Thursday, May 31, 2012

HIV Test~

Semalam gue + c eraziwan p buat hiv test kat klinik sg. besi..hehehe sepatutnya, kalo diiqotkan plan asal, semalam kitorang juz plan nak p buat appointment je dulu sebab taem gue dk buat research pasal prosedur test hiv nih, kitorang kena buat appointment dulu kat klinik n test tu pulak ambik masa dalam seminggu dua jugak la, bergantung pada kepadatan jadual klinik..

Lepas tu, c eraziwan bagitau gue, tempoh test dengan appointment xde la sampai berminggu2, 2,3 ari jer kot..so, untuk dapatkan confirmation, pagi selasa tu gue helo ler klinik tuh tanya macam mana..wah, lucky betul gue sebab katanya, jadual hari nie dengan ari rabu still kosong lagi, so kalo gue datang buat appointment hari nie, esoknye da boleh buat test..hehehe

Oleh sebab gue da apply leave ari rabu, so pagi selasa tu gue p ler klinik tuh, ade ke patut nurse kat kaunter tuh cakap jadual untuk test hiv da penuh? 1 jun nanti baru ade kosong..aik? 10 min lepas baru aje gue call tanya, ini laen pulak ceritanya..lepas gue bagitau perbualan gue dengan operator tadi, baru ler dia p check jadual balik n setkan appointment untuk gue petang rabu..

borang persetujuan menjalani ujian saringan hiv..=D

oh ya, borang nih gue download aje kat website jawi..kata nurse kat kaunter klinik tu, borang nih kena bawak taem datang untuk buat test hiv nanti..borang nih penting tau, kalo x bawak, xboleh buat test..gue selaku pembantu x bertauliah c eraziwan, kemaen lagi berkali2 dk ingatkan dia suruh bawak borang nih..gue nie bukannya apa, c eraziwan tu kadang2 dia pelupa skit..hehehe =P

Oleh sebab gue ambik cuti halfday aje, so masa agak mencemburui kami..gue kemaen lagi kebulur semalam sebab pukul 3.30 baru boleh p mam..lama jugak kitorang dk lepak kat klinik tu..kitorang sampai kat klinik pukul 1.30, oleh sebab klinik bukak pukul 2, terpaksa ler tunggu sat..itu pon kemaen lagi pakcik2 + makcik2 pakat2 dk buat muka xtau malu dk potong Q gue..panas~ hahaha

Tepat pukul 2, kitorang p ler ambik nombor giliran..lepas tu nurse kat kaunter tuh suruh isi borang + soal selidik..setel isi, bayar rm1, lepas tu tunggu sehingga giliran dipanggil..sementara tu ada sesi timbang berat dengan ukur ketinggian..akhirnya, terbongkar jugak berat + tinggi sebenar gue.. maklum ler, selama nih gue selalu timbang + ukur pakai wedges 3,4 inci..hik3, =P

yeay, kitorang bebas daripada virus hiv! ;)

Taem dk tunggu giliran, gue kemaen lagi berdebar2 sebab gue nih anti jarum..wu3,  c eraziwan pulak rileks aje sebab die juz anti ubat! hahaha memula c eraziwan yang kena panggil dulu.. lama jugak dia kat dalam tu..die keluar aje, soklan pertama yang gue tanya, sakit x kena cucuk? dia dengan selamba aje jawab, ala..xsakit pon..uhuk, entah boleh percaya entahkan tidak..T.T

Tiba aje turn gue..ya ampun, bertenang2..kata monolog dalaman gue..hehehe taem doc indian girl tuh pegang tangan gue, dia tanya, awak takut ke? eh? mana dia tau gue takut? malunye.. hahaha pandai betul doc tuh, taem dia nak cucuk jari gue, dia ajak gue borak pasal hiv sampai gue x sedar pon dia nak cucuk gue sampai ler gue terjerit kecil sebab terkejut kena cucuk..hm, ='(

Setel aje sume, kitorang p lepak kat pejabat tol pulak.. (uit, hang buat apa kat sana?) lorr, buat apa lagi, p apply part time job ler..hehehe actually, gue nih da lama minat nak jadi jurutol..kalo x silap, sejak gue tengok cite amy mastura, tol gate girl kot? tapi semalam kitorang p isi borang je dulu, intebiu nya belum..adoi, nak apply jadi jurutol pon susah, belum apply jadi bos lagi~ hahaha


Tuesday, May 29, 2012

Sama Tapi Tak Serupa =)


      me  : seorang yang panas baran (kadang2) hihi
      him : seorang yang cool

      me  : sentiasa berfikiran jauh
      him : kadang2 berfikiran tak sejaoh gue berfikir..hehehe

      me  : tak suka memujuk
      him : tak pandai memujuk

      me  : suka + malas memasak
      him : suka + rajin memasak =)

      me  : suka bergambar
      him : tak suka bergambar

      me  : seorang yang sangat tidak penyabar
      him : seorang yang sangat penyabar

      me  : banyak cakap
      him : biasa2 aje

      me  : lebih pentingkan kuantiti daripada kualiti
      him : lebih pentingkan kualiti daripada kuantiti

      me  : makan sikit
      him : makan banyak

      me  : suka p jenjalan habiskan duet
      him : terpaksa layankan aje bila warning berjimat gue buat x tau (i'm sorry!) hihi

      me  : kadang2 gue agak selfish
      him : sentiasa berusaha untuk penuhi keinginan gue =)

      me  : terlalu emosional @ emosional yang keterlaluan
      him : emosional bertempat

      me  : setiap kali gaduh, hanya perpisahan yang bermaen di fikiran gue
      him : x penah jemu ingatkan gue bahawa perpisahan bukanlah jalan penyelesaian yg terbaek

      us   : walau apa pun yang terjadi, kami sentiasa berusaha untuk menghadapinya dengan
              senyuman sebabnya, dalam hati kami ada taman..;)


Sunday, May 27, 2012

Lagi2 Wedding~ =D

Sabtu lepas gue p temankan akak gue attend kawan dia punya wedding..para pengantin sangat ohsem okeh! hihihi (eh, nape para pengantin pulak?) owh, sebab diorang adik beradik a.k.a kakak dan adik kawen serentak..swit kan? hehe tema baju pengantin c kakak kaler kelabu, tema baju pengantin c adik pulak kaler putih + coklat kot?

