Monday, December 2, 2013

Masjid Putrajaya..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Semalam, sehari suntuk kitorang satu family p jenjalan.. konon2 nya plan asal kemaen lagi nak p shopping baju sekolah kat jusco, nak p cuci2 mata kat jom heboh, nak p shopping kasut kat sunway piramid, nak p lepak kat la cottage, nak p berjemaah kat masjid putrajaya, nak p dinner kat restoran saba..

Tup2? 4/6 tempat je yang kitorang sempat pegi.. oleh sebab masa agak mencemburui kami, jom heboh n sunway piramid tu kitorang x sempat langsung nak jejakkan kaki ke sana.. itu pon +- pukul 10 p.m. baru sampai umah.. keluar umah +- pukul 10.30 a.m. lagi.. hihihi

nasib baek sempat lagi bergambar kat depan pintu gerbang masjid putrajaya nie sebelum azan maghrib berkumandang..hihihi

meriah betul suasana kat perkarangan dataran putrajaya nie.. =)

amboi mikail, mata tu kemaen lagi dk menjeling budak2 yang sakan dk naek kereta remote control tu ek.. hang pon nak join depa jugak ka? =P

Alhamdulillah..sejak mak n ayah gue stay sama2 dengan kitorang untuk jaga mikail nie, kitorang x penah miss bawak diorang p jenjalan setiap hujung minggu.. kadang2 kitorang p ber-5 aje, kadang2 akak2 gue pon join jugak kalau diorang free..next week ke mana pulak ye destinasi kami? =')

Thursday, November 28, 2013

Mati itu Pasti..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Mati itu pasti..cuma bila dan dimana aje yang x pasti.. tengah ari tadi gue dikejutkan dengan message c eraziwan berkenaan dengan kematian ex-classmate kami time sekolah menengah ritu.. ya allah, gue memang terkejut sangat2.. tetiba aje arwah pergi meninggalkan dunia yang fana ini.. sesungguhnya, ajal dan maut itu semua ditangan tuhan..

hari nie hari arwah, sape tahu esok lusa hari kita pula.. ='(

Tanpa membuang masa, gue cecepat bukak fb arwah.. ya allah, sebaknya hati nie bila baca kata2 takziah daripada teman2 arwah.. meskipun kami nie x de la rapat sangat namun gue tetap merasai kehilangannya.. al-fatihah untuk arwah kerana Allah lebih menyayanginya.. semoga arwah tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..

Tuesday, November 26, 2013

6th Maternity & Children Expo..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Sabtu lepas kitorang p cuci2 mata kat 6th maternity & children expo, mid valley n i-city, shah alam.. last week ritu pulak p jalan2 cari makan kat ikea, damansara.. amboi mikail, kemaen lagi ek.. tiap2 minggu gitu ajak ibu, ayah, tok maa n tok ayah keluar jenjalan hirup udara kota raya..hihihi, =P

Kat expo ritu, gue juz grab rompers cool like daddy n i love mummy and daddy je untuk mikail.. i love grandma and grandpa xde la pulak untuk baby boy..xadil betul, kemaen ciput baju2 comel untuk baby boy..huk3, selain tu gue grab cute stokin 3D, pureen baby wipes, nursing bra n liquid cleanser je..

Bagi gue, expo tu boleh dikatakan agak besar jugak la kan tapi xtau la nape, gue tengok macam xde yang menarik aje..huhuhu kalau x silap, january depan ade expo lagi tapi kat pwtc.. rasanya ritu gue penah la p skali, nanti kita pakat2 wait n see pulak suasana expo kat pwtc tu macam mana ek..hehehe

me and ibu, my 1st outing at mid valley - mikail ;)

Tuesday, November 19, 2013

Ada apa dengan instagram..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..sejak gue create account Instagram nie, makin busy pulak rasanya sampaikan nak update c sweet + sour nie pon rasa macam xcukup masa aje..hihihi nie sume gara2 my sis yang advice me suruh join instagram nie.. so far, not bad jugak la sambutannya.. hihi thanks dear.. ;)

http://instagram.com/mizzerma


Feedback daripada customer pulak, so far diorang memang berpuas hati dengan parcel yang diorang order dan gue pulak? of coz la lagi berpuas hati kan.. hehehe akhir kata, kepada rakan2 blogger yang nak cuci2 mata kat blossom collection nie, sila2 lah ye.. jangan segan jangan malu pulak.. ;)

 positive feedback.. =D

Friday, November 15, 2013

Ceritera 2nd check-up mikail..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

11/11 lepas, kitorang bawak mikail p 2nd check-up kat klinik putrijaya.. sepanjang perjalanan gue kemaen lagi berdebar macam mana la agaknya reaksi mikail bila kena inject nanti.. time kena inject tempoh hari, kuat betul dia menjerit..huk3 kali nie, c eraziwan pulak yang volunteer nak pegang mikail..

Sampai aje turn mikail, doc timbang berat badan dia dulu.. dah 6.1kg rupanya, patut la tangan nie asyik lenguh aje bila dk pangku dia lama2..=P tinggi pulak, macam biasa, c eraziwan ukur sendiri aje kat umah.. dah 64cm katanya.. hihihi da setel timbang berat badan, tibalah masanya untuk injection pulak! huk3,

Speechless! mikail x menjerit + menangis langsung okeh.. ya ampun mikail, ibu kemaen lagi risau takut dia menjerit + menangis kesakitan tapi dia boleh buat muka cool aje? ish3.. gentleman betul anak teruna ibu dan ayah nie.. xkan kecik2 dah pandai kot control macho depan doc zainati tu..hihihi

Total charges untuk check-up kali nie rm115, included ubat demam n ubat sembelit sebab time kitorang p check-up ritu, mikail dah 6 hari x poo poo.. nasib baik hari ke-7 tu dah poo poo sebab doc cakap, kalau baby x meragam, x poo poo berhari2 pon xpe.. kalau meragam baru kena kasi ubat sembelit tu..

ibu, rnie sy dah 3 bulan 2 hari.. =D

Saturday, November 9, 2013

The Master's Sun

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Demam korea melanda lagi~ hihihi baru2 nie gue tengah syok dk melayan korean drama yang dibintangi oleh soo ji sub dan gong hyo jin..honestly, gue nih jenis yang x minat nak layan cite hantu sebab takut malam karang x boleh nak tido, asyik dk terbayangkan muka hantu aje..=.='

Nak dijadikan cite, gara2 terpengaruh dengan rakan sebaya dan adik beradik punya pasal, gue pon kemaen lagi gigih dk dunlod cite nih dalam masa 1 hari aje n tengok berdua dengan c eraziwan sebab takut nak tengok sensorang.. hihihi kadang2 mikail pon join skali jugak kalo dia x tido lagi..=P

oppa, sarangheyo..^-^

Cite nih mengisahkan tentang heroin yang kononnya boleh nampak hantu setelah ditimpa kemalangan yang mengakibatkannya koma selama 3 tahun.. hidupnya mula menjadi tidak terurus sebab sering diganggu hantu2 yang berkeliaran siang dan malam sehinggalah dia bertemu dengan hero! =D

