Friday, April 27, 2012

Off to Kota Bharu~ hehehe

Assalamualaikum w.b.t,

Sorry, gue tak sempat nak p jenjalan makan angin kat belog korang macam selalu..
hm, sedihnya..T___T
maklum ler, dari tadi lagi gue dk terkejar sana, terkejar sini..
uhh, nasib mak tak semput nak..hehehe
pape pon, doakan semoga perjalananan kami selamat pergi dan kembali,
doakan jugak semoga majlis pertunangan gue yang bakal berlangsung lagi beberapa hari ini berjalan dengan jayanya, Insyaallah..=)

Akhir kata,

Bye2 and take care okeh! hihihi ^^


Thursday, April 26, 2012

Cincin Cintan Cintun~ eh? =.='

Yea, c eraziwan da belikan gue cincin tunang~ hihihi xsabarnya rasa nak tunang, da lama jari gue nih tak bercincin sejak cincin kapel gue ritu rosak..sob, sob, oh ya, selasa lepas kitorang p cari cincin tunang kat wah chan, leisure mall..sehari b4 tuh, ofiz mate gue ade tunjukkan risalah jewellery wah chan, wah..harga cincin serendah rm168 tu, mana nak cari sekarang nih kan? (pepandai aje) err.. hehehe esoknya, gue cecepat ajak c eraziwan p serbu kedai wah chan tuh..=D

Pegi2 aje, alahai..boleh pulak salesgirl kat wah chan tu cakap cincin yang harganya serendah rm168 tuh da abis stok? kecewa tol..yela, cincin tunang je pon, xperlu ler nak beli yang mahal2 kan..membazir tu kan amalan syaitan? (pandai ler hang) err..hehehe so, alang2 da sampai kat sana, gue pon malas ler nak cakap banyak, gue juz cakap, saya nak cincin untuk laki + pompuan dengan harga rm500 boleh? pilih punya pilih, lari bajet la pulak sebab total sume rm540..hm, T..T

nih cincin c eraziwan..
harganya rm187, gue pilih cincin yang paling murah! hik3, teruk betul~ =P
actually, c eraziwan tak berkenan sangat dengan cincin nih, gue pon xtau nape sebab gue tengok, cincin nih lawa aje..dia berkenan cincin yang rm196 tapi apa boleh buat sebab xde saiz..

pic nih clear skit..
haa, tengok..kan ke lawa cincin nih, nape tak berkenan pulak?
hm, gue bukan ape..risau jugak sebenarnya nie..kang lepas tunang karang, dia tak pakai pulak cincin yang gue belikan nih..sentap ler hati gue nanti~ hm,

 
oh ya, bekas nih gue beli kat kedai area jalan tar..
gue pon da lupa nama kedai tuh..
wah, tak sangka pulak gue bekas yang gue pilih nih sedondon dengan cincin c eraziwan..hehehe

cantiknya cincin nih..=3
kalo c eraziwan tak nak pakai lepas tunang nanti, gue nak buat ape ye dengan cincin nih? tak kan nak simpan dalam bekas aje kan..ahh, gue tak peduli, gue akan pastikan dia pakai jugak cincin nih..huh! hahaha

tadaa~
haa, ini pulak cincin gue..
harganya rm353, cincin yang paling murah jugak! hik3, ala cincin tunang je pon..
tol x? =P

saiz yang paling kecik yang ade kat wah chan nih saiz 8,
jari gue pulak saiz 6..so, nak tak nak, diorang terpaksa la kecikkan cincin gue nih..
bila da kecikkan, bentuknya yang terbentuk cantik tuh da jadi xbape nak cantik ler jawabnye..hm,

 niat di hati nak testing aje cincin nih..
tup2? eh2, rasa macam nak pakai terus lah! (boleh macam tu?) hahaha
lepas tu gue cakap dalam ati, sabar emma chan sabar, lagi beberapa ari aje, tak kemananya cincin tuh..percayalah..hik3, =P