Oh ya, menurut akak gue, disebalik perkahwinan kawan dia nih, ada kisah cinta yang tersembunyi diantara mereka..hehehe suspen bukan =P kata akak gue lagi, sebenarnya c pengantin perempuan tu da berpunya da c pengantin lelaki pulak dalam diam da lama sukakan c pengantin perempuan walaupun dia tau c pengantin perempuan nih dah berpunya..

Bila dah ajal maut jodoh dan pertemuan itu ditangan tuhan, c pengantin lelaki p lah cuba nasib p pinang c pengantin perempuan n alhamdulillah, pinangan tersebut diterima baik oleh c pengantin perempuan..(eh, nape pulak c pengantin perempuan tuh terima, bukan ke dia da ade pakwe?) 0wh, dia terima sebab pakwe dia masih belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga..huhuhu

sebab tu ler orang tua2 cakap, jangan tunggu lama2, nanti lama2, dia dikebas orang~ hehehe
yela, kalo da betul2 suka, masuk jelah meminang, nak tunggu apa lagi..kan ke dah melepas?
pape pon, kita pakat2 doakan yang terbaik jela untuk mereka kan..hehe btw, gue suka sangat dengan doorgift diorang..simple but nice! =D

me and my sis! hehehe
(yela, xkan hang dengan kakak orang laen pulak!) err..=.=' hm,
akak gue nih memang suka ajak gue temankan dia p attend mana2 wedding kawan + dak ofiz dia..gue pulak memang suka attend wedding2 orang, boleh cuci2 mata..hehehe =P

amboi, kemaen lagi hang ek..ada hati nak p potong wedding cake orang!
hahaha..ala, gue acah aje..itu pon nak kecoh..hik3,
tapi sayang betul lah sebab kitorang gerak awal, so x sempat ler nak merasa kek nih..kalo gue potong betul2 aje kek nih kan best, at least merasa lah jugak wedding cake 3 tingkat nih~ hihihi

bergambar kenang kenangan bersama pengantin baru..ambil berkat la katakan~ hahaha
siyes gue cakap, sinar kebahagiaan betul2 terpancar kat wajah mereka especially kat wajah c pengantin lelaki tuh..diorang swit sangat2 tahu..tengok tu, kemaen lagi dk berkepit, uhh..so romantic! pengantin laen mana ada berkepit macam tu taem dk bersanding kan? hehehe

p/s : gue sekarang tengah mencari calon abang ipar yang berumur dalam lingkungan 30-an dan bekerja di area KL. mohon jasa baek teman2 untuk inform gue sekiranya ada diantara ahli keluarga @ kenalan teman2 yang sedang mencari calon isteri..=)

p/s/s : oh ya, calon abang ipar yang gue nak cari nih bukan untuk akak gue yang kat atas nih okeh, tapi untuk akak gue yang sulong, yang tengah outstation kat belgium tu..=)


Friday, May 25, 2012

Part Time Job?

Yup, part time job..hehehe semalam, tetiba aje semangat gue nak ber-part time job nih berkobar2.. ritu pon gue penah jugak terlintas di hati nak buat part time job, tapi entah lah..cakap kosong aje kot? huhuhu tapi kali nih, memandangkan majlis gue tinggal lagi +- 3 bulan, masih belum terlambat kot untuk gue buat keje part time? mana lah tau dapat gak cover skit2 bajet kawen gue yang cukup2 makan aje nie kan..hihihi

Gue sebenarnya da lama teringin nak jadi cashier, bila nampak aje cashier kat mana2 kaunter pembayaran, hati gue mula la berdetik..jelesnye diorang dapat jadi cashier..hm, T..T lepas tu, bila gue mula berjinak2 dengan panggung wayang pulak, haa mula la..bestnya kalo gue dapat keje kat kaunter tiket macam diorang..kejap2, next! kejap2, next! hihihi selain tu, gue pon berminat jugak nak jadi pelayan..customer datang aje, yer, nak order apa? misti syok kan..hehehe

Tapi tu lah, sepanjang 23 tahun gue hidup nih, gue belum penah lagi berjinak2 dengan keje part time nih..seingat gue, sementara dk tunggu result spm ritu, gue penah ler keje jadi pembantu kedai kat mini market selama sebulan, kot? entah..gue pon da lupa..taem tuh, tokey tu bagi gaji ciput aje..bape ek, rm250 @ rm300 @ rm350 @ rm400 kot..entah, gue pon da lupa..maklum ler, cite 6 tahun yang lepas la katakan..hehehe

So, keje part time yang bermaen difikiran gue sekarang nih ialah sebagai salesgirl kat sogo~ hihihi kenapa sogo yang menjadi pilihan gue? hm..sebabnya, kat sogo kan ada macam2 barang..so, sambil menyelam minum air ler..sesambil keje, boleh jugak gue survey2 barang2 untuk hantaran nanti..hehehe so, petang tadi gue da helo da bahagian hr c sogo tuh..katanya, kalo nak apply untuk part time job, datang ler walk in intebiu pada setiap hari isnin-khamis, jam 3-5 petang..