Kiranya hero dalam cite nih memang betul2 superhero la sebab hanya dia sorang aje yang boleh menghalau hantu2 yang mengganggu heroin tu.. hatinya yang kosong tu pulak tetiba aje boleh ada taman bunga yang kemaen lagi harum mekar mewangi..owh, so romantic! hik3, 

Wednesday, October 30, 2013

Kisah mikail dan botol susu ajaib..=P


Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, syukur.. kalo x silap, dah seminggu rasanya mikail kemaen lagi berselera minum susu pakai botol cap MAM..hihihi sebelum nie memang ada plan pon nak belikan dia botol susu cap pigeon peristaltic plus sebab ramai yang review cakap botol tu botol ajaib..ibu mana yang xnak try kan..hehehe

Tapi tu lah, time kitorang p cari botol susu kat tesco extra taman midah ritu, xde nampak la pulak kelibat pigeon tu..adoi~ nak dijadikan cite, kebetulan pulak kat umah ada satu botol susu cap pureen yang saiznya ngam2 dengan teat MAM sebab MAM size dia kecik dari tommee tippee, besar dari anakku..

Masa lepas pantang ritu, kitorang memang ada beli banyak jenis teat untuk mikail nih.. MAM ada, anakku ada, yang xde brand pon ade..hehehe teat MAM dengan anakku yang leper tu, kawan2 gue la yang suggest sebab katanya, anak diorang ok dengan teats2 tu lepas dah reject banyak jenis teat..

Tang teat anakku tu, masa mula2 kasi aje kena dengan selera mikail..lepas tu? dia terus reject bulat2 sama macam kes tommee tippee tempoh hari..ish3, cap MAM nie pulak, so far memang laju aje dia minum..senang betul hati si ibu nie.. hopefully memang akan laju sampai bila2 lah yer si anak.. hihihi


babai ANAKKU, hai MAM.. =P

Monday, October 28, 2013

Take care!

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Semalam, kitorang satu family p hantar family abang long gue kat klia sebab abang long dan 2,3 orang lagi budak ofiz dia kena p bertugas kat jepun selama setahun..setahun tu, bukan seminggu or sebulan.. uhuk, sebak betul bila ingat balik kenangan kat klia semalam..sob, sob,

Memandangkan abang gue kena p setahun, of coz lah dia angkut sekali anak bini dia kan..hihihi kesian hadiff aryan, kecik2 lagi da kena p travel jaoh2 sebab umo aryan dengan mikail x jaoh beza, muda aryan 3 minggu je kot.. semoga aryan sefamily baik2 aje kat jepun tu.. ='(

rindunya rasa kat anak2 buah cik ma nie..='(

take care aryan..='(

take care aqeef.. ='(

take care hana..='(

Pendek kata, take care semua..semoga selamat pergi dan selamat kembali, insyaallah..=') bila da nak balik malaysia nanti jangan lupa belikan kitorang ole2 dari jepun tau.. eh? err..hehehe =P

Saturday, October 26, 2013

review breastpump cap pureen..hihi

 Assalamualaikum w.b.t.. =')

Rnie mikail dah 2 bulan 13 hari dan alhamdulillah, dia masih lagi menyusu dan diberikan susu ibu sepenuhnya walaupun kadang2 tu dia jual mahal jugak la kalo kasi susu pakai botol kan..hehehe kesian anak teruna ibu nih..insyaallah, kalo xde aral gue memang niat nak susukan dia sampai umur 2 tahun..

Entry kali nie gue nak review pasal breastpumps yang gue guna stakat nie.. masa dalam pantang ritu, gue guna breastpump pureen yang manual aje.. so far, ok la.. xsakit pon, sedutan dia lebih kurang sama aje dengan direct bf.. sekali pam penuh la jugak satu botol yang 180ml tu..hihi

harga asal rm54.90 rasanya..tapi time gue beli ritu ada diskaun 20%..hihi

Yang x ok nya, leceh la skit time nak cuci mencuci sebab banyak part yang nak kena cuci.. ada la dalam 6 part..tang lenguh x lenguh pulak, manual kan..what do u expect.. especially time dk mengepam sambil susukan mikail.. tapi gue suka pam sambil susukan mikail sebab laju aje botol tu penuh..hihi

Bila da habis pantang, gue p beli breastpump pureen yang pakai bateri pulak.. memula guna, memang sakit skit..maybe sebab gue x biasa lagi kot nak control dia punya sedutan tu.. sekarang da terror la skit kan, dah x rasa sakit dah.. pam pon kejap aje da penuh satu botol tu..hihihi

 yang nie pulak rm133, tapi time gue beli ritu pon ada diskaun jugak 20%..=D

Tang cuci mencuci pulak, 2,3 part aje yang nak kena cuci..hihihi insyaallah, lepas2 nih gue nak beli breastpump cap rumble tuff pulak.. rumble tuff nie 3 in 1 katanya.. function dia pon lebih kurang sama aje dengan medela freestyle.. itu kata si pengguna medela & rumble tuff la..gue nie iye kan aje..hehehe

Thursday, October 24, 2013

Ceritera 1st check-up mikail..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Petang semalam kitorang p check-up mikail kat klinik putrijaya, klinik yang sama time check-up gue ritu..kalo diikutkan rekod klinik dan rumah bersalin an-nuur, mikail kena check-up pada 11/10 tapi memandangkan time tu mikail demam, so klinik putrijaya mintak datang seminggu selepas demam da baik..

Untuk check-up mikail nie, gue sebenarnya plan nak p check-up kat klinik kesihatan walaupun terpaksa tunggu lama + mintak cuti sebab check-up kat kk lagi detail kan..tapi tulah, lepas bersalin ritu kitorang x p report pon dekat kk berhampiran atas sebab2 yang tak dapat nak dielakkan..huhuhu

Kalau x p report, mana boleh p check-up kat kk kan..kalau kat kg, kitorang boleh bawak mikail p check-up kat tempat bersalin ritu aje..so semalam, sampai aje kat klinik, doc check suhu badan mikail jap lepas tu timbang berat badan dia..sepatutnya berat dia 5.9kg tapi xtau la nape doc tulis 5.5kg aje.. maybe sebab dia tolak siap2 berat baju, seluar & pampers kot..=P

Lepas tu doc mintak bukakan seluar mikail sebab nak cucuk kat paha..lepas kena cucuk, mikail terus menjerit dan menangis2..uhuk, poor my baby..lepas gue dan c eraziwan pujuk2 skit, dia pon da boleh bertenang.. fuh, nasib baek.. gue pon cecepat ambik kapas untuk lap darah kat paha dia tu..

