Wednesday, October 9, 2013

Ceritera berpantang 40 hari..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Ceritera berpantang gue bermula sejak lahirnya muhammad adam mikail..=) biasa orang pantang 44 hari kan? tapi kitorang juz 40 hari aje yang betul2 pantang..yang pantang xbetul pulak dalam 100 hari.. kiranya bila da lepas 40 hari tu, da boleh la lasak2 skit..nak keluar ke, nak makan menu laen ke skit2..

1st of all, sekali lagi, gue rasa kasih sayang gue kat mak gue menjadi semakin melimpah ruah dengan layanan yang diberikannya sepanjang tempoh gue berpantang.. kadang2 tu rasa macam sedih sangat sebab terpaksa tengok aje mak gue tu bersusah payah sediakan semuanya untuk gue..='(

Masa mula2 berpantang, tido malam gue x menentu sebab malam2 mikail asyik berjaga aje nak susu + berak.. kadang2 setengah jam sekali, kadang2 sejam sekali..bila dah subuh baru gue boleh tido sebab mak gue tolong jagakan mikail..kalo dia lapar, mak gue panaskan je susu perahan gue tu..hihi

Bila gue da bangun, mak gue akan p panaskan pulak air mandian gue..bila da mandi, gue tengok secawan air milo da tersedia bersama biskut2 kering untuk santapan pagi gue..bila tengahari pulak, mak gue akan hidangkan makanan depan mata gue..mak gue sebolehnya xmau gue bergerak langsung..

Bila petang2 pulak, mak gue akan buatkan lagi secawan milo untuk minum petang gue bersama biskut2 kering tu..malam2 pon sama..dia akan hidangkan makan malam depan mata gue dan buatkan air milo untuk supper bersama biskut2 kering tu lagi..huhuhu

Oleh sebab sepanjang hari gue akan melepak atas katil bujang di ruang tamu, bila da malam mak gue akan siapkan tempat tidur dan letakkan mikail siap2 dalam bilik..kencing berak mikail pon mak gue yang uruskan..time tengah2 malam jelah gue buat sendiri sebab gue dan mak kan tido asing2..hihi

Bila gue selalu sangat makan ubat sembelit, mak gue akan tegur suruh jarakkan skit pengambilan ubat sembelit tu sebab dia xnak gue asyik ulang alik p toilet aje..dalam sehari, mau 3, 4 kali jugak gue dk ulang alik p toilet tu..tapi gue xde la makan hari2..kadang2 selang sehari, kadang2 dua hari..

 
kenangan, day 18 - beruntung kan kita sebab tok maa kemaen lagi menatang kita bagai minyak yang penuh.. we love u tok maa..=')

17 comments:

~AmyLiana86~ said...

aritu ada jugak list nama adam mikail jugak..comel kan..last letak m izz adam..hehe..izz adam tua 2 bulan dr adam mikail..hhe

Ecah Ecot said...

wah rambut dia lebat siap boleh spike lagi...hehe...dah abis pantang ni boleh la bawak si kecik jalan2..:)

Elyse Lavender said...

syok na jadi ore berpantang..hehe

adda siempre said...

terharu plak ak bca blog mu ni..hehe!!! apa2 pun kasih emak d bawa ke akhir hayat....ingtla jasa beliau slagi hayat d kandung badan n buat mikail jdla anak yg soleh kepda agama, kluarga, dan negara pesanan daripada cik Da.hehehe:)

QueeN TerataI said...

itulah kasih seorg ibu.. ibu memahami situasi kita yg baru lps bersalin.. sbb mereka juga dh merassainya kan...

Shizan Syafik said...

Waaaa.. Rmbut baby lebatnya.. Jeless

are_lin@yu said...

alahai sweetnya baby..alhamdulillah moga semua dipermudahkan ya dear ;-)

Zuraidah Butang said...

alahai comelnye..br 18 hari dah rambut pacak2..hehe

azizah :) said...

comel rambut lebat! jijah suka :)

tu la jijah pon bagai di tatang minyak yg penuh ms pantang ni..sian ke mak..

Kakzakie said...

Untung bila masih ada org tua yg menjaga macam itulah ..

Zaza said...

comelnya baby... emma pun berseri.. :) jaga diri dan baby baik2... :)

Fifi Nadhrah said...

untung sangat.. fifi da takde ibu.. ade pon stepmother yang tak pernah ade anak.. berpantang pulak dengan atuk(mak arwah mak) semue sendiri.. basuh baju baby, sidai baju angkat baju semue sendiri.. tapi alhamdulillah.. bersyukur jugak.. cume sedih sebab tak dapat balas jase ibu.. :(

Fiqah said...

Saya tak tahu pantang style apa...Saya makan sihat jer dan elak makan sejuk..

eira eixora said...

kalau macam ni mesti terasa nak berpantang selalu =)

Umi Qi said...

cantiknyer gambar pantang hari yang ke 18...cun giler dear...adam mikhail semoga membesar dgn sihat ye sayang...

ct aman said...

sronok kn ade mak.....da ank 2....2 2 pon pantang sndiri....coz mak da xde...tp alhamdulillah...okay mnjalani pantang juz brsame hbby....comelnye mikail..;)

ros_reeza said...

tak pernah alami lagi.. berseri wajah baby dan ibunya :)

C.L.I.C.K.2