Haa, kepada sesape yang berminat nak join gue buat keje part time kat sogo nih, moh ler kita pakat2 p serbu sogo untuk p walk in intebiu..huhuhu tapi, gue lupa la pulak nak tanya tempat untuk intebiunya kat mana? adoi..tapi xpe lah, pegi je dulu..nanti pepandai ler tanya guard2 yang ada kan situ kan..pe susah..hehe uhh, xsabarnya rasa nak p intebiu..oleh sebab gue kena apply leave at least 3 ari sebelum, so ari khamis ler baru gue boleh p intebiu kan..hm, lambat~ T.T

 hang nih memang..
kot iye pon excited, cuba la bawak bersabar skit..ish3,
err..sori ler, i nie memang jenis yang x menyempat macam nih..
hehehe (-..-')


Thursday, May 24, 2012

Dilema! Uhuk, T..T


semalam, gue punya official bridal ada uploadkan beberapa koleksi baju2 pengantinnya kat fb..nak dijadikan cite, 1st taem gue bertentang mata dengan c biru nih, ya ampun..hati gue nih kemaen lagi dk berdegup dengan kencangnya..baby, syg nak baju nih!
eh? err..=.='

masalahnya sekarang, mummy gue da berkenankan c pink nih sebabnya baju nih aje lah satu-satunya koleksi kaler pink yang ada..maklum ler, bridal baru bukak kan, of coz lah koleksi yang dia ada masih tak banyak pilihan..sebab utama kenapa mak gue bertegas nak kaler pink ialah? sebab gue kan da beli kaen boria yang polka dot pink putih tuh untuk geng2 kitorang..hm,

so, pilihan yang gue ada sekarang nih ialah, gue kena slow talk balik dengan mak gue pasal tema majlis (memang xkan boleh tukar) atau gue ambik je baju nih dua2 pasang, haa..kan senang? hihihi tapi masalahnya sekarang, sewa baju nih aje da rm500, pakej yang gue da booked siap2 dengan bridal dah rm2000..mana gue nak cekau lagi rm500 nih nak kasi dia? wu3, T___T

macam mana nie..14x gue tengok baju pink nih, 7x hati gue dk cakap "saya xsuka sangat baju nie..saya pon xtau kenapa..T.T" kalo hati gue dah berkata begitu, apa lagi yang gue boleh buat? uhh..memang ler orang tua2 cakap, kalo kita nak berjimat, misti akan ada bisikan2 syaitan yang suruh kita membazir..tapi masalahnya sekarang, ini soal hati dan perasaan gue! err..hehehe =P

ya allah ya tuhanku, cantik betul hasil tangan daripada makhluk yang bernama c tukang jahit nih..dengan kalernya yang soft2 + mendamaikan gitu, dengan bentuknya yang bisa membuatkan c pemakai kelihatan ayu + sopan gitu, dengan hiasan2nya yang tersangatlah simple but nice ini..owh, aku tergoda, aku tergoda terpesona..lalala~~

hm..jujur gue katakan, bagi gue, baju nih bukannya xcantik sangat..cantik tu cantik tapi, entah lah..gue pon xtau nape tahap kecantikannya masih tak menepati piawaian cantik di mata gue..mungkin ini ler kot yang dikatakan orang, cantik itu perkara yang subjektif..betul x? hehehe tapi tu lah, terkilannya kalo xdapat pakai baju yang kaler biru tu..hm, >..<

c emma chan baek : ala, baju pink tu pon da ok sangat da..xpayah la bazirkan rm500 tu untuk sewa baju kaler biru tu..k?
c emma chan jahat : tapi sy betul2 dah jatuh hati dengan baju biru tu..ini kan majlis kawen sy, apa salahnya kalo sy ambik aje dua2 pasang..=(


Sunday, May 20, 2012

Wedding Checklist =3

Oleh sebab majlis gue tinggal beberapa bulan je lagi, so gue rasa, gue da kena start untuk buat checklist2 bagai nih..kenkononnya, dalam hati kemaen lagi eksyen, alah.. kacang aje sume nih..tup2? bila gue dk asyik survey tang checklist kawen orang laen kat google, ya ampun..gue tak sangka sangat2, ianya tersangatlah complicated okeh! uhh..takut pulak rasa nak kawen~ hm,

Okeh, tanpa membuang masa, moh kita mulakan moh..

- kursus kawen (done - ritu gue da p dengan c eraziwan)
- test hiv (belum, maybe bulan depan kot?)
- dokumen2 nikah (belum, hm..bulan depan jugak kot?)
- barang2 hantaran (belum, kata c eraziwan, bulan 7 nanti nak p beli sekaligus, senang)
- gubahan hantaran (done - mak gue cakap dia nak uruskan)
- makan2 (done - mak gue cakap dia nak uruskan jugak)
- khemah (done - mak gue cakap dia nak uruskan jugak, hehe)
- meja beradab (done - mak gue cakap dia uruskan jugak, hihihi)
- kek 2 tingkat (done - bestie c eraziwan nak sponsor)
- kad kawin (done - maybe bulan depan siap)
- baju akad nikah (done - gue da p beli masa balik kg. ritu)
- baju bersanding (done - bridal punya)
- baju bertandang (done - tailor cakap 1 julai nanti boleh p ambik)
- mekap akad nikah (done - gue d.i.y kan aje, hehe)
- mekap bersanding (done - bridal punya)
- mekap bertandang (done - gue d.i.y kan jugak, hehe)
- jurugambar akad nikah (done - maybe adik @ abang gue aje kot)
- jurugambar bersanding (done - bridal punya)
- jurugambar bertandang (done - bridal punya)
- pelamin (done - bridal punya)
- hiasan bilik (done - bridal punya)
- pengapit (done - bestie + kawan gue)
- doorgift (belum, mak gue cakap t dekat2 majlis baru p cari)
- beg doorgift (belum, bulan depan mak gue datang kl, p cari sama2)
- bunga telur (belum, bulan depan mak gue datang kl, p cari sama2 jugak)
- rumah (belum, c eraziwan cakap t dekat2 nak kawen baru nak p cari)
- tempat honeymoon (done - gue da booked hotel, hehe)