Memandangkan ini suntikan pertama mikail, doc mintak datang lagi untuk suntikan kedua pada 2 minggu akan datang..itu pon kalo x demam la..kalo demam, up kan lagi seminggu bagi demam tu betul2 baik dulu..total check-up untuk yang 1st time nie dikenakan rm35..

Oleh sebab doc xde ukur pon tinggi mikail, sampai aje kat umah, gue mintak c eraziwan aje yang ukur pakai pita pengukur baju tu..hihihi tinggi mikail da 60cm.. masa newborn ritu tinggi dia 53cm, berat pulak 2.88kg aje..hihi itu pon doc macam terkejut aje macam mana boleh jadi 5.9kg..huhuhu

ibu, umur sy dah 2 bulan 11 hari..=)

Wednesday, October 23, 2013

Diet??

Assalamualaikum w.b.t.. =')

2 ari lepas, mak gue cakap mikail tetiba aje xmau minum susu pakai botol.. kemaen lagi dia menangis dan meraung2 sebab xnak.. sebelum2 nie ok aje.. kadang2 tu siap minum bertambah lagi.. semalam pon sama..tapi nasib baek ok skit dari 2 ari lepas..xde la teruk sangat menangis dan meraungnya..

Maybe sebab 2 ari lepas time gue nak p keje, dia tengah sedap tido..tu pasal gue x sempat nak susukan dia dulu.. semalam dia x tido, so sempat la susukan dia dulu sebelum p keje..at least kekenyangan dia tu dapat la jugak bertahan dalam 2,3 jam kan..hihi

Pagi tadi pulak, time gue sms mak tanya rnie mikail pe cer, mak cakap mikail still berdiet..alahai, kecik2 pon da pandai nak berdiet2 bagai..x kan dia sentap kot orang pakat dk cakap yang sekarang nie dia dah tembam? hihihi kesian anak ibu.. petang nanti ibu belikan botol susu yang laen pulak yer..

Masa dalam pantang ritu, gue kasi dia minum pakai botol tommee tippee.. dia pon minum elok je.. tapi xtau la nape, masa gue dekat2 nak start keje, dia dah xmau botol tommee tippee tu.. lepas tu gue pakai botol anakku pulak..dia minum elok je sampai ler 2 ari lepas, tetiba aje xmau..

So, petang nanti gue plan nak belikan dia botol pigeon peristaltic plus pulak.. dengar2 cite, botol tu botol ajaib.. kebanyakan baby yang beria dk reject botol susu, sume da tangkap cintan habis dengan botol pigeon nie.. hopefully mikail pon macam tu jugak..amin, hihihi =')

 amboi, marah nampak..hihihi

Monday, October 21, 2013

ada apa dengan stroller..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Cuti wiken kali nie jadual gue agak padat..hari sabtu lepas, kitorang p hantar adik pompuan gue kat bus stop puduraya.. memandangkan tok maa mikail cakap biar dia aje yang jaga mikail kat umah, so terpaksa la kitorang tinggalkan mikail dengan tok maa n tok ayahnya..huhuhu

Kononnya lepas hantar adik gue, kitorang nak p la lepak2 sat kat berjaya times square sebab da lama x jejakkan kaki ke sana kan..tempatnya pon dekat je dengan bus stop tu..tapi tu lah, bila fikiran nie asyik terbayangkan mikail aje, terus cancel plan n balik umah cecepat..hihihi

 ini ibu dan ayah sy - mikail

Hari ahad pulak c eraziwan keje..so dia xdapat la nak join kitorang p nilai 3 untuk hantar adik lelaki gue pulak..sesambil tu kitorang sempat ler singgah cuci2 mata dulu kat textile walk tu..hihihi ibu dengan tok maa mikail juz rembat selai jubah aje..mak ngah mikail yang beria dk rembat shawl n tudung..ish3,

Sebelum balik umah pulak, kitorang singgah dulu kat tesco extra taman midah sebab tok ayah mikail ada nak beli barang skit..memandangkan semuanya plan last minutes n gue pon x bawak mikail punya stroller, terpaksa la bergilir2 dk dukung dia yang kemaen lagi berat tu..huhuhu

So, moral of da story is? make sure stroller baby tu sentiasa ada dalam bonet kereta ye.. mikail tu berat, bukannya ringan nak dukung ke sana dan ke sini.. kesian tok maa dengan mak ngah semalam..jenuh dk berdukung mikail sebab si ibu mikail nie dukung kejap2 aje sebab x larat..hihihi

sy dan ibu, ayah x ikut sebab keje..hihihi - mikail

Thursday, October 17, 2013

Combo : Ceritera Aidiladha & Aidilfitri 2013..=D

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..aidiladha kali nie amat bermakna dengan kehadiran muhammad adam mikail meskipun terpaksa berhari raya di kl..hihi tapi x kesah la kan sebab mak ayah dan adik beradik gue semua ada kat kl nie..juz kesian jela dekat c eraziwan sebab 1st time xdapat beraya dengan mak ayah dia..hehehe

Tema aidiladha kali nih kaler pink..itu pon sebab gue tingin nak pakai lagi sekali baju time kitorang akad nikah ritu..maklum la, masa malam akad nikah tu kan sempat pakai 2,3 jam aje..hihihi masa 1st time pakai, kitorang baru nak kawen, 2nd time pulak, anak da 2 bulan..nasib baek ler muat lagi..hihihi

 my lil family..=')

tq tok maa dan tok ayah sebab sudi tinggalkan rumah kat kg. semata2 untuk bersama2 dengan saya di kl nie - mikail

Ini pulak time aidilfitri ritu..masa nih mikail still syok dk beristirehat dalam perut ibu lagi..hm, maybe sebab dia nak bagi ibu can makan sepuas-puasnya dulu kot..hihihi baik betul anak teruna ibu nie.. lepas mikail selamat dilahirkan pada hari raya yang ke-6, ibu pun bisa berpantang dengan tenang..hihihi

Tema aidilfitri tahun nie pulak kaler kuning.. nasib baik gue sempat jugak jumpa baju raya kaler kuning nih.. kalo x? lari tema ler jawabnye.. huhuhu raya kali nie meriah sebab semua ada..abang long gue tu kawen dengan orang penang..so, selang seli la balik beraya kat kg. masing2 kan..hihi

my big family.. =')

aidilfitri kali nie mikail bagi can ibu dan ayah beraya berdua dulu..=)

Monday, October 14, 2013

2 bulan sudah..=)

Assalamualaikum w.b.t.. =')

13/8/13 - 13/10/13.. Alhamdulillah..semalam, hero cilik kami dah pon genap 2 bulan.. cepat betul masa nih berlalu kan? da 2 bulan rupanya anak teruna ibu dengan ayah nih..hihi entry kali nie ibu buat khas untuk mikail tau..=)

kau begitu sempurna

dimataku kau begitu indah

kau membuat diriku akan selalu memujamu

di setiap langkah ku

ku kan selalu memikirkan dirimu

tak bisa ku bayangkan

hidupku tanpa cintamu

p/s : credit to andra and the backbone for the lovely song, sempurna..=')

Thursday, October 10, 2013

my BF journey..

