direct bf.. sekali pam penuh la jugak satu botol yang 180ml tu..hihi

harga asal rm54.90 rasanya..tapi time gue beli ritu ada diskaun 20%..hihi

Yang x ok nya, leceh la skit time nak cuci mencuci sebab banyak part yang nak kena cuci.. ada la dalam 6 part..tang lenguh x lenguh pulak, manual kan..what do u expect.. especially time dk mengepam sambil susukan mikail.. tapi gue suka pam sambil susukan mikail sebab laju aje botol tu penuh..hihi

Bila da habis pantang, gue p beli breastpump pureen yang pakai bateri pulak.. memula guna, memang sakit skit..maybe sebab gue x biasa lagi kot nak control dia punya sedutan tu.. sekarang da terror la skit kan, dah x rasa sakit dah.. pam pon kejap aje da penuh satu botol tu..hihihi

 yang nie pulak rm133, tapi time gue beli ritu pon ada diskaun jugak 20%..=D

Tang cuci mencuci pulak, 2,3 part aje yang nak kena cuci..hihihi insyaallah, lepas2 nih gue nak beli breastpump cap rumble tuff pulak.. rumble tuff nie 3 in 1 katanya.. function dia pon lebih kurang sama aje dengan medela freestyle.. itu kata si pengguna medela & rumble tuff la..gue nie iye kan aje..hehehe

Thursday, October 24, 2013

Ceritera 1st check-up mikail..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Petang semalam kitorang p check-up mikail kat klinik putrijaya, klinik yang sama time check-up gue ritu..kalo diikutkan rekod klinik dan rumah bersalin an-nuur, mikail kena check-up pada 11/10 tapi memandangkan time tu mikail demam, so klinik putrijaya mintak datang seminggu selepas demam da baik..

Untuk check-up mikail nie, gue sebenarnya plan nak p check-up kat klinik kesihatan walaupun terpaksa tunggu lama + mintak cuti sebab check-up kat kk lagi detail kan..tapi tulah, lepas bersalin ritu kitorang x p report pon dekat kk berhampiran atas sebab2 yang tak dapat nak dielakkan..huhuhu

Kalau x p report, mana boleh p check-up kat kk kan..kalau kat kg, kitorang boleh bawak mikail p check-up kat tempat bersalin ritu aje..so semalam, sampai aje kat klinik, doc check suhu badan mikail jap lepas tu timbang berat badan dia..sepatutnya berat dia 5.9kg tapi xtau la nape doc tulis 5.5kg aje.. maybe sebab dia tolak siap2 berat baju, seluar & pampers kot..=P

Lepas tu doc mintak bukakan seluar mikail sebab nak cucuk kat paha..lepas kena cucuk, mikail terus menjerit dan menangis2..uhuk, poor my baby..lepas gue dan c eraziwan pujuk2 skit, dia pon da boleh bertenang.. fuh, nasib baek.. gue pon cecepat ambik kapas untuk lap darah kat paha dia tu..

Memandangkan ini suntikan pertama mikail, doc mintak datang lagi untuk suntikan kedua pada 2 minggu akan datang..itu pon kalo x demam la..kalo demam, up kan lagi seminggu bagi demam tu betul2 baik dulu..total check-up untuk yang 1st time nie dikenakan rm35..

Oleh sebab doc xde ukur pon tinggi mikail, sampai aje kat umah, gue mintak c eraziwan aje yang ukur pakai pita pengukur baju tu..hihihi tinggi mikail da 60cm.. masa newborn ritu tinggi dia 53cm, berat pulak 2.88kg aje..hihi itu pon doc macam terkejut aje macam mana boleh jadi 5.9kg..huhuhu

ibu, umur sy dah 2 bulan 11 hari..=)

Wednesday, October 23, 2013

Diet??

Assalamualaikum w.b.t.. =')

2 ari lepas, mak gue cakap mikail tetiba aje xmau minum susu pakai botol.. kemaen lagi dia menangis dan meraung2 sebab xnak.. sebelum2 nie ok aje.. kadang2 tu siap minum bertambah lagi.. semalam pon sama..tapi nasib baek ok skit dari 2 ari lepas..xde la teruk sangat menangis dan meraungnya..