Huh, dahsyat betul kan checklist nak kawen nih? seram bulu roma gue..kan best kalo sume benda nih ada orang volunteer nak tolong setelkan aje untuk gue..nanti xde la gue kelam kabut sangat nak buat itu, nak buat ini, nak prepare itu, nak prepare ini..boleh macam tu? hahaha hopefully semuanya akan berjalan dengan lancar lah hendaknya kan, amin..=)

Lepak2 di Shah Alam..=D

Ish3..mengada betul c emma chan nih..ade ke patut dk update c sweet sour nih sesambil dk baring2? haa, x pepasal dah malu sensorang kat kak rietta pasal hang x sengaja p publish entry yang belum siap nih kat die? hahaha kelakar betul lah hang nih! =P tapi tu lah, nasib baek ler gue nih seorang yang cekap..gue pon cecepat p revert-kan ke draft semula bila gue da terperasan kan benda alah nih..hehehe (macam tu pon boleh?) =P

Okeh, nak dijadikan cite, macam biasa, tiba aje hujung2 minggu macam nih, otak pon mula la ligat dk pk nak p lepak2 kat mana kan..hehe so, celik je mata pukul 10 td, gue cecepat sms c eraziwan tanya destinasi hari nih sebab semalam gue keje half day, so kua lunch jelah..huhu bila da confirm nak p mam abc special kat sek. 2 s.alam + p cari barang dapo kat tesco s.alam, gue pon cecepat p bersiap n berdoa dalam ati supaya wwe x kena block macam last week..

yea, lucky betul gue rnie..(sesambil tangan dk buat peace!) =P
nasib baek ler xde sesape yang double park keta merata2 macam ritu..
kalo x, jenuh ler gue nak kena buat execise yang x bertauliah pulak kat situ..hahaha
so, apa tunggu lagi, moh kita gerak moh, perut pon da mula berpot pet sensorang da nih..kui3,

actually, gue agak kecewa dengan char kuey teow special c seksyen 2 nih..ritu kemaen lagi melimpah ruah kerang kat dalam nih dan itu jugak lah yang gue harapkan untuk kali nih, tapi sayang seribu kali sayang, char kuey teow dia kali nih, satu batang hidung kerang pon gue tak nampak tahu! yang ada cuma 3 ekor udang aje.. sob, sob, sentap hati mak nak..T..T

tunggu punya tunggu, jeng jeng jeng~
inilah dianya watak utama kami..hehehe da lama betul x pekena c abc sek. 2 nih..maklum ler, cheras dengan shah alam nih bukannya berjiran, mau 45 minit jugak la kan..and as usual, abc special nih x pernah mengecewakan gue..=D err, tang habis x habis tu belakang kira la okeh! =P

bila da kenyang dk pekena abc special dengan char kuey teow yang x bape nak special tadi, kitorang pon gerak ler ke tesco pulak untuk cari barang2 dapo sikit..plan asal, setel aje beli barang2 dapo nih, nak la ler singgah lepak2 sat kat tasik tu tapi memandangkan cuaca tak bape nak mengizinkan, terpaksa ler kitorang balik berehat aje kat umah..huhuhu

ai, lemah betul semangat gue dengan en. tunang sorang nih..
gue suh ambik gambar elok2, gambar yang angle macam nie jugak yang dia nak..
adoi, sabar jelah~
(tangan di bahu, mata keatas) hahaha =P

hye, nama saya emma chan, nama anda?
err..motif? =.='
hm, layankan aje lah hasil seni c eraziwan yang tak bape nak berseni nih..
boleh macam tu? kui3, =P


Tuesday, May 15, 2012

Cita2 Saya..hik3,

Petang semalam, taem gue dk ber-sms2 dengan c eraziwan, tetiba terdetik sesuatu di hati gue..ritu, c eraziwan penah ler menyuarakan keinginan dia..katanya, suatu hari nanti, dia nak ajak gue bukak bisnes kat kg a.k.a, menetap di kg ler kan..gue x kesah sebab insyaallah, kalo jodoh kitorang panjang dan ditakdirkan menjadi pasangan suami isteri, of coz lah gue akan ikut aje dia nak p mana kan sebab tempat isteri kan di sisi suami? che wah, hik3..

So, ritu dia penah ler tanya gue, kita nanti nak bukak bisnes apa yer kat kg? lepas tu gue tanya la dia minat apa..bukak bisnes yang dia minat la senang..betul x? nak dijadikan cite, petang semalam tetiba gue rasa macam nak bukak butik pengantin..hehehe antara faktor2 kenapa butik pengantin yang menjadi bisnes pilihan gue ialah, of coz ler melalui pengalaman yang gue alami sendiri sepanjang bergelar bride-to-be ini..bukan senang nak kawen tahu! sob, sob,

Kenapa gue cakap kawen nih susah? haa..sebab2nya ialah, kita kena spend banyak masa untuk pilih + tempah kad, pelamin, baju pengantin, mekap pengantin, jurugambar pengantin, dan yang paling susah sekali ialah untuk mendapatkan pakej2 tersebut mengikut bajet kita! huh, sangat susah okeh..harga yang dikenakan oleh bridal2 kat area umah gue di kg tuh macam nak cekik darah orang jer..pendek kata, kalo xde 2-3k untuk set pelamin, xpayah bersanding ler jawabnya..

