Wednesday, December 31, 2014

Selamat Tinggal 2014..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Apa khabar lah agaknya teman2 blogger yang sering menjenguk dan dijenguk ku sewaktu ketika dahulu.. dah lama benar rasanya x bertegur sapa di alam maya ini.. harapnya semua sihat2 dan baik2 belaka hendaknya.. ;)

Pejam celik pejam celik, dah penghujung tahun rupanya rnie.. esok dah pon masuk tahun baru..ya allah, cepat sungguh masa nie berlalu pergi.. macam2 peristiwa yang berlaku sejak dua menjak ini.. ;(

Pinta gue, semoga mangsa2 banjir diluar sana tabah dalam menghadapi hari2 mendatang.. pada ahli keluarga dan saudara mara penumpang mh17, mh370 dan qz8501, sabarlah.. sesungguhnya tuhan lebih menyayangi mereka..

rumah keluarga mertuaku di kg. pauh, kota bharu..

Semoga kedatangan 2015 ini membuka lembaran baru dalam hidup kita.. ayuh kita sama2 buang yang keruh dan ambil yang jernih.. azam tahun baru, gue mau menjadi seorang insan yang lebih baik daripada yang sebelum2 ini.. insyaallah.. ;)

selamat tinggal 2014..

p/s : al-fatihah kepada mangsa2 yang telah kembali ke rahmatullah..

Tuesday, August 19, 2014

Mikail Turns 1

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, 13/8 lepas mikail dah pon genap setahun.. selamat hari lahir sygku mikail~ dah besar anak teruna ibu nie, hihihi 16/8 pulak kitorang ada wat majlis kecil-kecilan utk mikail.. jemput adik beradik n sedara mara je..hihihi walaupun penat, tapi hasilnya gue puas hati sangat2.. =')

kreatif jgk c eraziwan nie ek, dia la yg p tampal satu2 belon2 nie..hihihi

decoration nie pulak idea gue, kitorang pakat2 tiup belon2 nie n pkat2 gantung sama2..hik3,

kek shin chan berperisa orange..not bad la, hihi tapi akak2 gue pakat tanya nape x pakai gambar mikail aje? ha ah kan, x terfikir pulak gue, tgk la next year mcm mana.. =P

menu utama - nasi ayam yg dimasak oleh gue, nasib baek dapat feedback yg positif daripada tetamu2..hehehe

mikail - ibu, betul ke adik dah setahun?
ibu - ye, betul syg..

mikail - yeay, titew dah setahun! =D

tq mak ngah + mak lang + pak muda sebab bagi hadiah2 nie..titew suka sgt2! - mikail

Majlis start lepas asar, pukul 10 malam baru selesai..hihi cian mikail dapat skit je hadiah, bukan apa.. walaupun gue jemput ramai sedara mara, tapi gue segan nak bagitau dorang nie majlis mikail, gue juz bagitau buat makan2 je.. so, diorang sume ingat gue buat open house..hik3,

Saturday, July 26, 2014

Salam Kosong Kosong~

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Salam 28 ramadhan semua.. ;) alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah nak syawal rupanya.. insyaallah, tahun nie kitorang beraya bertiga, tahun lepas still consider berdua sebab masa tu mikail still dalam perut lagi, tengah syok menghitung hari nak keluar, last2, syawal ke-6 yang menjadi pilihan.. hihihi

Persiapan raya tahun nie agak berbeza dengan tahun lepas sebabnya tahun lepas kan tengah busy.. nak prepare barang2 baby la, nak survey tempat bersalin la, nak research pengalaman bersalin la.. tapi nasib baik puasa ponteng 3 ari je, itu pon sebab false alarm.. huhuhu

Persiapan tahun nie pulak memang terasa kelainannya.. memang rambang sangat2 mata nie time dk shopping baju2 raya mikail sampaikan sedar tak sedar, eh? nape sume baju mikail aje nie? mana baju ibu dan ayah? haa.. boleh macam tu? hihihi puasa pon alhamdulillah, penuh lagi setakat nie.. =')

Last but not least, selamat hari raya aldilfitri dan maaf zahir dan batin gue ucapkan.. kepada mereka yang baru nak balik kampung macam gue nie, haa.. berhati2 di jalan raya ye.. kepada yang dah selamat tiba di kampung tu, syok la.. selamat bercuti bersama keluarga tersayang ek.. hihihi

salam kosong kosong daripada kami sekeluarga - mikail ;)

p/s : pray for gaza
p/s/s : pray for mh17

Thursday, July 17, 2014

Ceritera mikail dan 4 orang pengasuh..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Entry kali nie tuan belog nak bercerita mengenai mikail dan pengasuh2nya.. memandangkan gue bersalin n berpantang kat kg, abis je 2 bulan pantang, mak n ayah pon ikut sekali naek kl nie sebab x sanggup nak berpisah a.k.a biarkan mikail dengan mana2 pengasuh sebab masa tu dia kecik lagi kan.. terharu sangat2 dengan pengorbanan diorang...=')