Monday, April 23, 2012

Meniti Hari2 Yang Kelam Lagi Kabut~ @.@

Ya ampun.. xtau la nape, sejak dua menjak nih, gue rasa macam kesuntukan masa sangat2..kejap nak kena buat itu, kejap nak kena buat ini..hanya tuhan aje yang tahu betapa kalutnya gue saat nih..sob, sob, (tetiba rasa macam bwu tersedar daripada lamunan yang panjang) err..hehehe yela, sape suh pepandai sangat kan..kejap nak tunang, kejap tak nak tunang lepas tu tetiba nak tunang pulak.. adoi, sendiri tanggung ler jawabnya..hm, T..T

Rnie da 23hb, lagi beberapa ari je lagi majlis gue.. setakat nih, veil nak pakai taem majlis nanti belum siap, lagi 20% kot nak siap? tudung bawal plain pon belum tampal + jahit manik2 lagi, dress hitam pon belum stat jahit manik2 + labuci2 jugak (tetiba aje mak gue suh jadikan dress bertandang tuh jadi dress bertunang T.T), bunga2 tisu utk hias kat hantaran bwu aje buat 5%, OH NO ! macam mana nie~ >..< Ya Allah Ya Tuhanku, Permudahkanlah Segala Urusanku..Amin,

xtau la nape, taem tengah kelam kabut macam nie, boleh pulak kitorang p join kursus kawen selama dua ari berturut2 pada ari sabtu dan ahad yang lepas..alahai, c emma chan..kalo hang p join aje kursus kawen nih lepas bertunang kan boleh, xde la hang kesuntukan masa macam nih..(err..itu ler pasal, hm..apa boleh buat, nasi da jadi bubur) tapi xpe lah, janji kursus kawen gue udah selesai udah ler kan..hehehe

 Abis aje kursus kawen, kitorang pon cecepat p lepak kat jalan tar pulak untuk cari satu dua lagi barang yang tak sempat nak beli taem kua minggu lepas..alang2 da ade kat sana, tetiba pulak gue mengidam nak pekena lamb chop kat food court sogo..hehehe bagi gue, lamb chop kat food court sogo nih not bad lah jugak rasanya..
adoi, layankan aje lah c emma chan nih..(kata c eraziwan didalam hatinya) =P

tadaa~
haa, inilah dianya c lamb chop yang gue dk mengidam sangat tu..hehehe
walaupun rasanya agak tidak sesedap seperti di kedai2 western yang laen, bagi gue pulak, cukuplah sekadar untuk mengisi kekosongan tangki perut ku yang sebesar jari manis ini..hik3,

 
petang tu pulak, sesambil p cuci keta kat pekan sungai besi, kitorang singgah ler sat pekena som tam dulu..uhh, betul2 kaw lah som tam nih..hot & spicy bangat..tapi satu aje kureng, maybe sebab betik yang dia pakai nih tak fresh sangat kot..kalo fresh, gerenti lagi sedap hingga menjilat jari, kan? (tau xpe) hehehe =D


Friday, April 20, 2012

Simple Tuto for D.I.Y Bunga Tisu..=P

Hehehe..cantik kan bunga tisu yang gue buat ritu? (perasan betul) hik3, bunga tisu yang gue buat semalam pakai tisu toilet aje tau..so, tuto rnie pon gue pakai tisu toilet jugak sebab tisu toilet nih free of charge aje..nape free of charge? sebab gue paw tisu toilet ofiz gue ler..itu pon mau tanya ka? hahaha =P so, tanpa membuang masa, moh kita mulakan sesi d.i.y kita moh..=D

 
1. untuk saiz yang sedang2 macam yang gue buat semalam, gue pakai 2 helai tisu aje tau..
so, kalo korang nak saiz yang besar, gue boleh ler pakai berhelai2 kan,
kalo nak saiz kecik pulak, pakai satu je la kot? hehehe

 
2. lepas tu, potong 2 helai tisu tadi kepada 3 bahagian..
bahagian yang gue potong nih, gue maen agak2 aje..kalo korang nih jenis yang teliti,
korang boleh ler ukur dengan pembaris dulu sebelum potong tisu2 nih..hihihi

 
3. setiap tisu ada 2 lapis kan? so, asingkan setiap lapisan menjadi 5 lapisan sahaja..
ini bermakna, 2 helai tisu tadi kita potong kepada 3 bahagian = 6 lapis..
so, amik 5 lapis aje, 1 lapis lagi tu simpan jela untuk kuntuman yang laen pulak..=D

 
4. lepas tu, susun elok2 5 lapisan tisu tersebut menjadi satu bahagian..