Maybe sebab 2 ari lepas time gue nak p keje, dia tengah sedap tido..tu pasal gue x sempat nak susukan dia dulu.. semalam dia x tido, so sempat la susukan dia dulu sebelum p keje..at least kekenyangan dia tu dapat la jugak bertahan dalam 2,3 jam kan..hihi

Pagi tadi pulak, time gue sms mak tanya rnie mikail pe cer, mak cakap mikail still berdiet..alahai, kecik2 pon da pandai nak berdiet2 bagai..x kan dia sentap kot orang pakat dk cakap yang sekarang nie dia dah tembam? hihihi kesian anak ibu.. petang nanti ibu belikan botol susu yang laen pulak yer..

Masa dalam pantang ritu, gue kasi dia minum pakai botol tommee tippee.. dia pon minum elok je.. tapi xtau la nape, masa gue dekat2 nak start keje, dia dah xmau botol tommee tippee tu.. lepas tu gue pakai botol anakku pulak..dia minum elok je sampai ler 2 ari lepas, tetiba aje xmau..

So, petang nanti gue plan nak belikan dia botol pigeon peristaltic plus pulak.. dengar2 cite, botol tu botol ajaib.. kebanyakan baby yang beria dk reject botol susu, sume da tangkap cintan habis dengan botol pigeon nie.. hopefully mikail pon macam tu jugak..amin, hihihi =')

 amboi, marah nampak..hihihi

Monday, October 21, 2013

ada apa dengan stroller..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Cuti wiken kali nie jadual gue agak padat..hari sabtu lepas, kitorang p hantar adik pompuan gue kat bus stop puduraya.. memandangkan tok maa mikail cakap biar dia aje yang jaga mikail kat umah, so terpaksa la kitorang tinggalkan mikail dengan tok maa n tok ayahnya..huhuhu

Kononnya lepas hantar adik gue, kitorang nak p la lepak2 sat kat berjaya times square sebab da lama x jejakkan kaki ke sana kan..tempatnya pon dekat je dengan bus stop tu..tapi tu lah, bila fikiran nie asyik terbayangkan mikail aje, terus cancel plan n balik umah cecepat..hihihi

 ini ibu dan ayah sy - mikail

Hari ahad pulak c eraziwan keje..so dia xdapat la nak join kitorang p nilai 3 untuk hantar adik lelaki gue pulak..sesambil tu kitorang sempat ler singgah cuci2 mata dulu kat textile walk tu..hihihi ibu dengan tok maa mikail juz rembat selai jubah aje..mak ngah mikail yang beria dk rembat shawl n tudung..ish3,

Sebelum balik umah pulak, kitorang singgah dulu kat tesco extra taman midah sebab tok ayah mikail ada nak beli barang skit..memandangkan semuanya plan last minutes n gue pon x bawak mikail punya stroller, terpaksa la bergilir2 dk dukung dia yang kemaen lagi berat tu..huhuhu

So, moral of da story is? make sure stroller baby tu sentiasa ada dalam bonet kereta ye.. mikail tu berat, bukannya ringan nak dukung ke sana dan ke sini.. kesian tok maa dengan mak ngah semalam..jenuh dk berdukung mikail sebab si ibu mikail nie dukung kejap2 aje sebab x larat..hihihi

sy dan ibu, ayah x ikut sebab keje..hihihi - mikail

Thursday, October 17, 2013

Combo : Ceritera Aidiladha & Aidilfitri 2013..=D

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..aidiladha kali nie amat bermakna dengan kehadiran muhammad adam mikail meskipun terpaksa berhari raya di kl..hihi tapi x kesah la kan sebab mak ayah dan adik beradik gue semua ada kat kl nie..juz kesian jela dekat c eraziwan sebab 1st time xdapat beraya dengan mak ayah dia..hehehe

Tema aidiladha kali nih kaler pink..itu pon sebab gue tingin nak pakai lagi sekali baju time kitorang akad nikah ritu..maklum la, masa malam akad nikah tu kan sempat pakai 2,3 jam aje..hihihi masa 1st time pakai, kitorang baru nak kawen, 2nd time pulak, anak da 2 bulan..nasib baek ler muat lagi..hihihi

 my lil family..=')

tq tok maa dan tok ayah sebab sudi tinggalkan rumah kat kg. semata2 untuk bersama2 dengan saya di kl nie - mikail