Dipendekkan cerita, bila mikail dah genap 9 bulan 15 ari, mak ayah gue buat keputusan nak balik kg sebab dah lama sangat tinggalkan umah kat kg kan.. lagipun, mereka pon ada kehidupan mereka sendiri jugak.. gue paham dan gue relakan walau hati ini begitu berat nak berpisah dengan diorang.. T___T

Sejak tu, bermulalah kisah mikail bertukar2 pengasuh sehingga 4 orang dalam masa 2 bulan..huhuhu pengasuh pertama mikail nama makcik ani, bertahan selama sebulan 5 ari.. gue stop hantar kat makcik ani sebab ada satu hari tu dia pon x tau macam mana paha mikail boleh luka.. =___=

 sampai sekarang parutnya masih ada.. ='(

Pengasuh kedua mikail pulak nama kak nisyam, bertahan selama 4 ari je.. gue stop hantar sebab dia kurang bagi mikail minum susu.. 1st day mikail dengan dia, 3 per 5 botol aje susu yang habis.. 2nd & 3rd day pulak, 2 per 4 botol yang habis.. 4th day pulak, 1 per 3 aje yang habis.. uhuk, kalau berterusan macam nie, memang cekeding la mikail jawabnye.. huhuhu

 susu kan makanan utama bayi.. ='(

Pengasuh ketiga mikail pulak nama kak ina, bertahan selama 6 ari je.. gue stop hantar atas permintaan dia sendiri.. katanya dia dah give up sebab mikail asyik nak melekat aje dengan dia, dia nak buat keje lain pon susah.. makan minum mikail dengan kak ina memang ok, maybe sebab kak ina jaga ramai sangat baby, itu yang xboleh tahan dengan mikail yang manja nie.. =.='

 xtau kenapa, sejak bagi orang jaga, bibir mikail nih asyik luka aje, lepas tu asyik demam la, batuk la, selsema la.. ='(

Rnie pulak ari kedua mikail dengan pengasuh yang keempat, namanya hawa.. gue rasa mikail boleh serasi kot dengan hawa sebab mikail nampak macam enjoy aje kat umah hawa tu.. hawa nie ada anak umo 4 tahun dan 5 bulan.. hopefully semuanya baik2 aje hendaknya, insyaallah..=')

 happy 11 month 4 day sygku mikail, 27 days to go! ;)

Wednesday, June 25, 2014

Wordless Wednesday ;)

Assalamualaikum w.b.t.. =')


sebab...


p/s : sharing is caring! jom sama2 rasai penangan esp nie sempena ramadhan yang bakal tiba lagi beberapa hari je.. ;)
#016-2706499

Monday, June 16, 2014

Lagi2 wedding..

Assalamualaikum w.b.t..=')

5 jun lepas kitorang tiga beranak balik kg. sempena majlis akad nikah abang ipar gue a.k.a abang c eraziwan.. 1st time kitorang bertiga travel jauh, dari kl sampai kb tu.. biasa kitorang berlima, sekali dengan mak dan ayah gue.. huhuhu penat betul layan kerenah c mikail nie time dia x tido.. =.='

mikail : oo, ibu mengata sy kat belakang ye..
ibu : ops, hihihi

Kitorang bertolak lebih kurang pukul 5 pagi macam tu la n sampai kb dalam pukul 2 petang..kebetulan pulak majlis bestie gue time sekolah rendah pon pada hari yang sama, so petang tu kitorang p kat majlis dia dulu..dah lama x jumpa dia, last time jumpa time raya tahun 2011 kot? hihihi

 congrats dear, semoga berbahagia selalu di samping hubby yang time nie p solat katanya..hihi