5. dah susun elok2 lapisan2 tisu tadi,
haa..boleh ler stat lipatkan tisu nih macam kita lipat kipas tu kan..
lipat atas satu, lipat bawah satu dan begitulah seterusnya..

6. da setel lipat melipat, gue staplekan aje tengah2 tisu tuh..hehehe
kalo nak bunga yang ada tangkai, korang boleh ler ikatkan tengah2 tisu tu dengan dawai..
oleh sebab ini hanya sample, so gue pakai staple ajelah untuk lekatkan tengah2 tisu tu..hehehe

7. da staple di bahagian tengah tisu nih,
korang potong hujung kedua2 belah tisu nih bagi bentuk dia jadi melengkung skit..
dengan melengkung, tisu kita nih nanti barulah nampak macam bunga..

8. da setel membentuk hujung tisu,
lipatkan tisu nih menjadi 2 bahagian,
lepas tu kembang2kannya bia jadi macam tisu gue nih k..

9. Okeh, step yang terakhir,
korang boleh ler mula bukakkan 5 lapisan tisu tadi secara perlahan2.. bukak satu lapisan demi satu lapisan k..make sure ianya jadi kembang macam tisu separuh siap gue nih..hehehe

 
tadaa~
da siap pon satu bunga tisu gue..hehehe tak sabar tol rasa nak p beli barang2 untuk buat gubahan hantaran kat semua house petang esok..;D

 
selamat mencuba okeh?
hee..;D



Wednesday, April 18, 2012

D.I.Y Hiasan Hantaran

Yea~ pagi tadi, taem gue ada sedikit kelapangan masa, gue try ler buat satu gubahan bunga dengan menggunakan beberapa helai tisu nih kan..itu pon sebab gue ade ternampak tutorial daripada sape entah kat dalam belog yang juga tak gue kenali..hik3, tapi xkesah la kan, janji ilmu yang dia cuba nak sampaikan tuh betul2 sampai kepada gue selaku silent reader dia..tol x? hehehe

Siap aje satu, gue pon buat lah satu lagi bunga tisu nih kan..konon2nya sebab taem tuh rasa excited sangat2 la sebab bunga tisu gue nih agak menjadi kan..lepas tu, gue cecepat sms c eraziwan bagitau gue ade sumtin nak tunjukkan dekat dia sebabnya kitorang da janji nak lunch sesama hari nie..maklum ler, da banyak ari sangat kitorang x breakfast sama2..hm,

Bila c eraziwan nih sampai aje, cecepat gue tunjukkan bunga tisu nih lepas tu tanya nie, ce teka apakah ini? lepas tu dia cakap, ini bunga kan? hooray~ ini bermakna gubahan gue berjaya la sebab dia dapat bezakan antara bunga dengan benda laen..hik3, excitednya rasa..lepas tu gue tanya dia, ce teka gue nak buat apa dengan bunga nie? lepas tu dia cakap, nak hias dekat pelamin ke?

tadaa~
inilah dianya bunga tisu yang gue maksudkan tadi..hehehe
berbalik kepada jawapan c eraziwan pulak, bukan lah dear..i nak jadikan bunga nih sebagai hiasan hantaran tunang kita nanti..hehehe =3

mungkin gue akan selang selikan bunga tisu putih nih dengan bunga tisu pink kot untuk hiasan hantaran nanti..ke nak pakai bunga tisu yang kaler putih aje ek?
hm..itu gue akan putuskan kemudian okeh? hihihi

Untuk bunga tangan pulak, tetiba gue rasa macam nak pakai crepe paper aje untuk buat bunga tangan..yela, nak pegang taem ambik gambar je pon..buat ape beli bunga2 segar @ bunga2 plastik bagai kan? pakai bunga kertas udah ler..
wah, bijak betul lah c emma chan nih..hik3,