>pelamin anganku musnah<
sob, sob, sob,
=P

So, nak dijadikan cite lagi, petang tadi gue kemaen lagi bersemangat dk usulkan pada c eraziwan mengenai perancangan gue nih..kata gue, haa..nanti gue nak namakan butik kita sebagai 'ERMA BRIDAL', lepas tu pulak, gue nak pakai tagline 'BAJET ANDA ADALAH KEUTAMAAN KAMI'..haa, amacam? kelas tak mak nak? hahaha..as usual, c eraziwan of coz lah meng-ia-kan aje plan gue nih..insyaallah, gue akan cuba merealisasikan cita2 gue ini..amin ya rabbal alamin..=)

Kenapa hang pilih tagline tuh c emma chan 0i? kenapa? haa..kenapa yer..sebabnya, taem gue dk survey2 harga pakej pelamin nih, kebanyakan + kesemua bridal yang gue jumpa semuanya memilih untuk melepaskan customer2 mereka daripada cuba untuk merealisasikan impian mereka mengikut bajet masing2..so, untuk butik gue nanti, gue akan cuba sedaya upaya gue untuk merealisasikan impian bakal2 pengantin mengikut bajet masing2 okeh, Insyaallah..hehehe =D

tingin nak merasa pakai gaun pengantin yang dato' siti tengah pakai nie..>..<
gaun nih cantik sangat3 okeh!
hm,


Sunday, May 13, 2012

Buntu nak p dating kat mana~

Uhh..semalam, 1st taem gue rasa macam buntu nak p dating kat mana..jaoh di sudut ati, kemaen lagi dk meronta2 nak p kua jenjalan dengan c eraziwan tapi bila ditanya kemanakah destinasi kita kali ini? gue terdiam dan hanya mampu berkata, entah lah..sedih bukan? sob, sob, tanpa membuang masa, gue check online movie yang ditayangkan di times square sebab da lama sangat x p lepak2 kat sana..check punya check, hm..xde cite yang menarik la pulak.. adoi~ T..T

Lepas tu c eraziwan pon cakap, x pe la, p la siap2 dulu nanti kita decided balik kita nak p lepak kat mana k..haa, sampai macam tu sekali mak! sebelum2 nie mana penah kitorang kua tanpa arah tuju macam nih..hahaha nak dijadikan cite, taem gue dk siap2 nak kua, akak gue tanya, hang nak p mana? gue pon jawab jela, entah..belum decided lagi..nape? dia pon macam terkejut.. hah? xtau nak p mana? ish3..kalo macam tu hang p aje beli periuk nasi + barang2 dapo nih sikit..

 
so, setel aje mam lunch kat pantai dalam, sampai ler kitorang kat jusco taman maluri nih..oh ya, kalo xsilap gue, ini merupakan kali yang pertama yer gue menjejakkan kaki kat jusco taman maluri nih..hik3, kitorang datang sini sebab nak cari branch seng heng untuk beli periuk nasi..maklum ler, dapo umah gue da lama x berasap sebab periuk nasi da rosak..hehehe

pusing punya pusing, alamak..xjumpa la pulak c seng heng nih..akak gue cakap kedai seng heng ada dekat jusco..memandai aje die nih sebabnya bila c eraziwan p tengok c jusco punya directory, xde nampak pon batang hidung c seng heng..so, alang2 da sampai kat jusco, kita posing ler kejap kan..lepas nih nak p tesco pulak sebab sejak dua menjak nih, tesco memang menjadi pilihan c eraziwan kalo nak beli barang2 dapo..huhuhu

wah, tunang sape la nih yang kemaen lagi baek hati dk volunteer2 bagai nak tolak troli..huhuhu mengada betul, barang yang nak dibeli bukannya banyak pon..orang laen pakai bakul aje untuk angkut barang2 yang x seberapa macam yang kitorang nak beli nih..hik3, sebab nie la kot nape makcik salesgirl tu asyik curi2 pandang dekat kami..barang ciput p eksyen nak pakai troli..=P

katanya c eraziwan, pic nih lawa sebab background dia macam kabur2 macam tuh..alahai en.tunang gue nih, setakat ber-background-kan c peti2 frozen, apa lah yang nak dilawakan sangat? huhuhu 0ps, jangan marah~ maklum ler, c eraziwan dengan c silent reader nih memang tak dapat nak dipisahkan.. pantang gue pot pet pot pet pasal dia skit, haa..mula ler..hihihi =P

tadaa~ haa, ini jelah barang2 dapo gue..barang kemaen lagi ciput, ada ati nak pakai troli jugak..x malu betul..hik3, antara barang2 yang sempat gue kebas kat tesco nih ialah : telur, cili, ayam crispy (untuk masak2 sebab lebih cepat & mudah kalo nak dibandingkan dengan ayam mentah! =P), sosej, fries, minyak masak, serbuk dadih coklat (1st taem beli n nak try buat) dan jugak snek untuk dimakan dalam keta nanti..hehehe =D

motif? hm..excited kot sebab leh kua p jenjalan walaupun ke jusco + tesco aje? hehehe
mungkin lepas2 nih, bila ada masa yang terluang skit gue kena buat satu member card tesco kot..sebab sebelum nih kalo kitorang nak beli barang dapo, kitorang p kat pasaraya hero aje kat area umah gue..c eraziwan pon kemaen lagi semangat p buat member card pasaraya hero..last2, boleh pulak dia berpaling tadah dengan c tesco..xpatut betul, kui3..

amboi3..
sakan betul tuan hamba dk mengutuk hamba yer..(kata c eraziwan sambil bercekak pinggang)
eh? panjang betul umo en.tunang gue nih..
 apa tunggu lagi, larikkk! hahaha =P


Friday, May 11, 2012

Ceritera Kad Kawen~

Alhamdulillah..setelah dikecewakan oleh beberapa pengusaha kad kawen, akhirnya setel jugak urusan tempah menempah kad kawen gue pada beberapa ari yang lepas..lega skit rasa walaupun tarikh nak kawen nya lambat lagi! hik3, ala..xpe la kan, bak kata patah2, sediakan payung sebelum hujan..jangan ler ari da hujan baru terhegeh2 nak p cari payung..betul x? (wah, kemaen lagi hang ek, berperibahasa2 bagai la pulak) err..well, u know me~ ngeh ngeh ngeh =P