Malam tu pulak berlangsungnya majlis akad nikah abang ipar gue kat masjid area umah kitorang jugak la sebab wife dia orang kg. sebelah aje..hihihi mula2 tok imam tu cakap majlis nak berlangsung malam, lepas tu petang, lepas tu malam pulak..adoi, tapi x kisah la mana2 pon, janji sume dah selamat..=)

 berseri2 gitu kak ipar baru gue nie..hihihi

Bila gue pk pk balik, rupanya ini 1st time gue attended majlis akad nikah orang lain..berbeza betul  dengan majlis akad nikah sendiri ritu, alahai.. tiba2 jadi rindu dengan kenangan lalu.. mau x berbeza, time gue ritu, kemain lagi neves.. tapi malam tu, gue siap boleh berborak2 lagi dengan adik2 ipar..hik3,

 selamat pengantin baru to both of you! ='D

Wednesday, May 7, 2014

Duo Giveaway By Henrietta Jose

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Setelah 3tahun++ berblogging secara part time, inilah kali pertama gue join GA..hihihi sebelum2 nie bukan gue xmau join, tapi entahlah..maybe sebab kekangan masa kot? hihihi so kali nie, dengan lafaz bismillah, gue dengan nevesnya join GA kedua yang dianjurkan oleh k.rietta~ gambatte! =D

What i have to do is :-

1. Follow my blog (done since years ago?)
2. Make an entry title "Duo Giveaway By Henrietta Jose"
3. Attach the banner in the entry and link back to this entry
4. State in your entry two prizes that you would like to have and why you would like to have them
(choose from list of prizes here)

The Prizes are (2 winners for each prize) :-

1. 2 Limited Addition Bahagian Matrikulasi Zipped Converse Bag
2. 2 Cute Glow In Da Dark Figuries
3. 2 Pieces Total Solution 3D Face Mask
4. 2 Mini Rainbow Handmade Scrapbook
5. 2 Handmade Scrapbook

The Prizes that i would like to have and why i would like to have them is :-

1. 2 Cute Glow In Da Dark Figuries bcoz my hubby loves something like that~
2. 2 Pieces Total Solution 3D Face Mask bcoz it's time to let our face relax~

http://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2014/05/duo-giveaway-by-henrietta-jose.html
nak join? jom klik kat banner nie ramai2..;)

Monday, May 5, 2014

Ronda2 KL Festival City..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Tengahari semalam kitorang satu family p lunch kat seoul garden, kl festival city.. 1st time tu gue jejakkan kaki kat kl festival city.. hehehe akak gue la yang suggestkan p pekena seoul garden kat kl festival city tu sebab katanya kat situ lagi best kalau nk compare dengan tempat lain..

Kitorang follow aje sebab dia yang nak belanja kan..hihihi almost 2 hours jugak la kitorang ber-8 dk bersantap kat situ.. nasib baek mikail behave je, bagus betul anak teruna ibu nie..hihihi sesudah makan tu, akak2 n abang gue terus balik umah, kitorang ber-5 pulak sempat lagi p sambung cuci2 mata..

Destinasi kitorang yang seterusnya pulak p cuci2 mata kat area jalan tar.. mula2 p semua house dulu, cari barang2 untuk projek d.i.y gue..tapi kat semua house tu xbanyak sangat barang yang ada, lepas tu p sambung cari kat shoplot jalan tar tu pulak, xsure nama kedai tu apa..

Pendek kata memang puas hati lah shopping kat situ sebab semua yang gue nak ada, tapi harga dia mahal la skit kalau nak compare dengan semua house tu..huhuhu kalau x nak bersesak2, ari ahad sememangnya ari yang sangat tepat untuk keluar p jalan2 cuci mata kat area jalan tar tu..hihihi

amboi, excitednya anak teruna ibu nie boleh keluar p jalan2..

iklan : baju yang gue pakai tu daripada Blossom Collection , cantik dan selesa! hihihi kalau berminat boleh visit facebook atau pun Instagram Mizz Erma

Monday, April 14, 2014

Berpicnic di Sungai Chongkak..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Semalam kitorang 2 family besar p berpicnic-picnic-an di sungai chongkak, hulu langat.. master mind nye pulak family makcik gue.. so alang2 diorang ajak, kitorang satu family pon join jela kan.. bila lagi nak p berpicnic sama2 macam nie..hehehe insyaallah kalau xde aral, next destination pulak kat cameron.. yeay! dah lama rasanya x p sana..last p masa pregnantkan mikail 3 bulan..hihi

1st time tu kitorang jejakkan kaki kat sg. chongkak nie.. tiket masuk rm1 seorang, tiket parking pulak rm2 satu kereta.. kalau waterfall kat kg. gue, rasanya semua free je kot? hihihi =P tapi tu la, xtau kenapa.. kalau time bujang2 dulu gue memang suka berendam dalam air tapi semalam xrasa macam nak p berendam pon.. huhu poor my hubby sebab xde geng..