Friday, April 13, 2012

Jenjalan di hari cuti..=D

Yeay, esok cuti lagi~~ uhh, bahagia betul rasanya..hehehe oleh sebab sejak dua menjak nih di wiken hari pon gue asyik bz aje memanjang, so esok boleh ler gue beristirehat macam orang laen..hihihi sebabnya? esok + lusa c eraziwan nih ada reunion dengan budak2 poli shah alam dia selama dua ari berturut2..so, terpaksa la gue melepak kat umah aje kan, tak kan gue nak p pusing2 cari barang sensorang pulak..selamat jalan romeo ler jawabnya..huhuhu =.='

So, aktiviti gue pada ari rabu yang lepas boleh dikatakan agak padat jugak lah walaupun plan asal nak kua pepagi lagi tapi oleh sebab kesihatan c eraziwan tak bape nak mengizinkan, so terpaksa la kitorang kua macam biasa..oleh sebab masa yang kami ada agak terhad, entah macam mana gue boleh lupa nak p cari hamper baby kat sogo tuh..gue tak jejak pon kaki kat sogo tu..tak sempat lorr..sob, sob, gue sempat p semua house + jalan tar + leisure mall aje..T..T

gue yang kebuluran..wu3,
mau tak kebulur, dari pagi sampai ke petang gue tak makan pape pon tau..plan asal nak p breakfast luh b4 memulakan perjalanan tapi apa boleh buat, kita hanya merancang~ nak dijadikan cite, pukul 2++ baru ler c eraziwan nih bawak gue p mam..sampainya hati~ T___T

 
us~ hihihi
dalam banyak2 gambar yang gue kemaen lagi excited dk snap sebab da lama sangat kitorang tak bergambar bersama, sekeping ini aje pic yang boleh dikatakan agak okey sebab pic nih satu2nya c eraziwan nih senyum..pic2 laen asyik masam mencuka aje..aish, risau betul gue bila memikirkan tentang majlis kawen nanti, kang tetamu2 cakap c eraziwan nih kena kawen paksa pulak..hm,

haa, ini pulak kaen boria belah family gue..hehehe
1st taem gue tengok kaen nih, gue da berkenan tau..nasib baek ler kaen nih ada stok lagi..tema umah gue kan pink + putih..so, memang ngam sangat ler kaen nih dengan tema umah gue nanti..hehe tema umah eraziwan pulak kaler hitam + putih so dia pon beli kaen yang polka dot macam nie jugak tapi kaler hitam + putih..xsangka sama pulak taste kitorang dalam sesi pilih memilih kaen nih..hik3,

ini pulak stok2 manik yang sempat gue kebas taem dk jenjalan cuci mata kat semua house..manik nih gue nak gunakan untuk hias dress hitam gue ritu..hehehe hopefully, dress gue nanti tuh akan lebih berseri2 lah yer dengan adanya manik2 yang kemaen lagi kalerful macam nih..hik3, =P


Tuesday, April 10, 2012

Hooray, esok cuti! =D

Err..hehehe tak tau la nape, sejak dua menjak nih, gue rasa macam masa yang gue ada sekarang nih macam ciput aje..rasa macam terhad sesangat..cuti sabtu ahad pon macam tu jugak, tak terasa langsung sabtu ahad tu ari cuti..yela, bila gue pejam celik pejam celik, eh? dah hari isnin rupanya..bila gue pejam celik pejam celik lagi dengan harapan ari sabtu akan menjelma kembali, tetiba rasa kecewa tuh datang dengan sendirinya..hm, boleh macam tu? err..hehehe

Nak dipendekkan cite, rnie baru ari selasa tapi entah kenapa dalam kepala otak gue nih, aktiviti untuk besok ari a.k.a ari cuti yang kemaen lagi gue dk tunggu2 selama nih, senang2 aje dipenuhi dengan aktiviti2 yang tersangatlah padat iaitu bermula dari pagi ari sehinggalah ke malam ari..ish3, kalo orang laen misti ari cuti cenggini akan berehat + bersantai2 aje kat umah macam gue taem muda mudi dulu kan? hm, rindunya dengan kehidupan taem muda mudi dulu..T..T