Assalamualaikum w.b.t..=')

Haa, entry kali nie pulak gue nak kongsikan pengalaman menyusukan mikail.. walaupun pada mulanya niat murni gue nih tidak mendapat sokongan yang padu daripada c eraziwan, my mum n mil, tapi alhamdulillah.. mikail still minum susu ibu sehingga ke hari ini..=')

Alasan kenapa dan mengapa diorang x berapa nak sokong tu gue pon xtau.. maybe sebab xde pendedahan sangat kot pasal kebaikan dan pengurusan susu ibu nih.. tapi x kesah la kan, janji sekarang nih diorang dah paham dan dah boleh terima penjelasan yang gue bagi tu..hihi

Kami, a.k.a gue dan mikail nih patut bersyukur sebab Allah s.w.t. dah permudahkan segalanya dari awal lagi sebab lahir aje mikail ke dunia nih, dia dah pandai direct bf dan susu gue pon boleh dikatakan agak meriah jugak la sebab kalo mikail lambat menyusu skit, susu tu asyik tumpah aje..

Memandangkan kat ofiz gue nih x de tempat yang seswai untuk pam susu, gue terpaksa berulang alik ke rumah tiap2 hari time lunch hour semata-mata untuk mengurangkan diri dari terkena panahan bengkak susu! huk3, sudahlah sakit kena bengkak susu, nak lunch pon x sempat sebab rushing..hm,

Ofiz gue nih x de surau sebab majority staff semuanya chinese..biasa gue p solat kat leisure mall yang terletak bersebelahan dengan ofiz aje..nak p pam kat surau leisure mall macam x seswai la pulak kan sebab surau tu kecik..kang mengganggu orang lain nak solat pulak..

Maybe lepas nih gue kena fikirkan alternatif yang laen pulak kot..yela, sampai bila gue nak berterusan macam nie kan..kang x pasal2 stok susu gue yang sedang2 nih jadi merudum pulak gara2 xcukup tenaga sebab asyik dk skip lunch aje..huhuhu

untukmu mikail, ibu sanggup buat apa saja..haa, boleh macam tu? hihihi

Wednesday, October 9, 2013

Ceritera berpantang 40 hari..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Ceritera berpantang gue bermula sejak lahirnya muhammad adam mikail..=) biasa orang pantang 44 hari kan? tapi kitorang juz 40 hari aje yang betul2 pantang..yang pantang xbetul pulak dalam 100 hari.. kiranya bila da lepas 40 hari tu, da boleh la lasak2 skit..nak keluar ke, nak makan menu laen ke skit2..

1st of all, sekali lagi, gue rasa kasih sayang gue kat mak gue menjadi semakin melimpah ruah dengan layanan yang diberikannya sepanjang tempoh gue berpantang.. kadang2 tu rasa macam sedih sangat sebab terpaksa tengok aje mak gue tu bersusah payah sediakan semuanya untuk gue..='(

Masa mula2 berpantang, tido malam gue x menentu sebab malam2 mikail asyik berjaga aje nak susu + berak.. kadang2 setengah jam sekali, kadang2 sejam sekali..bila dah subuh baru gue boleh tido sebab mak gue tolong jagakan mikail..kalo dia lapar, mak gue panaskan je susu perahan gue tu..hihi

Bila gue da bangun, mak gue akan p panaskan pulak air mandian gue..bila da mandi, gue tengok secawan air milo da tersedia bersama biskut2 kering untuk santapan pagi gue..bila tengahari pulak, mak gue akan hidangkan makanan depan mata gue..mak gue sebolehnya xmau gue bergerak langsung..

Bila petang2 pulak, mak gue akan buatkan lagi secawan milo untuk minum petang gue bersama biskut2 kering tu..malam2 pon sama..dia akan hidangkan makan malam depan mata gue dan buatkan air milo untuk supper bersama biskut2 kering tu lagi..huhuhu

Oleh sebab sepanjang hari gue akan melepak atas katil bujang di ruang tamu, bila da malam mak gue akan siapkan tempat tidur dan letakkan mikail siap2 dalam bilik..kencing berak mikail pon mak gue yang uruskan..time tengah2 malam jelah gue buat sendiri sebab gue dan mak kan tido asing2..hihi

Bila gue selalu sangat makan ubat sembelit, mak gue akan tegur suruh jarakkan skit pengambilan ubat sembelit tu sebab dia xnak gue asyik ulang alik p toilet aje..dalam sehari, mau 3, 4 kali jugak gue dk ulang alik p toilet tu..tapi gue xde la makan hari2..kadang2 selang sehari, kadang2 dua hari..

 
kenangan, day 18 - beruntung kan kita sebab tok maa kemaen lagi menatang kita bagai minyak yang penuh.. we love u tok maa..=')

Tuesday, October 8, 2013

Cuti panjang dah habis!

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah, diri ini masih diberikan semangat yang kuat untuk kembali bertugas setelah 2 bulan menjadi penganggur bergaji dan seminggu menjadi penganggur tak bergaji..hihihi tu la..sape suruh cepat sangat apply maternity leave kan..xpasal2 masa untuk bersama si kecil dah berkurangan.. =(

Hari nie umur si kecil kami dah 57 hari..almost 2 months dah rupanya..cepat betul masa nih berlalu kan..rasa macam baru semalam aje gue selamat melahirkan dia..boleh macam tu? hihihi memandangkan mikail masih kecil, so mak n mak mertua gue mintak gue tinggalkan aje dia kat kg..

Kata mereka, mikail nih kecik lagi so diorang xnak la gue kasi pengasuh yang jaga..tambahan pulak, pengasuh yang gue da booked tu sekarang tengah jaga 2 orang budak umo 3 n 4 tahun, lagi 2 orang umo 6 n 9 bulan..at least, cari la pengasuh yang jaga baby2 aje..baru la mikail x dibuli..