Ini pulak time aidilfitri ritu..masa nih mikail still syok dk beristirehat dalam perut ibu lagi..hm, maybe sebab dia nak bagi ibu can makan sepuas-puasnya dulu kot..hihihi baik betul anak teruna ibu nie.. lepas mikail selamat dilahirkan pada hari raya yang ke-6, ibu pun bisa berpantang dengan tenang..hihihi

Tema aidilfitri tahun nie pulak kaler kuning.. nasib baik gue sempat jugak jumpa baju raya kaler kuning nih.. kalo x? lari tema ler jawabnye.. huhuhu raya kali nie meriah sebab semua ada..abang long gue tu kawen dengan orang penang..so, selang seli la balik beraya kat kg. masing2 kan..hihi

my big family.. =')

aidilfitri kali nie mikail bagi can ibu dan ayah beraya berdua dulu..=)

Monday, October 14, 2013

2 bulan sudah..=)

Assalamualaikum w.b.t.. =')

13/8/13 - 13/10/13.. Alhamdulillah..semalam, hero cilik kami dah pon genap 2 bulan.. cepat betul masa nih berlalu kan? da 2 bulan rupanya anak teruna ibu dengan ayah nih..hihi entry kali nie ibu buat khas untuk mikail tau..=)

kau begitu sempurna

dimataku kau begitu indah

kau membuat diriku akan selalu memujamu

di setiap langkah ku

ku kan selalu memikirkan dirimu

tak bisa ku bayangkan

hidupku tanpa cintamu

p/s : credit to andra and the backbone for the lovely song, sempurna..=')

Thursday, October 10, 2013

my BF journey..

Assalamualaikum w.b.t..=')

Haa, entry kali nie pulak gue nak kongsikan pengalaman menyusukan mikail.. walaupun pada mulanya niat murni gue nih tidak mendapat sokongan yang padu daripada c eraziwan, my mum n mil, tapi alhamdulillah.. mikail still minum susu ibu sehingga ke hari ini..=')

Alasan kenapa dan mengapa diorang x berapa nak sokong tu gue pon xtau.. maybe sebab xde pendedahan sangat kot pasal kebaikan dan pengurusan susu ibu nih.. tapi x kesah la kan, janji sekarang nih diorang dah paham dan dah boleh terima penjelasan yang gue bagi tu..hihi

Kami, a.k.a gue dan mikail nih patut bersyukur sebab Allah s.w.t. dah permudahkan segalanya dari awal lagi sebab lahir aje mikail ke dunia nih, dia dah pandai direct bf dan susu gue pon boleh dikatakan agak meriah jugak la sebab kalo mikail lambat menyusu skit, susu tu asyik tumpah aje..

Memandangkan kat ofiz gue nih x de tempat yang seswai untuk pam susu, gue terpaksa berulang alik ke rumah tiap2 hari time lunch hour semata-mata untuk mengurangkan diri dari terkena panahan bengkak susu! huk3, sudahlah sakit kena bengkak susu, nak lunch pon x sempat sebab rushing..hm,

Ofiz gue nih x de surau sebab majority staff semuanya chinese..biasa gue p solat kat leisure mall yang terletak bersebelahan dengan ofiz aje..nak p pam kat surau leisure mall macam x seswai la pulak kan sebab surau tu kecik..kang mengganggu orang lain nak solat pulak..

Maybe lepas nih gue kena fikirkan alternatif yang laen pulak kot..yela, sampai bila gue nak berterusan macam nie kan..kang x pasal2 stok susu gue yang sedang2 nih jadi merudum pulak gara2 xcukup tenaga sebab asyik dk skip lunch aje..huhuhu

untukmu mikail, ibu sanggup buat apa saja..haa, boleh macam tu? hihihi

Wednesday, October 9, 2013

Ceritera berpantang 40 hari..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Ceritera berpantang gue bermula sejak lahirnya muhammad adam mikail..=) biasa orang pantang 44 hari kan? tapi kitorang juz 40 hari aje yang betul2 pantang..yang pantang xbetul pulak dalam 100 hari.. kiranya bila da lepas 40 hari tu, da boleh la lasak2 skit..nak keluar ke, nak makan menu laen ke skit2..