 Okeh, besok pagi gue plan nak p cuci2 mata kat semua house nih jap..kalo ada yang berkenan, boleh ler beli serba sedikit dulu kan sebabnya hujung bulan nih gue nak balik kampung, so gue boleh ler draftkan dulu gubahan hantaran untuk dapatkan approval daripada mak gue nanti..hehehe terkejut dia taem gue bagitau barang2 hantaran nanti letak jer atas par, xtau la pulak nak kena alaskan something dulu kat atas par tuh..err, =.=' hehehe


 Lepas tu, gue + c eraziwan nak p jenjalan cari kaen boria kat area jalan tar nih pulak untuk kedua-dua belah family untuk dipakai di hari persandingan kami nanti..hehehe meriah ler nanti rumah kitorang sebabnya, kalo tak silap gue, setakat nih kitorang satu family tak penah lagi pakai baju boria..kalo ade pon, kaler aje yang sama, coraknya laen2..kali nih gue nak beli yang betul2 boria punya..hik3, =D
 
petang tu pulak, gue nak p cari komik anak sateria kat sogo nih..hopefully, keluaran terbaru c anak sateria nih da keluar lah yer sebabnya itu yang paling penting sekali..hehehe perkara yang kedua penting pulak, nak p cari hamper baby untuk anak buah c eraziwan..(tau dek c eraziwan, tak pasal2 dia p makan keju sensorang sebabnya gue sampai ati lebihkan komik lagi daripada hamper anak buah dia) hik3, ampun mas ampun.. =P

Malamnya pulak, gue da janji dengan akak gue nak p temankan dia tengok movie lagi kat leisure mall nih..adoi, nasib baek ler dia yang sukarela nak belanja gue..kalo tak, mau kering poket bakal pengantin baru nih dibuatnya sebab tiap2 minggu asyik dk temankan dia p tengok movie aje..hik3, tapi tak kesah la kan, janji kita enjoy sudah~~ ;D


Sunday, April 8, 2012

Tesco Situ Sana Sini..=P


Hohoho..jumaat lepas kitorang p lepak2 kat tesco lagi~ (mentang2 ler jarak tesco dengan umah hang tuh lebih kurang 10-15 minit aje!) err..well, apa boleh buat..c tesco nih kan tempat fav. c eraziwan..gue juz follow aje~ huhuhu kalo dulu kitorang suka p beli barang2 basah a.k.a barang2 dapo kat pasaraya hero tapi sekarang entah kenapa boleh bertukar ke tesco pulak..maybe sebab kat tesco nih lebih banyak pilihan kot? hm, mungkin jugak~ hehehe

Aktiviti utama kitorang datang tesco nih adalah untuk beli barang dapo ler kan..maklum ler, plan asal sepatutnya last week lagi c eraziwan mintak gue masakkan lunch/dinner untuk dia tapi apa boleh buat sebabnya kita hanya merancang..plan tak jadi, mana boleh nak salahkan gue aje.. mana tahu akan ada hikmah disebalik sume tuh, tol x? hik3, =P so, malam tu kitorang p la cari bahan2 untuk buat spagetti..wah, spagetti gitu..hopefully sedap macam biasa lah yer..hehehe
 
alang2 da sampai kat tesco nih, kita pekena lah hot plate chicken black pepper dulu..hihihi gue pon tak tahu kenapa, asal lepak tesco aje, misti pekena c hot plate nih..jangan gue dijampi oleh c tukang masak hot plate nih udah lah yer..naya karang~ huhuhu

 
nie pulak hidangan c eraziwan..
tak sangka vegi pulak yang menjadi pilihan dia..
hm, diet mungkin? kui3, =P

hai..
nama saya eraziwan..lama betul saya tak tunjuk muka kat sini kan?
hm, apa boleh buat..sape lah sangat saya nie..T~T sob, sob, T___T
(err..motif taruk dialog belas macam tu?) =P

lepas makan, gue p temankan c eraziwan p potong rambut pulak..huhu gue pon tak tau nape dia suka sangat potong rambut kat sini..hm, gue rasa untie tu tak pandai sangat potong rambut orang lelaki sebabnya dia tak pernah berjaya potong rambut c eraziwan nih sebijik macam gaya rambut dalam gambar yang gue nak tu..hampeh tol~ hm,