Kata gue pulak, of coz lah x boleh kan..hihihi last2, mak gue volunteer kan diri nak stay kat umah kitorang n tolong jagakan mikail sampai ler umonya 3-4 bulan..itu pon kalo gue da jumpa pengasuh yang seswai la..selagi x jumpa selagi tu la dia akan stay dengan kitorang..hihihi

Kalo nak diikutkan, memang la gue suka kalo mak gue aje yang jagakan mikail kan..sekurang-kurangnya mikail akan ditatang bagai minyak yang penuh! hihihi betul kata orang, bila kita da jadi mak2 nie, perasaan sayang kita pada mak kita akan menjadi semakin melimpah ruah! =D

cepat betul masa nih berlalu..my newborn baby dah berumur 57 hari rupanya..=')

Saturday, September 28, 2013

Ceritera Bersalin Anak Pertama..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Memandangkan masa pregnant dulu gue kemaen lagi gigih dk buat research pasal pengalaman bersalin orang laen, kini tibalah masanya untuk gue kongsikan pengalaman bersalin gue pulak.. mana tau pengalaman gue nih boleh dijadikan rujukan untuk mommy2-to-be diluar sana pulak ke? hihihi

Ceriteranya bermula dengan turunnya tompokan coklat skit di saat kandungan berusia 37w, lepas tu turun air skit dan stat sakit2 pinggang selama 4 ari berturut2 di saat kandungan 38w 5d, dan last sekali stat sakit2 perut selang 1/2 jam + 10 minit + 5 minit sekali ketika kandungan 39w 2d..

Walaupun gue da stat sakit2 perut selang 1/2 jam pada pukul 4 pagi lagi, tapi atas nasihat doktor yang minta gue tunggu sehingga sakit perut selang 5 - 10 min dan turun lendir darah @ pecah ketuban dulu baru pegi klinik, tunggu punya tunggu, akhirnya pada jam 8 pagi tu, turun ler lendir darah..

Gue pon ape lagi, dalam tengah dk menahan sakit tu, terpaksa la gagahkan jugak diri nih untuk mandi dan bersiap..nasi goreng pulak boleh telan sesudu aje, air milo memang x boleh telan langsung.. air masak pon telan seteguk dua aje..telur itik? telan semulut pon da rasa macam nak muntah..uhuk,

Lebih kurang pukul 9.30 pagi, gue pon sampai ler kat klinik dan rumah bersalin an-nuur tu.. oleh sebab da turun tanda, sampai aje gue terus dibawa masuk ke labour room.. c eraziwan pon ikut sekali.. nurse check denyutan jantung baby jap, lepas tu dia masukkan ubat kasi gue membuang puas2 dulu..hihihi

Bila nurse tengok gue macam xtahan sakit aje, dia cecepat ingatkan gue untuk tarik nafas dalam2 dan hembus guna mulut.. alhamdulillah, sakit tu berkurangan la jugak disamping tangan nih kemaen lagi kuat dk genggam tangan c eraziwan tu.. sampai merah2 tangan dia katanya..hihihi

Sementara nak tunggu doktor sampai, kitorang bertiga lepak2 kat labour room tu dulu.. bila haus, c eraziwan tolong suapkan air zam2.. bila panas, c eraziwan tolong basahkan dahi n kepala dengan air selusuh.. bila sakit pinggang, nurse tolong urutkan.. bila sakit kaki, nurse tolong picitkan.. terharu sangat2 dengan sokongan yang diberikan c eraziwan n nurse..=')

Doktor sampai dalam pukul 10.30 pagi n dia terus seluk untuk cek jalan..mak oi, sakit giler okeh! uhuk, nasib baek masa tu dah buka 6cm.. 2 jam lepas tu gue kena seluk untuk 2nd time pulak.. nasib x sesakit yang 1st time tu..gue kemaen lagi cuak.. hihihi maybe sebab bukaan da buka 8-9cm kot..

Memandangkan air ketuban gue belum pecah, doc pon tolong pecahkan.. katanya, lagi 1 jam gue da boleh bersalin.. kata nurse pulak, bila air ketuban da pecah, sakitnya akan bertambah dan hanya akan hilang bila bukaan da full sebab bila bukaan da full, kita akan rasa macam nak meneran pulak..

Alhamdulillah, setelah sejam dk menahan sakit, tibalah masanya untuk meneran! setelah berkali2 dk teran, baby tetap x keluar2 jugak sebab doc cakap gue dk teran ikut tekak sampai merah2 muka.. cara yang betul meneran ialah teran ikut perut macam kita nak teran time sembelit tu..

Akhirnya, setelah hampir sejam, tepat jam 2.30 petang, lahirlah hero cilik kami seberat 2.88 kg.. ya allah, time baby keluar tu, gue rasa lega sangat2.. bila doc keluarkan uri dan darah beku pulak, gue rasa lega lagi sekali walaupun agak sakit skit time dia dk tekan2 perut gue yang da kempis tu..hehehe

Sebelum doc mulakan proses jahit menjahit, gue sempat ler pandang muka c eraziwan jap, alahai.. sayu pulak rasa hati nih bila tengok air matanya yang sedang mengalir tu.. dia pon senyum je sambil kucup dahi gue berkali2..xmalu ke dekat doc siti dengan nurse nadia tu? hik3,=P

Lastly, info yang paling mummy2-to-be nak tau sangat2 of coz lah tentang harga bayaran yang dikenakan kan? hehe at least, boleh ler standby duet tu siap2..turn gue ritu dikenakan rm1550.. akak yang gue jumpa time p check up ritu pulak dikenakan rm1600..ini pulak no. tel klinik tu : 09-764 2994.. =)


my newborn hero - 13/8/13 ;)

Thursday, September 12, 2013

Ceritera My 9th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Pada 11 ogos yang lepas, kandungan gue da pon genap 39 minggu.. alhamdulillah, sempat jugak gue beraya sakan pada pagi syawal.. yela, risau jugak dibuatnya gue bersalin awal, xpasal2 kena berpantang time syawal n x boleh nak menikmati hidangan yang sedap2 di pagi syawal tu..hihihi

Actually, 2,3 ari sebelum gue p check-up tu gue ada turun tanda lagi sekali.. (turun air dalam kuantiti yang sedikit dan sakit2 pinggang) tapi bila gue call doc, dia cakap itu benda biasa.. belum nak bersalin lagi.. bila da sakit perut selang 5 min n turun lendir darah @ pecah ketuban baru da nak bersalin..

So time p check-up ritu, macam biasa, doc ambik tekanan darah gue, timbang berat badan, scan dan tekan2 perut skit.. nasib baek dia da x ambik sampel darah gue da.. memula tu cuak jugak sebab ingatkan kali nie pon nak kena cucuk kat jari lagi sekali untuk check hb..hihihi

Memandangkan due gue lagi 7 ari, so doc set kan next appointment pada 18 ogos nanti.. itu pon kalo belum bersalin katanya.. kalo da ade tanda2 macam yang dia cakapkan tu, terus je call dia.. x pon datang je klinik.. total charged untuk kali nie pulak rm30 aje included obimin n ubat tambah darah..