Its okay syg..bila mikail dah besar skit, nanti kita pakat p berendam sama2 kat waterfall nie k.. tapi waterfall nie macam xbest sangat la, next time kita p picnic kat tempat lain jela ek.. boleh macam tu? hihihi ;P overall, best jugak la p picnic ramai2 macam nie..sebab gue tengok mak ayah gue macam enjoy aje dk melepak sambil makan2 dengan makcik pakcik gue tu.. =)

happy 8 months sygku mikail.. amboi, termenung jauh nampak.. ;)

iklan : baju yang dipakai oleh mak teh mikail tu daripada Blossom Collection , cantik kan? kalau berminat boleh visit facebook atau pun Instagram Mizz Erma

Wednesday, March 5, 2014

Zoo Negara

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, dah masuk bulan mac rupanya..cepat betul masa nie berlalu kan? memandangkan dah lama sangat gue x update entry, gue pon dah xtau nak update cite yang mana satu dulu sebab banyak sangat cite yang nak dikongsikan..gara2 gue dicemburui masa, macam nie ler jadinya.. =.='

Okay lah, hari nie gue nak kongsikan pengalaman kitorang anak beranak p jenjalan cuci mata kat zoo negara.. honestly gue cakap, ini kali pertama kitorang 3 beranak menjejakkan kaki kat zoo negara nie okeh! hahaha lucky betul si mikail nih sebab kecik2 ibu dan ayah dah bawak dia pegi zoo.. =P

Sebenarnya kitorang p berlapan, ada ayah n mak gue, kakak2 n adik gue..kiranya family trip jugak la walaupun x cukup korum..hihihi kitorang sampai kat zoo tu dalam pukul 10 pagi macam tu la, orang pon ramai jugak.. harga tiket pulak rm30, tapi kitorang beli kat groupon, satu kepala rm24.. =D

Apa yang best kat zoo? hm.. bagi gue, animal show je kot yang best? hihihi kelakar pulak bila ingat balik gelagat2 binatang kat animal show yang kemaen lagi ligat dk bertepuk tangan tu..hahaha masa mula2 sampai kitorang siap beli map lagi tau, harganya rm2.. konon2 nak jelajah satu zoo tu..hihihi

Last2 kitorang decided nak naik tren je sebab dah x larat nak berjalan memandangkan cuaca pon dah start panas..kesian mikail, hihi harga tren pulak rm5 satu kepala.. menyesal pulak x naek tren awal2 sebab tren akan stop kat tengah2 zoo, so kita boleh la p cuci2 mata kat area hentian tren tu..

amboi mikaill, ibu dan ayah bawak datang zoo, boleh pulak dia tido ek..

iklan : cardigan cotton + lace yang gue pakai tu daripada Blossom Collection kalau berminat boleh p cuci2 mata kat fb ataupun instagram @mizzerma =)

Friday, January 10, 2014

welcome, 2014..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah.. akhirnya, berupdate jugak c sweet + sour gue nih after 1 month ++ x berupdate.. bz la kenkononnya kan.. =.=' hihihi tapi tu lah, apa boleh buat..macam nie la jadinya bila dah pegang title mak2 org nie..hik3, >_<

Pejam celik pejam celik, dah masuk tahun baru rupanya, umur pon automatic la meningkat lagi satu tahun kan.. alahai, dah tua rupanya c emma chan nih.. lagi +- 2 minggu nak genap 25 tahun.. hihihi memandangkan rnie baru 10hb, rasanya masih belum terlambat untuk gue wish happy new year kan?

Oleh sebab dah lama sangat gue x mengadap c sweet + sour nih, honestly gue cakap, gue memang rindu sesangat nak blogwalking macam dulu2, nak baca kisah2 rakan blogger yang laen, cuci2 mata tengok gambar yang diorang post..tapi tu lah, apa kan daya sebab masa amat mencemburui gue.. T_T

Sempena azam di tahun baru nie, insyaallah gue nak perbaiki diri lagi supaya bisa menjadi seorang isteri dan ibu yang baik kepada suami tercinta dan anak tersayang.. sesungguhnya, gue hanyalah insan biasa yang serba kekurangan.. di samping tu, gue akan cuba bahagikan masa sebaiknya untuk bisnes online dan c sweet + sour nih, insyaallah.. =')

Akhir kata, selamat tahun baru buat teman2 semua.. semoga tahun nie akan lebih baik daripada tahun2 yang sudah..insyaallah, pape pon, chaiyok n gud luck to all of you! and one more thing, jangan pernah berputus asa okeh! ;)

aja2 fighting ibu! - mikail hihihi

C.L.I.C.K.2