sesambil dk komplen style untie tuh potong rambut dalam hati, yer dalam hati aje..=P sempat jugak gue snap pic kenang kenangan kat kedai nih ek..hehehe aci x kalo len kali, gue da tak nak bagi c eraziwan nih potong rambut kat sini? kalo nak jugak, hang p la sensorang, malas gue nak layan~ hahaha

lepas tu, kebetulan pulak bila lalu kat kedai buku sebelah kedai gunting rambut tu, c eraziwan ternampak majalah nih..apa lagi, dia pon cecepat ler p kebaskan majalah nih untuk gue..huk3, majalah yang cover rita rudaini pon gue belum sempat baca lagi, sekarang da bertambah pulak satu lagi..hm, =.='

haa..masa kitorang tengah syok dk pusing2 satu tesco nih, tetiba gue ternampak kuntuman2 bunga plastik kat sini..gue pon apa lagi, cecepat ler try ambik beberapa kuntum bunga merah + putih untuk dijadikan bunga tangan di majlis perkahwinan gue nanti..haa, amacam? gue rasa macam nak buat sebijik lah macam nie..hehehe

 
moh kita close up sikit lagi moh..
hm, cantik tuh memang ler cantik p gue rasa kalo pakai 6 kuntum bunga aje, macam kecik sangat lah pulak bunga tangan nih..maybe nanti gue akan tambahkan lagi beberapa kuntum untuk jadikan saiz bunga tangan nih besar skit kot? nanti gue tambah ler pape untuk dijadikan hiasan..hee =D

Friday, April 6, 2012

The Hunger Games

Rabu lepas gue p temankan akak gue tengok cite the hunger games kat leisure mall..maklum ler, akak gue yang sorang lagi tu kan outstation kat belgium, so sebagai adik, gue terpaksa la luangkan masa gue yang kenkononnya agak bz nih untuk dia sebabnya, kalo akak gue yang sorang lagi tu ada, diorang akan p tengok berdua..kalo dulu kitorang selalu jugak kua bertiga p sekarang da jarang.. maklum la, masing2 ada komitmen masing2 kan walaupun tinggal satu rumah..

Movie sepatutnya akan stat pada pukul 9 malam, so akak gue tuh kemaen lagi plan, katanya nak belanja gue dinner dulu b4 masuk panggung sebabnya dia pon belum makan malam lagi..so, dengan perut yang agak kebuluran, kitorang pon gerak ler ke leisure mall..siapa sangka jalan nak p ke leisure mall tuh tersangatlah jem okeh..yang gue heran, pepagi taem gue nak p ofiz, jalan lengang aje.. uhuk, hanya tuhan yang tau betapa kebulurannya gue saat tuh..sob, sob, T..T

 Nak dijadikan cite, 1st taem gue mam nugget 6 ketul + cup corn taem tengok movie, biasa gue mam pop corn aje..hm, nasib baek ler tangki perut gue nih kecik aje..so, memadai ler dengan nugget + cup corn yang tak seberapa tu kan..akak gue pulak mam hot dog aje..hehehe oh ya, haa..ini lah dianya watak2 utama dalam cite the hunger games nih..p gue rasa, hero yang baju biru tuh watak sampingan aje kot sebab dia punya babak ciput aje? hehehe

 Memula tengok, gue pon tak paham jugak jalan cite c hunger games nih..maklum ler, tak de angin tak de ribut tetiba dk bagi intro yang entah pape..(banyak la hang punya entah pape!) err..alamak, hehehe rupa2nya cite nih berkisarkan tentang permainan meragut nyawa..uish, ngeri bukan? nih pulak taem sesi pemilihan peserta bagi setiap daerah..baek betul heroin nih, sanggup dia jadi volunteer untuk gantikan adik pompuan dia..sob, sob, T___T

 Nih pulak antara peserta2 yang boleh dikatakan agak malang lah kan sebabnya, daripada 24 orang peserta, hanya akan ada seorang sahaja pemenangnya a.k.a sorang jelah yang hidup sebabnya yang 23 orang lagi akan mati..(nape akan mati pulak?) apa boleh buat, dah memang itu peraturan permainan nih..nama pon lagi the hunger games kan..pendek kata, cite nih memang betul2 mendebarkan jiwa dan raga gue lah..banyak tol adegan saspen~