Alhamdulillah..setel pon ceritera2 pregnancy gue nih..hihi ada masa nanti insyaallah gue akan update pulak pasal pengalaman bersalin anak pertama nih.. maklum ler, time dulu2 gue yang beria dk baca pengalaman bersalin orang, sekarang turn gue la pulak berkongsi pengalaman sendiri kan..hihi

Sunday, September 1, 2013

Ceritera My 8th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Walaupun gue da pon selamat melahirkan, tapi gue tetap nak sambung jugak ceritera check-up yang gue x sempat nak update kat sweet + sour nih.. x pe kan? hihi yela, kalo boleh gue nak la lengkapkan ceritera2 pregnancy gue nih.. boleh jugak dijadikan panduan oleh mommy2-to-be diluar sana tu.. hihi ;)

Memandangkan pada 28 julai lalu gue da ade turun tanda skit2 (tompokan coklat macam 1st day kita period tu), gue cecepat ajak c eraziwan balik kampung walaupun time tu gue x rasa sakit pon..cuak kemaen time tu..hihi kalo x silap, masa tu baru nak masuk 37 minggu kot?

So, esoknya gue n eraziwan pon p la check-up kat klinik dan rumah bersalin an-nuur.. kenapa gue pilih klinik nie? sebabnya, klinik nih merupakan satu2nya klinik yang menyediakan pakej bersalin normal dengan harga yang paling murah kalo nak dibandingkan dengan private yang laen..

Tambahan pulak, kat klinik nie juz boleh bersalin normal aje..diorang xde peralatan untuk kaedah czer.. so, hanya mommy2-to-be yang xde masalah ajelah yang diterima bersalin kat sini.. ratenya pulak antara rm1150 - rm1750 aje..hihi kalo kat tempat laen, paling minimum pon da mencecah rm1700..

Time check-up tu, macam biasa..doc ambik bacaan tekanan darah, timbang berat badan, scan dan tekan2 perut skit, n ambik sampel darah sebab dia tengok rekod gue time p check-up kat klinik putrijaya ritu, sekali aje buat ujian hb..n ternyata, hb gue rendah.. 9.4 aje.. masa mula2 buat ritu 12.4.. huhuhu

Lepas tu, doc bagi obimin n ubat tambah darah.. katanya, darah gue nie cair sangat so make sure jangan skip makan obimin n ubat..huhuhu gue mengaku sebelum2 nih gue memang selalu skip obimin sebab takut baby besar..tapi kata doc, baby besar xde kaitan dengan obimin tapi pola pemakanan ibu..

Tak dinafikan, kalo nak dibandingkan dengan klinik putrijaya, doc kat an-nuur nie lagi detail.. xsia2 gue pilih klinik nie..thanks a lot to blogger2 kat luar sana yang penah review klinik an-nuur nie..hihi so, total charged untuk check-up kali nie pulak = rm95..maybe mahal skit sebab 1st time kot? entahlah..hihi

Saturday, August 31, 2013

Bertiga Sudah..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..pada 6 syawal a.k.a 13 ogos yang lepas, tepat jam 2.30 petang, lahirnya seorang permata hati kami yang diberi nama muhammad adam mikail.. mikail selamat dilahirkan secara normal di klinik dan rumah bersalin an-nuur yang bertempat di kubang kerian, kota bharu dengan berat 2.88 kg..

Pejam celik pejam celik, da 19 ari rupanya usia mikail..alhamdulillah jugak sebab sepanjang 19 ari nie, mikail xbanyak ragam sangat.. jarang sangat2 nak dengar suara tangisan dia.. suara rengekan pulak dengar time dia nak menyusu aje..x pon time dia nak orang tukarkan pampers dia..hihihi

Perasaan bila da bergelar seorang ibu? hm, indah sangat2.. kadang2 tu rasa macam x percaya aje yang gue sekarang nih da pon menjadi seorang ibu.. rasa macam baru semalam aje doc sahkan yang gue nih baru mengandung 5 minggu.. haa, boleh macam tu? hihihi

mikail yang baru 10 jam dilahirkan.. =')

Monday, August 12, 2013

Salam Aidilfitri..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..pejam celik pejam celik, rnie da masuk 5 syawal rupanya..dan alhamdulillah jugak sebab tahun nie kami masih sempat menyambut syawal berdua, maybe baby nak bagi can kat kitorang beraya berdua dulu kot tanpa kehadirannya..boleh macam tu? hihihi

Setelah hampir 2 minggu ++ gue kat kg. nih, memang banyak sangat2 benda yang gue nak share kat sweet + sour nih tapi apakan daya, masa dan keadaan tak bape nak mengizinkan..nak blogwalking macam biasa pon da xboleh walaupun baby x keluar2 lagi..hehehe

Akhir kata, selamat hari raya dan maaf zahir batin gue ucapkan kepada semua teman2 dan pembaca2 belog sweet + sour nie..maafkan andai gue ade terkasar bahasa atau tersalah bicara sepanjang berbelog dan berblogwalking kat belog2 korang..0-0 okeh? =D

daddy & mummy-to-be di pagi syawal.. ;)

Saturday, July 27, 2013

Ayuh bercuti panjang~ hehehe

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..akhirnya tiba juga hari yang dinanti2..hehehe memandangkan last week gue da pon apply siap2 maternity leave selama 2 bulan, so kini masanya telah tiba~ hihihi rnie last day gue..maknanya next week gue da x perlu la nak bersusah payah bangun pagi mandi n p ofiz lagi~ hik3,

Sepanjang nak habiskan seminggu terakhir nih, uhh..memang liat betul lah nak bangun pagi.. kadang2 tu sampaikan terlambat bangun lagi nak p ofiz..nasib baek sempat jugak sampai on time, tapi kekadang tu terlambat jugak 5,10 minit.. err, maybe senior2 x kesah sangat kot? hehehe

Hm, kalo nak di iqotkan plan asal, sepatutnya maternity leave gue bermula awal ogos nie tapi entahlah.. walaupun keje gue kat ofiz nie xde la bertimbun2 sangat, tapi still rasa macam x larat nak p keje.. maybe sebab cramp kaki yang kerap melanda kot.. walaupun kejap2 aje tapi sakitnya tetap terasa..sob3,

Tang cukup atau x cuti gue nih, gue berserah aje pada yang esa..moga2 cukup lah hendaknya kan.. tapi kalo dibuatnya gue terbersalin overdue, maybe gue terpaksa apply unpaid leave kot untuk cover balik cuti awal yang gue da apply nih.. boleh macam tu? harap2 pihak atasan paham la kan..hihihi ;P

kemaen lagi gigih kemaskan meja..maklum ler, 2 bulan meja nie nak kena tinggal kan..hehehe

Wednesday, July 24, 2013

Ceritera My 7th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Semalam check-up gue yang 2 minggu sekali sudah pon bermula..huhu so, sesudah aje berbuka puasa dan solat maghrib, kitorang laki bini nie gerak ler ke klinik putrijaya..kitorang sampai lebih kurang pukul 9 macam tu la..entah nape, ramai pulak customer malam tu..lama jgk la dk menunggu turn..