Nak dijadikan cite, taem gue dk survey2 kad2 kawen nih, macam2 jenis kad yang gue jumpa tau..ada yang cantik sangat3, ada yang kiut bangat, ada yang biasa2 aje, ada yang mahal, ada yang murah, dan jenis kad yang gue nak of coz lah kad yang cantik dengan harga yang berpatutan kan? kalo ada kad yang cantik + mahal dengan kad yang cantik + harga berpatutan, kenapa misti gue pilih kad yang mahal? betul x? (wah, bijak betul lah hang nih!) haa, tau xpe..hehehe =D

 google punya google, survey punya survey, akhirnya hati gue nih da terpaut dengan kad versi kartun daripada pengusaha ilham lagenda..harga pon ok sebab kalo xsilap gue, harga dia rm0.49 sen kot untuk 500 keping? pertama kali gue tengok kad nih, ya ampun..kiut+ swit bangat..pendek kata, memang seswai lah dengan gue + c eraziwan nih sebabnya kitorang da kenal sejak di bangku sekolah lagi walaupun taem tuh masing2 da berpunya..hehehe

Tanpa membuang masa, gue pon cecepat p ec form c ilham lagenda nih dengan harapan, cepat gue booking, cepat ler siap kan? (wah, xsabar2 gitu) hik3, setel aje ec form + emailkan peta, c ilham lagenda nih senyap aje..lepas tu gue terjumpa fb dia, gue cecepat pm bagitau yang gue da ec dia punya form..tunggu punya tunggu, keesokannya baru la dia reply, dia cakap ok, da terima.. seminggu da berlalu, tapi nape dia senyap aje tanpa khabar berita? uhh, frustnya.. TT___TT

Sementara menunggu maklumbalas daripada c ilham lagenda yang boleh dikatakan agak bz lah kononnya kan sebab pandang sebelah mata aje tempahan kad yang gue buat tu, gue pon p lah sambung lagi proses percarian kad kawen gue nih..survey punya survey, akhirnya, hati gue terpaut buat kali yang kedua..uhh..cantiknya kad nih..detik hati kecil gue.. hehehe tanpa membuang sama, gue terus tinggalkan jejak kat gambar kad dengan hati yang berbunga2..hik3,

Guess wat? alangkah hancurnya hati gue ini tatkala pengusaha yang nih pon xlayan jugak..uhuk, dalam ati da decided, ah..lantak p lah dengan pengusaha2 kad yang nak buat bisnes macam tak nak buat nih, gue boleh buat sendiri lah! gue xheran dengan kad2 hangpa yang kiut + swit + cantik tuh! huh! haa, sampai macam tu skali mak..lepas tu, gue pon sambung ler lagi sesi pencarian kad kawen gue sebab akak gue bangkang habis-habisan plan gue nak d.i.y kan aje kad kawen tu..hm,

 
 taem gue tekun dk survey2, gue terjumpa ler dengan satu belog nih..sape entah, gue pon da lupa..hehe dia dari sabah, tak sangka ada jugak yang senasib dengan gue..katanya, dia pon banyak kali jugak kena dengan pengusaha yang xlayan tempahan yang dia buat sampai ler dia jumpa c sbs kad kahwin nih..oh ya, kalo nak tau, kad ros yang gue berkenan tadi tu, daripada c sbs nih lah..hik3, katanya, servis sbs nih bagus, kemaen lagi cepat reply dia punya msg..

Gue pon, eh? kalo betul servis dia bagus, nape die xreply gue punya komen? seharian gue dk tunggu komen die..uhh, musykil bangat sih..lepas tu gue pon cecepat p pm dia psl kemusykilan gue nih..alhamdulillah, betul kata tuan belog tadi, bagus betul servis c sbs nih..sepantas kilat dia reply gue punya msg..hik3, hati gue yang tadinya hancur berkecai kembali berbunga2 macam musim bunga di korea..eh? ok..tetiba gue rasa rindu dengan 8 ari 7 malam gue di korea..hm,


Wednesday, May 9, 2012

Muhasabah Diri..hm,

Sabtu lepas kitorang p lepak2 kat jalan tar + sogo lagi sebab nak p cari kaen lace..nak dijadikan cite, taem tu mood gue kemaen lagi xcited nak p jenjalan makan angin..bersiap pulak kemaen lagi lama sampai jenuh c eraziwan nih dk menunggu..hik3, bila da siap tu, gue pon cecepat ler p kat tempat parking keta..oleh sebab ari sabtu gue xkeje, so petang jumaat tu gue parking ler wwe kat tempat yang disediakan sebab biasanya gue parking kat lua tu aje, senang~ hihihi

As expected, wwe gue kena block lagi! arghh..hampeh betul lah penduduk2 sri penara nih, suka sangat double park keta orang..sebab tu ler gue lebih suka park tepi2 jalan aje walaupun ianya agak berisiko untuk disaman..hik3, =P taem wwe kena block ritu, dengan kudrat yang ada gue berjaya ler tolak keta tuh ketepi, tapi kali nih, gue tak berjaya la pulak..uhh, xpasal2 kena panggil hero malaya datang tolong tolakkan..sape lagi kalo bukan c eraziwan kan..ngeh3,

 
muka pasrah sebab xmampu nak tolak keta yang block wwe.. agak hipokrita di situ yer sebabnya taem nih dalam hati gue kemaen lagi dk panas membara! dalam ati kemaen lagi sakan dk caci-mencaci, keji-mengeji c tuan empunya proton wira tuh.. huh, @#$%&* betul lah sape yang suka men-double park keta sesuka ati macam nie nih! mak menyampah nak~