 
Game yang sentiasa menghantui jiwa dan raga setiap penduduk di semua daerah sejak 73 tahun yang lalu sebabnya masa hero + heroin terpilih sebagai peserta, ianya untuk tahun yang ke-74..mau tak menghantui, setiap tahun akan ada 23 orang penduduk daripada daerah yang berlainan akan terkorban..uhh, gila betul cite nih..tak dapat gue nak imagine macam mana lah agaknya kalo cite nih merupakan realiti? nasib baek ler hanya rekaan pengarah semata2..

Watak2 utama dan beberapa watak2 sampingan yang berjaya menghidupkan jalan cite c hunger games nih..dalam reramai 24 orang peserta tuh, hanya 3,4 orang aje yang baek hati tahu..diorang sesuka hati jer p bunuh peserta2 yang laen tanpa belas kasihan..hm, bagi gue cite nih memang ler sedih tapi gue masih boleh bertahan lagi laa..akak gue pulak, siap nangis2 lagi taem budak kecik tuh kena bunuh..hik3, kelakar betul..dalam hati ada taman rupanya akak gue tuh..=P


Wednesday, April 4, 2012

Soal Jawab Bersama Ustaz

Wah, tak sangka banyak tol komen2 membina yang gue dapat daripada entry sal dress bertandang gue tuh..terharu sat~ sob, sob, T..T hehehe apa yang boleh gue katakan disini ialah, terima kasih yang tak terhingga kepada mereka2 yang terlibat dan gue hargai sangat2 komen2 anda semua tuh.. ada masa nanti gue akan make-over lagi dress tu..nasib baek gue juz draftkan aje..nanti, boleh ler tambah apa2 yang patut kan..hehehe =D

Kali nie pulak gue nak kongsikan beberapa soal jawab yang sempat gue copy and paste daripada satu website yang banyak memaparkan tentang kemusykilan2 agama..tapi gue tak pasti la pulak samada website nih femes ke tidak sebabnya ini kali pertama gue p terjah website tuh..hehehe tapi setahu gue, website nih memang banyak sesangat info2 yang berguna untuk kita pakat2 hayati dan pelajari..sesungguhnya, yang baek itu datangnya daripada Allah s.w.t..=)

Soalan 1 :-
Apakah hukumnya lelaki memakai inai dijari apabila seseorang itu menamatkan zaman bujangnya atau dalam erti kata lain berkahwin?

Jawapan :-
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali ke-88 yang bersidang pada 2 oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa :
1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua2 tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak dan ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan manakala corak2 haiwan, lambang dewa2 atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
3. Diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

Soalan 2 :-
Bolehkan menantu (perempuan) bersalaman dengan ayah mertua? Apakah batas aurat diantara isteri dan ayah mertua, saudara lelaki sebelah suami dan adik ipar lelaki.

Jawapan :-
Menantu perempuan boleh bersalaman dengan bapa mertuanya, dan tidak batal wuduknya. Ini kerana bapa mertua telah menjadi mahram muabbad (mahram selama-lamanya) atas sebab perkahwinan anaknya. Oleh itu, sekiranya berlaku perceraian sekalipun, bekas menantu perempuan tersebut TIDAK BOLEH bernikah dengan bapa mertuanya, bahkan ia boleh bersalaman dengan bekas bapa mertua tersebut. Oleh itu, aurat menantu perempuan dengan bapa mertua adalah sama seperti auratnya dengan mahramnya iaitu bapanya sendiri atau adik beradik lelaki yang lain. Bagaimanapun, saudara lelaki suami atau adik ipar merupakan bukan mahram bagi si isteri. Oleh itu, auratnya dihadapan mereka adalah sama dengan auratnya terhadap lelaki ajnabi lain iaitu seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan.

Soalan 3 :-
Saya tahu cincin perkahwinan atau pertunangan harus diletak di jari manis..tetapi di tangan kiri atau kanan?

Jawapan :-
Letaknya dijari manis tangan kanan.