Sampai aje turn gue, macam biasa, doc ambik tekanan darah, lepas tu dia mintak gue baring untuk tentukan kedudukan kepala baby dengan menekan2 perut, lepas tu buat test urine dan timbang berat badan..alhamdulillah, walaupun berpuasa tapi berat gue tetap naek sebanyak 1.5 kg..hehehe

Memandangkan ini sesi check-up gue yang terakhir kat klinik putrijaya nih, so banyak jugak la soklan2 yang gue lontarkan pada doc tu kan..maklum la, sekarang da 36 minggu ++, lagi beberapa minggu je tinggal..of coz lah cuak kan, hehehe entah sempat balik kg. entahkan tidak..hm, =.='

Total untuk check-up kali nie pulak = rm63..actually, gue agak terkejut jugak lah sebab check-up kali nie juz buat yang basic aje..dah xde suntikan, xde scan, macam mana boleh jadi mahal pulak kan.. sebab kalo x silap gue, check-up basic yang sebelum2 nih rm25 aje..

So, gue syak maybe staff tu salah kira kot..maybe dia da kira skali dengan scan sebab harga scan sahaja = rm38.. bila da campur jadi ler = rm63..gue pulak malas nak cakap banyak..anggap jela tu sedekah kitorang kat klinik tu di bulan ramadhan yang mulia nih..boleh macam tu? hehehe

gambar kenang-kenangan masa p family day kat cameron bulan feb yang lepas..ritu tetiba je c eraziwan cakap terasa macam nak p cameron lagi..mana ada masa dah, kena tunggu gue abis pantang dulu ler jawabnya..hehehe ;P

Monday, July 22, 2013

Darurat Bersalin Bukan Semudah Itu..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Entry kali nih gue sekadar nak berkongsi satu artikel sebagai peringatan kepada diri sendiri dan jugak kepada mummy-to-be yang lain..sesungguhnya, kita hanya mampu berusaha dan selebihnya, berserahlah kepada-Nya..

Isu Tanbih, bertajuk Darurat Bukan Semudah Itu tulisan Puan Noraslina benar-benar menyentap hati dan perasaan saya sebagai seorang ibu. Pengalaman saya mendapatkan rawatan kehamilan di klinik dan hospital kerajaan sejak anak sulung hingga anak yang ketiga seolah-olah menjadi 'igauan ngeri' buat saya hingga sekarang.

Bukannya masalah masa menunggu yang lama atau layanan khidmat diberi kurang memuaskan, sebaliknya saya menerima 'sentuhan' tangan dari doktor yang berlainan jantina. Tidak dinafikan ketika itu, saya masih berada dalam keadaan yang jahil berpegang kepada konsep 'darurat'. Jadi saya menyimpulkan tidak mengapa mendapatkan rawatan doktor lelaki sepanjang tempoh kehamilan.

Namun, ada juga rakan yang bertuah kerana mendapat 'sentuhan' doktor muslimah sepanjang kehamilan dan proses bersalin berlaku di hospital kerajaan. Syukurlah. Paling tidak dapat saya lupakan apabila doktor lelaki yang memasukkan ubat ketika proses induce bagi mempercepatkan kelahiran.

Walau ditemani seorang jururawat wanita, perasaan malu tetap menebal sepanjang proses memasukkan ubat induce berlaku. Malah, ketika dalam labour room pun, saya perasan ada dua orang doktor pelatih lelaki berada berhampiran saya dan melihat aurat saya ketika hampir hendak bersalin!.

Semoga Allah mengampuni dosa saya dan suami ketika itu kerana tidak berusaha mendapatkan rawatan dari doktor muslimah di hospital swasta. Namun, ketika mengandungkan anak yang keempat tahun lepas, saya berazam untuk tidak membenarkan diri disentuh doktor lelaki sepanjang kehamilan.

Harapan saya itu disuarakan kepada suami dan Alhamdulillah suami sangat memahami rasional di sebalik permintaan saya itu. Ujian Allah datang lagi. Ketika memasuki trimester ketiga kehamilan, perniagaan saya dan suami benar-benar merosot dan kami menghadapi masalah kewangan yang agak serius.

Saya agak buntu, kerana hasrat di hati ingin bersalin dengan mendapat rawatan dari doktor muslimah, tetapi caj di hospital swasta agak mahal. Sedangkan jika bersalin di hospital kerajaan, bayaran yang dikenakan sangat berpatutan, namun kita tidak boleh memilih doktor.

Akhirnya, saya menggadaikan gelang tangan, satu-satunya emas kesayangan milik saya, dengan harapan dapat bersalin di hospital swasta dengan berbidankan seorang doktor muslimah.

Alhamdulillah, akhirnya saya berjaya melahirkan seorang puteri dengan mudah, ditemani suami yang tidak putus-putus memberi semangat sepanjang proses kelahiran. Sejak hamil, saya sudah berniat, andai bayi yang dikandung seorang puteri, biarlah dia menjadi seorang pakar perbidanan.

Semoga Allah membantu saya dan suami untuk mendidik anak perempuan kami ini berjaya menjadi doktor pakar Obstetrik dan Ginekologi apabila dia dewasa kelak. Biarlah pengalaman saya dirawat doktor lelaki tidak dilalui oleh ibu-ibu hamil yang lain. Semoga lebih ramai wanita akan dapat menceburkan diri dalam bidang perbidanan, sekali gus menunaikan fardhu kifayah.

Sehingga kini, bayi saya berusia tiga bulan, membesar dengan sihat. Namun gelang emas kesayangan saya masih belum dapat ditebus. Biarlah gelang emas itu terus dalam lipatan sejarah kerana Allah telah mengurniakan seorang puteri yang saya impikan selama ini. 

Hati terubat ketika membaca artikel Puan Noraslina Jusin kerana sekurang-kurangnya saya sudah memilih dan melakukan yang terbaik untuk mendapat zuriat yang berkat. Hati juga terubat kerana saya telah berusaha sebaik mungkin untuk memastikan diri disentuh oleh doktor wanita muslimah sepanjang kehamilan dan kelahiran bayi berlaku.

Sejujurnya saya agak kecewa kerana masih ramai di luar sana sempurna penjagaan auratnya di sepanjang masa, namun tewas ketika mendapatkan rawatan sepanjang kehamilan dan bersalin dengan doktor lelaki atas alasan darurat.

Ada yang berkata 'dengan doktor lelaki lebih mudah, lebih lembut layanannya'. Ada juga yang berkata 'doktor tu pun dah tak hairan dengan kita, sebab dia dah merawat ribuan pesakit, dah naik lali dah'.

Macam-macam alasan yang diberi untuk menghalalkan keadaan. Harapan saya, agar isu ini dapat dikupas dengan lebih kemas dan teliti dalam keluaran yang akan datang. Mungkin, masih tiada kesedaran atau tekad yang kuat untuk kita mendapatkan rawatan dari doktor muslimah sepenuhnya.

Friday, July 19, 2013

Redha itu Ikhlas, Pasrah itu Menyerah..eh?