setel aje cari kaen lace, tetiba gue rasa macam nak pekena abc la pulak..actually, taem nih pon hati gue tengah panas membara jugak sebab c eraziwan ini telah berjaya menyentapkan hati gue sebanyak dua kali berturut2! huh, sabar je lah..(tangan di dada, mata ke atas) tapi bila depan camera, pandai pulak gue cover muka xpuas hati gue nie ek..hik3, cayalah emma chan! =P

cover punya cover, adoi, kantoi jugak muka sebenar gue taem tengah makan ati + makan keju dengan c eraziwan nih..huh, hampeh tol~ da tau gue tengah hot dengan dia, dia bukan reti nak pujuk, lagi dk sakan p simbah minyak ade ler..ade ke patut dia cakap gue nih hipokrita? depan camera kemaen lagi dk tersengih2 macam kerang busuk, kalo belakang camera? err..hihihi
 
last2?
buat xtau udah ler dengan c eraziwan nih..malas gue nak layan~ bak kata patah2, makin di layan makin menjadi.. (eh? bukan ke patah2 tu lebih kepada perangai hang?) eh? err..iye ke? alamak, xperasan la pulak.. (boleh macam tu?) ngeh ngeh ngeh >..<

So, moral of da story is? duhai c emma chan, tolong ler ubah sikit perangai hang tu..orang tegur sikit hang sentap, orang tegur sikit hang tarik muncung, orang tegur sikit hang buat muka, orang tegur sikit hang buat xtau..hang tu da nak jadi bini orang, insyaallah kalo ade rezeki lebih nanti hang nak jadi mak orang pulak, sampai bila hang nak terus berperangai kebudak-budakan macam nih, haa? sampai bila? (tetiba monolog dalaman gue dk sakan berperang sesama sendiri)

Hm, entah ler..bukan gue xpenah nak berubah, bukan jugak gue tak penah try untuk mengawal emosi gue yang super duper sensitif ini, tapi gue tak mampu! huk3 gue xmampu der..lepas tu, bila gue pk pk kan balik puncanya, gue dapati, mungkin sebab cara c eraziwan menegur yang tak kena kot? haa, itu ler hang..suka sangat menyalahkan orang..ape yang orang buat sume xbetul, hang aje yang betul..hm, susah jugak ek nak puaskan hati sume pihak nih..eh? tetiba! teruk betul~ hm,


Tuesday, May 8, 2012

The Avengers

Haa, sape belum tengok lagi cite nih? actually cite nih gue da p tengok pada 2hb yang lepas tapi baru sekarang gue ada masa nak bukak buku pasal cite nih sebabnya, kan 2,3 ari nih gue dk bz bercerita mengenai majlis pertunangan gue? hik3, tang itu haruslah kan sebabnya kita bertunang sekali seumur hidup aje..(itu pon kalo xde aral melintang lah kan) sebabnya, ade je yang bertunang lebih daripada sekali sebabnya dia tak de jodoh dengan tunang dia yang pertama tu..

Gue sebenarnya bukannya nak p tengok sangat cite nih sebabnya gue bukannya tau sangat tentang ceritera2 superhero yang ada dalam cite nih kecuali capten america & iron man..itu pon sebab gue penah tengok cite diorang..hehe tapi oleh sebab c eraziwan yang beria sangat nak p tengok, so nak tak nak, gue terpaksa ler temankan dia p tengok kan..sesambil tu boleh jugak gue cuci2 mata tengok kehebatan c capten america yang tersangatlah hensem itu..hik3, =P

tidak dinafikan, cite the avengers nih not bad lah jugak..tp tu lah, sebab cite nih banyak sangat superhero, setiap orang juz ada babak yang skit2 jela kan..huhuhu

owh my captain america..anda tetap segak walaupun anda punya uniform telah diubahsuai sedikit..=)

kalo x silap, 6 orang nie jela kot superhero yang ada dalam cite the avengers nih..ke ada yang tertinggal? hm, rasa macam xde..bila da tengok cite nih, tetiba rasa macam nak tengok balik cite captain america..boleh macam tu? hehehe

eh? motif gambar ialah?
err..posing tayang cincin macam nih haruslah kan sebabnya ini 1st date kami as a tunang-tunangan and not a kapel-mapel anymore..hik3, (alah, tunang je pon, belum kawen lagi) hm, bagi ler gue can skit nak merasa nikmat bertunang..>..< (sejak bila pulak tunang nih ade nikmat2 bagai?) err..=.=' wateva~ hehehe =P


Sunday, May 6, 2012

Kusyen Tunang @ Akad Nikah Untuk Disewa, RM50 Only! =D

Hehehe..gue memang da plan sebenarnya nak bagi sewa kusyen tunang gue nih..maklum ler, majlis tunang nye udah, xkan kusyen tunangnya gue nak simpan jadi pekasam pulak kat umah nie kan..apa salahnya kalo gue bagi sewa aje dekat mereka2 yang memerlukan..hehehe gue rasa, harga yang gue letak nih da ok kot? ke mahal sangat? kalo mahal bagitau la, gue boleh kasi kurang lagi..yela, gue nih bukannya along, gue cuma nak tolong aje.. swit tak gue? hihihi =P

kusyen nih gue beli satu set kat semua house..harga asal dia rm180 tapi mamak tuh bagi diskaun rm10, so jadi ler rm170..hehe kalo ade sesapa yang nak beli pon boleh jugak tapi, gue rasa macam berat ati la pulak nak jual..maklum ler, kusyen tunang kita kan..of coz ler sayang nak jual..benaran nggak? hehehe

selain kusyen, ada jugak 2 kipas dan 2 alas tangan..tapi taem gue tunang ritu, gue tak guna pon kipas nih..kalo pakai untuk kawen ok la kot..pakai untuk tunang, gue rasa macam xseswai la pulak..kang ada pulak yang cakap gue nih buang tabiat..hehe tapi pakej rm50 yang gue maksudkan tadi of coz lah sekali dengan kipas + alas tangan nih..berbaloi2 bukan? hehehe =)