1st of all, sekali lagi, gue rasa kasih sayang gue kat mak gue menjadi semakin melimpah ruah dengan layanan yang diberikannya sepanjang tempoh gue berpantang.. kadang2 tu rasa macam sedih sangat sebab terpaksa tengok aje mak gue tu bersusah payah sediakan semuanya untuk gue..='(

Masa mula2 berpantang, tido malam gue x menentu sebab malam2 mikail asyik berjaga aje nak susu + berak.. kadang2 setengah jam sekali, kadang2 sejam sekali..bila dah subuh baru gue boleh tido sebab mak gue tolong jagakan mikail..kalo dia lapar, mak gue panaskan je susu perahan gue tu..hihi

Bila gue da bangun, mak gue akan p panaskan pulak air mandian gue..bila da mandi, gue tengok secawan air milo da tersedia bersama biskut2 kering untuk santapan pagi gue..bila tengahari pulak, mak gue akan hidangkan makanan depan mata gue..mak gue sebolehnya xmau gue bergerak langsung..

Bila petang2 pulak, mak gue akan buatkan lagi secawan milo untuk minum petang gue bersama biskut2 kering tu..malam2 pon sama..dia akan hidangkan makan malam depan mata gue dan buatkan air milo untuk supper bersama biskut2 kering tu lagi..huhuhu

Oleh sebab sepanjang hari gue akan melepak atas katil bujang di ruang tamu, bila da malam mak gue akan siapkan tempat tidur dan letakkan mikail siap2 dalam bilik..kencing berak mikail pon mak gue yang uruskan..time tengah2 malam jelah gue buat sendiri sebab gue dan mak kan tido asing2..hihi

Bila gue selalu sangat makan ubat sembelit, mak gue akan tegur suruh jarakkan skit pengambilan ubat sembelit tu sebab dia xnak gue asyik ulang alik p toilet aje..dalam sehari, mau 3, 4 kali jugak gue dk ulang alik p toilet tu..tapi gue xde la makan hari2..kadang2 selang sehari, kadang2 dua hari..

 
kenangan, day 18 - beruntung kan kita sebab tok maa kemaen lagi menatang kita bagai minyak yang penuh.. we love u tok maa..=')

Tuesday, October 8, 2013

Cuti panjang dah habis!

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, diri ini masih diberikan semangat yang kuat untuk kembali bertugas setelah 2 bulan menjadi penganggur bergaji dan seminggu menjadi penganggur tak bergaji..hihihi tu la..sape suruh cepat sangat apply maternity leave kan..xpasal2 masa untuk bersama si kecil dah berkurangan.. =(

Hari nie umur si kecil kami dah 57 hari..almost 2 months dah rupanya..cepat betul masa nih berlalu kan..rasa macam baru semalam aje gue selamat melahirkan dia..boleh macam tu? hihihi memandangkan mikail masih kecil, so mak n mak mertua gue mintak gue tinggalkan aje dia kat kg..

Kata mereka, mikail nih kecik lagi so diorang xnak la gue kasi pengasuh yang jaga..tambahan pulak, pengasuh yang gue da booked tu sekarang tengah jaga 2 orang budak umo 3 n 4 tahun, lagi 2 orang umo 6 n 9 bulan..at least, cari la pengasuh yang jaga baby2 aje..baru la mikail x dibuli..

Kata gue pulak, of coz lah x boleh kan..hihihi last2, mak gue volunteer kan diri nak stay kat umah kitorang n tolong jagakan mikail sampai ler umonya 3-4 bulan..itu pon kalo gue da jumpa pengasuh yang seswai la..selagi x jumpa selagi tu la dia akan stay dengan kitorang..hihihi

Kalo nak diikutkan, memang la gue suka kalo mak gue aje yang jagakan mikail kan..sekurang-kurangnya mikail akan ditatang bagai minyak yang penuh! hihihi betul kata orang, bila kita da jadi mak2 nie, perasaan sayang kita pada mak kita akan menjadi semakin melimpah ruah! =D

cepat betul masa nih berlalu..my newborn baby dah berumur 57 hari rupanya..=')

C.L.I.C.K.2