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Sabtu nie insyaallah, genap ler 36 minggu usia kandungan gue nih..pejam celik pejam celik, lagi 4 minggu rupanya estimate due date gue..itu pon kalo ikut due date lah kan sebab ade jugak sesetengah preggy mummy yang awal 1,2 minggu dan x kurang jugak yang awal 3 minggu dari due date kan..

Yang overdue pon ade jugak tapi arap2 kandungan gue nih x overdue lah yer sebabnya gue plan nak apply cuti 3 minggu awal sebelum due date..kenapa awal sangat? hehehe sebab gue da start rasa malas + x larat nak drive ulang alik p ofiz..boleh macam tu? hehehe

Nak harapkan c eraziwan, kesian la pulak kat dia sebab timing keje kitorang memang x sama..lagi pon tempat keje dia jalan jem skit..kalo p keje dengan kete, sejam dua drive belum tentu lagi sampai..haa, x ke naya tiap2 pagi nak kena sakan mengadap jem dulu? huhuhu

Memandangkan c eraziwan x boleh nak apply cuti awal2 + lama2, so gue juz plan nak lepak2 kat umah jela kan sebab plan asal nak balik kg. sepatutnya seminggu before raya..tapi entah macam mana, rasa macam takut pulak kalo2 gue terbersalin awal..xnak lah bersalin kat sini, gue nak bersalin kat kg..='(

Gue ingat nak balik kg. seminggu lebih awal daripada c eraziwan sebagai langkah keselamatan walaupun dalam hati nih memang x sanggup nak berpisah awal2 + lama2.. c eraziwan pon macam berat hati aje nak izinkan.. dia asyik dk pujuk baby aje supaya jangan keluar awal sangat..huhuhu T.T

 sesungguhnya, kita hanya mampu merancang.. =')

Wednesday, July 17, 2013

Kaedah manual steril botol susu..hehe

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Entry kali nih gue nak kongsi kaedah pensterilan botol susu baby.. seperti yang kita sedia maklum, sebelum menggunakan sebarang jenis botol untuk baby, kita kena la steril dulu kan.. kasi kuman2 yang ada kat botol tu mati dulu.. antibodi baby kan x kuat lagi, mana boleh maen hentam aje..betul x?

Tak dinafikan, kat pasaran sekarang memang berlambak sterilizer electric.. juz tunjuk aje nak yang mana.. tapi depends la samada ianya satu keperluan atau kemahuan..alang2 benda boleh buat manual, buat apa nak membazir kan.. bajet untuk sterilizer tu boleh jugak pakai untuk benda laen..hehehe

Kaedah nie gue dapat daripada bestie gue sebab kawan dia keje sebagai nurse kat bahagian penjagaan baby.. so, of coz lah dia lebih arif daripada kita kan.. antara kaedah-kaedahnya ialah :-

1. cuci botol tu bersih2 dulu pakai liquid cleanser baby
2. panaskan air sehingga mendidih
3. masukkan botol bersama dengan puting ke dalam air yang mendidih tadi
4. rebus selama 10-15 minit
5. angkat dan keringkan botol tersebut
6. ulangi langkah diatas setiap kali selepas guna

Haa, senang je kan? last week gue baru je setelkan proses pensterilan botol2 susu gue nih.. tapi x dinafikan, leceh skit la sebab nak kena rebus setiap kali lepas guna kan.. tapi tu lah, nak buat macam mana..sebab ada jugak yang ada sterilizer electric nie pon still malas nak steril.. haa, camana tu? hehehe

suka dengan design botol susu nie..kiut sangat..hehehe

Tuesday, July 16, 2013

Barangan Berpantang Ibu - Part 2

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Memandangkan barang baby boleh dikatakan sudah completed 99%, so tibalah masanya untuk sesi menyediakan barangan si ibu pulak kan? hehehe ritu gue da beli barang2 untuk kegunaan luaran taem berpantang nanti, sekarang turn barangan dalaman la pulak kan..hihi

Sebenarnya sebelum nih gue xpenah dengar pon pasal produk shaklee nih.. tambahan pulak, gue bukan jenis yang ambik tahu sangat pasal supplement2 bagai nih..tapi memandangkan gue terbaca banyak review pasal produk bersalin shaklee, tetiba jadi teringin jugak nak mencubanya..hehe

Oleh sebab ex-classmate gue taem study dulu merupakan salah seorang agen sah shaklee, so gue pon decided jela nak ambik trial set bersalin shaklee nih dengan dia..harga trial set nih hanya rm100 aje termasuk dengan postage tau.. berminat? boleh contact dia direct : nurul aim

dalam masa 2,3 ari aje, terus dapat bungkusan nih daripada abang poslaju..hehe

B Complex : perlu bagi urat saraf. membantu meninggikan sistem pertahanan badan. menukarkan makanan menjadi tenaga. membantu mengurangkan stress dan bertindak sebagai penenang.
1 biji sehari selepas sarapan

Vitalea : mengandungi 12 vitamin dan 7 galian yang diperlukan oleh badan. formula lengkap dengan zat besi. meningkatkan kecerdasan mental dan ketahanan dari jangkitan. membantu penghadaman dan selera makan. penting untuk pertumbuhan sel dan pembiakan.
1 biji sehari selepas sarapan

Vitamin C : mencegah kelenjar daripada rosak dan berdarah. penting untuk pembentukan kolagen. bertindak sebagai anti-oksidan. bertindak mengikut pelepasan masa.
1 biji sehari selepas makan

Zinc Complex : meningkatkan sistem imun, menolong penyembuhan luka dan masalah jeragat. mengurangkan rambut gugur. membantu mengurangkan pembengkakan prostat. membantu mengurangkan masalah mati pucuk lelaki.
1 biji (2 kali seminggu / harian)

Friday, July 12, 2013

My Lovely Maternity Shoot.. ;)

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Alhamdulillah..selesai jugak sesi maternity shoot gue nih..hehe as planned, sabtu lepas, ngam2 di saat usia kandungan gue nih mencecah 34 minggu, gue n c eraziwan ditemani dengan bestie gue selaku photographer x bertauliah telah menghabiskan sepetang bersama di taman tasik perdana.. ;)

dia telah menentukannya, kita bertemu dan bercinta..

inilah oh takdirnya, bukan kerana harta..

inilah citra cahaya cinta..

pintu hatiku telah kau buka, tak mampu ku menafikannya..

kejujuran diberi, kasih takkan terhenti..

ini bahagia yang ku cari..

sayangi daku, peluklah daku..

janji denganku, semai cinta nan satu..

tuhan menguji, takkan berhenti..

hanya ku pinta, sama setia menjaga, hingga ke alam syurga..

Akhir kata, thanks a lot to my bestie sebab sudi luangkan masa bersama2 kami laki bini nih.. hehehe insyallah, bila sampai turn u nanti, i boleh jadi photographer yang x bertauliah u pulak.. amacam, mau nggak? hik3, =D

C.L.I.C.K.2