Huh, terjawab suda persoalan yang membelenggu gue selama nih..hehehe gue ingatkan, lelaki memang tak boleh pakai inai langsung masa nak kawen, rupanya kalo setakat pakai 3 jari, no hal aje..hehehe lepas tu, tang aurat dengan bapak mertua + adik beradik lelaki suami, gue juz confuse aje sebabnya gue penah dgr jgk pasal nih sebelum nie..=P tang cincin pulak, haa..yang nih memang gue tak tau langsung kena pakai tangan kanan, ingatkan tangan kiri..hehehe

  
kemusykilan.islamgrid.gov.my
haa, inilah dianya website yang gue maksudkan tadi..semoga persoalan2 yang pernah membelenggu pemikiran anda2 semua juga akan terjawab lah hendaknya sekiranya anda2 semua rajin nak meng-klik kesemua soklan2 yang diutarakan oleh mereka2 yang berada diluar sana yer..wallahu'alam..=)

Monday, April 2, 2012

Off to Belgium~ sob, sob,

Oh ya, sebelum ada yang salah faham, moh gue habaq awal2 yer, sebenarnya bukan gue yang nak p belgium tuh tapi akak gue..huhuhu dia da p da pon pada ari sabtu yang lepas..untuk makluman, dia bersama 4 orang ofiz mate dia terpaksa p outstation ke belgium selama 2 bulan..lama bukan? uhh..syok bangat~ tetiba rasa jeles..hehehe haa, kata akak gue lagi, kat belgium tuh femes ngan coklat, kalo gue nak jadikan coklat sebagai hantaran ke, ape ke, dia boleh tolong belikan..

So, faktor utama mak ayah gue datang kl nih sebab nak p hantar dia kat klia ler, sesambil tu untuk bawak balik kan kete dia kat kg. jugak..yela, 2 bulan dia nak bermastautin kat belgium, sape yang nak tolong tengok2kan kete dia kat sini kan..jadi pape karang, sape yang susah? akak gue jugak..kui3, so, sehari b4 akak gue berangkat, dia belanja la kitorang satu family p dinner kat restoran saba yang bertempat di cyberjaya nih..

Sebelum nih akak gue memang da penah bawak da mak ayah gue p mam kat restoran saba tu tapi masa tuh gue tak iqot, gue pon da lupa macam mana la gue boleh tak iqot taem tuh..so, mak gue kemaen lagi dk cakap nasi kat restoran nih sedap la, apa la..saja la tu nak kasi air liur gue nih meleleh, uhuhu so malam tu, diorang pakat2 la order nasi tapi gue + akak gue yang sorang lagi p order benda laen..gue pon da lupa apa ke nama menu nih..hehe

 nampak macam sedap kan?
dan hakikatnya makanan nih memang lah sedap..hehehe
tapi tak tau lah nape, gue tak berjaya pulak nak habiskannya..maybe sebab banyak sangat kot?


 
nih pulak taem gue kat klia..
amboi, rajinnya dk tolak troli..anak sape la nie..(padahal, tolak kejap aje sebab nak suh adik tolong ambikkan gambar) hahaha boleh macam tu? =P

Nak dijadikan cite, oleh sebab tempat parking klia nih agak jaoh, so kitorang dengan paksarelanya (yeke paksarela? =P) terpaksalah parking aje kat area drop off klia tuh..moga2 kete2 kitorang nih tak kena saman lah hendaknya, amin.. lepas tu, bila akak gue da check-in luggage, dia pon temankanlah kitorang p kat kete, uhh..malang tak berbau betul, boleh pulak c polis tuh p saman kete akak gue aje..keje abang gue tak kena saman la pulak, pelik betul..kui3,

Malam tu pulak, gue pon apa lagi, cepat2lah memulakan sesi menggayakan veil2 + baju majlis bertandang dekat mak ayah + adik beradik gue..hik3, ayah + adik beradik diam aje tapi mak gue cakap veil2 + dress bertandang gue tuh lawa..misti mak gue bangga kan dapat anak pompuan yang kemaen lagi kreatif + berbakat besar dalam bab2 jahit menjahit nih? (amboi, sakan tol hang dk masuk bakul angkat sendiri ek!) err..err..hehehe