inilah dianya satu set yang gue maksudkan tadi..2 kusyen, 2 kipas dan 2 alas tangan..kalo ade sesape yang berminat, tak kesah la kawan ke, adik ke, kakak ke, abang ke, makcik ke, pakcik ke, sepupu ke, sepapat ke, jiran ke, tetangga ke, korang boleh ler contact gue via komen kat belog nih ataupun msg aje kat fb gue, okeh? huhuhu (huh, sume pertalian hang sebut, cayalah!) hahaha

saiz kusyen nih pulak, entah..gue rasa sedang2 kot..tak besar dan tak kecik.. so, tunggu apa lagi, cepat2 lah booking + p promote dekat mereka2 yang memerlukan sebabnya? gue nih bukannya along, gue cuma nak tolong aje..hehehe (entah tagline sape la yang gue dk kebas nih) =P Oh ya, gue duduk area cheras, so kepada sesape yang duduk jaoh daripada cheras nih, sorry to say lah yer? hehehe tapi kalo korang sanggup nak datang sampai ke sini, gue no hal aje~ hee

p/s : kepada sesiapa yang berminat, boleh email gue : azmanira89@gmail.com okeh?

Saturday, May 5, 2012

D.I.Y Mini Pelamin =)

Hehehe..idea untuk men-d.i.y-kan mini pelamin nih datang taem last minute..plan asal, gue juz nak duduk atas sofa aje untuk sesi sarung cincin bersama bakal mertua..tapi bila pk pk balik, macam x seswai la pulak..hm, lepas tu gue p la cari kusyen kapel, plan nya untuk buat alas taem nak sarung cincin aje..lepas tu, bila da sampai kat kg, mak gue syorkan untuk buat tirai kat belakang, katanya nanti xde la nampak kosong sangat..hm, betul jugak cakap mak gue tu..

Tanpa membuang masa, gue pon mula la pasangkan langsir yang sedia ada tuh kat dinding..nasib baek dinding tuh da ade paku, so tak perlu ler p tebuk2 lagi, gue ikatkan aje tali kat kedua2 paku tuh..hiasan kat atas tu pulak pakai yang sedia ada aje..hik3, siap aje pasang tirai, mak gue cakap, tirai tuh nampak kosong sangat..lepas tu dia cadangkan supaya tampalkan aje rama2 kat tirai tuh untuk tak nak bagi tirai tuh nampak kosong semacam..

selepas beberapa ketika,
haa..inilah dia hasilnya..tapi,
bila gue tunjukkan dekat mak gue, die cakap tirai nih still nampak kosong lagi..
so, dia cadangkan apa kata kalo kita letak bunga2 pulak..

tadaa~
haa, inilah dia hasilnya..konon2nya rama2 tu sedang berterbangan la ditemani dengan bunga2 yang sedang mekar mewangi kan..hik3, tak sangka, kreatif jugak rupanya mak gue nih..hehehe

 oleh sebab tirai nih tinggi sangat,
hiasan kat atas tuh xtercapai dek kuasa camera..huhuhu
tapi tu lah, gue suka sangat dengan mini pelamin gue nih walaupun ianya tersangatlah simple..
once again, tq bangat mummy..hik3, =)

Oh ya, biasanya kalo gue tengok d.i.y2 mini pelamin kat belog2 laen, diorang misti letak bajet yang diorang da habiskan untuk menjayakan mini pelamin diorang tu..so, gue pon nak letak jugak lah bajet yang gue da habiskan untuk mini pelamin gue nih..hehehe harga kusyen kapel tuh rm170, harga rama2 besar pulak rm3.20 satu, harga rama2 kecik pulak rm1.30 satu, harga bunga pulak rm0.50 satu..so, totalnya ialah : rm187.20~ agak2, kalo gue request mini pelamin yang macam nih dekat bridal2 yang ada kat lua sana tu, gue dapat harga yg macam mana ek? hehehe


Friday, May 4, 2012

D.I.Y Hantaran Tunang =)

Hee..alhamdulillah, menjadi jugak d.i.y hantaran tunang gue nih..meskipun di mata orang laen gubahan yang gue buat nih nampak macam biasa2 aje, tapi di mata gue, gubahan yang gue buat nih tersangatlah ohsem okeh! (boleh macam tu?) boleh aje..apesal tak boleh pulak? hahaha =P terima kasih gue ucapkan kepada mak gue sebab tolong gue gubahkan bunga tisu n bagi idea untuk gue gubah bekas nak isi buah-buahan nih..hehehe i lebiu mummy..=3

 
tadaa~
inilah dia hasilnya..hehehe
cantik bukan? pinky2 gitu..hik3,

 hantaran 1 - cincin

hantaran 2 - kek

hantaran 3 - sepasang baju melayu

 hantaran 4 - 5 tin buah laici

 hantaran 5 - sebakul buah buahan

yang nih pulak hantaran c eraziwan untuk gue..kata c eraziwan, mak + akak ipar dia yang d.i.y kan sume hantaran nih..huhuhu

 hantaran 1 - cincin

hantaran 2 - pulut semangat

 hantaran 3 - kain pasang

 hantaran 4 - kek

 hantaran 5 - tuala

ish3, gue xpuas ati tol lah dengan gambar2 hantaran belah lelaki yang adik gue ambik nih..bagai langit dengan bumi bezanya antara gambar yang gue ambik dengan gambar yang adik gue ambik..huh, ce tengok gambar2 hantaran yang gue buat tuh, gue ler yang ambik..hantaran2 pihak lelaki pulak gue segan nak ambik sebab masa tuh ramai orang kan..bila orang da xde, gue la pulak yang tak larat nak p ambik gambar satu2..hik3, =P


C.L.I.C.K.2