Friday, September 28, 2012

Ada Apa Dengan Hadiah..

Ada apa dengan hadiah? hm..hadiah nih memainkan peranan yang penting untuk kegunaan2 pengantin selepas kawen okeh..haa, jangan maen2..hehehe tapi tu lah, maybe sebab sebelum2 nih gue belum ade pengalaman lagi, tu pasal gue tak de idea sangat nak bagi hadiah ape dekat diorang..setakat nih, hadiah yang gue penah kasi juz pembakar roti aje.. konon2nya, untuk menyenangkan c isteri sediakan breakfast untuk c suami la kan..hik3,

So, memandangkan sekarang gue da ade pengalaman, mungkin lepas nih gue da xde masalah nak belikan hadiah ape untuk bakal2 pengantin baru nanti kot? tak sabarnya nak tunggu kawan2 naek pelamin..hehehe tapi tu lah, kebanyakan kawan gue sume tengah study lagi..ke peringkat degree ade, master pon ade..gue aje yang stuck kat diploma..niat di hati nak jugak sambung degree tapi belum tiba masanya lagi kot, boleh macam tu? hehehe

Alang2 gue dk cite pasal hadiah nih, moh gue listkan sekali hadiah2 yang gue dapat taem wedding gue dulu k.. mana la tau serba sedikit leh gak bagi idea dekat korang2 yang still kekeringan idea nak kasi hadiah ape untuk wedding kawan2 korang nanti ke..baek kan c emma chan nih? sume benda dia nak bagitau, sume benda dia nak kongsi dengan orang..err, err, ala apa salahnya kan, sesekali sesekala je pon..hihihi =P

sekadar gambar hiasan..hehe

Antara hadiah2 yang gue dapat ialah :-
- angpau
- pembakar roti
- album
- set gelas & cawan
- set periuk + kuali
- set pinggan & mangkuk
- tuala & sejadah
- blender & heater
- jam dinding
- dulang
- rice cooker
- mini carpet
- cadar & mini toto
- etc.

Hm, tu jela kot? gue pon da ingat2 lupa dah..hehehe ;P


Tuesday, September 25, 2012

Baju Akad Nikah @ Tunang Untuk Disewa, RM100 Only..


rm100 untuk sepasang baju lelaki & pompuan..berbaloi2 bukan? hehe ke mahal? err..

Memandangkan majlis gue dah selamat semuanya, apa salahnya kalau gue kasi sewakan aje baju akad nikah gue nih kan..hehe nak jual, sayang..maklum ler, satu-satunya baju pengantin yang kitorang ade la katakan.. pakai taem akad nikah pulak tu..uhh, indahnya saat itu..eh? err.. hehehe so, senang cite, gue kasi sewa jela murah2..bijak kan c emma chan nih? hihihi

p/s : kepada sesiapa yang berminat, boleh email gue kat : azmanira89@gmail.com okeh?

Saturday, September 22, 2012

Sebulan Sudah..=')

Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..pejam celik pejam celik, da sebulan rupanya kitorang mendirikan rumah tangga..cepat betul masa nih berlalu kan, sedar x sedar, da sebulan c eraziwan nih menjadi kekasih halal gue..tetiba aje teringat lagu wali band yang bertajuk 'kekasih halal'.. boleh macam tu? hehehe

Pengalaman gue sepanjang sebulan bergelar isteri orang? hm, bak kata astro, macam2 ada..so, suka gue kongsikan disini beberapa tips yang gue kira amat berguna untuk diri gue sendiri dan juga untuk bride-to-be yang bakal mendirikan rumah tangga tak lama lagi..semoga tips ini akan dapat membukakan lagi mata hati kita2 nih..hik3,

1. Perbaiki diri sendiri;
ini yang paling penting dan yang paling susah bagi gue..hm,

2. Banyakkan bersabar dengan perangai pasangan;
rambut sama hitam tapi hati laen2..so? lu fikirlah sendiri..=)

3. Amalkan sikap saling bertolak ansur;
kadang2 kita tak payah la nak selfish sangat kan..betul x? hihi

4. Bersikap romantik;
yang nih pulak bergantung pada masa dan keaadaan kot? hehehe

5. Jangan garang2;
err, err, hehehe..

6. Susun jadual waktu;
jadual waktu nih membolehkan gue membahagikan masa dengan sebaik2nya..=')

7. Rajin memasak.
tak pandai xpe, janji rajin..(macam gue) =P

22-Ogos-2012


Thursday, September 20, 2012

My Lovely Post Wedding..

Pada 25 ogos yang lepas, a.k.a sehari selepas berlangsungnya majlis bertandang gue, gue + sang suami off ke kedah untuk hantar adik gue balik ke kolejnya yang bertempat di kuala nerang.. taem gue search kat google maps, tempat tu xde la jaoh sangat dari kg. gue..dalam +-5 jam aje, tapi entah mana silapnya, +-8 jam perjalanan baru ler kitorang sampai sana..

Tak pasal2 sang suami da serik nak p jenjalan makan angin kat kuala nerang tu..pada 26hb pulak, sepatutnya kitorang ade appointment dengan mak andam untuk sesi post wedding kat kulim.. tapi memandangkan pukul 11 p.m. baru sampai kuala nerang dan pukul 2.30 a.m. sampai kulim, kitorang terpaksa cancel mekap sebab xlarat nak bangun pagi..

Terkilan tol rasa sebab xsempat nak jumpa + merasa sentuhan magik mak andam a.k.a blogger femes kat kulim tu..taem pre wedding dulu, cik zoey da janji awal2 nak sponsorkan gue mekap untuk post wedding nanti tapi apakan daya, rezeki tak berpihak pada gue sebabnya sang suami kemaen lagi penat dk drive berjam2 dari kg. sampai ler ke kulim nih..

Sesi post wedding pulak tak seindah seperti yang gue harapkan..c photographer tuh sekadar reti tekan button camera aje..lepas tu ada ke patut dia suruh kitorang nih pose sendiri2? eh2 akak nih, kitorang nih bukannya model, mana la reti nak posing2 bagai nih..dia patutnya monitor ler kitorang nih, bukannya lepas tangan macam tu aje..hmm,

Hm, nak buat macam mana lagi, redha jelah..huhuhu nasib baek photographer taem wedding ritu tak macam nie..gue rasa kagum sangat2 dengan diorang..nasib baek taem dk shoot post wedding tuh, kitorang ingat lagi cara pose yang photographer wedding gue tuh ajar..menjadi la jugak post wedding kitorang nih..(tangan di bahu, mata ke atas) =P

menatap indahnya senyuman di wajahmu, membuat ku terdiam dan terpaku..

mengerti akan hadirnya citra terindah, bila kau peluk mesra tubuhku..

banyak kata yang tak mampu, ku ungkapkan kepada dirimu..

aku ingin engkau selalu, hadir dan temani aku..

di setiap langkah yang meyakiniku, kau tercipta untukku..

sepanjang hidupku..

pasti waktu akan mampu, memanggil seluruh ragaku..

ku ingin kau tahu ku selalu milikmu, yang mencintaimu..

sepanjang hidupku..

p/s : credit to Ungu for a lovely 'Tercipta Untukku'..=')


Tuesday, September 11, 2012

Honey is Madu, Moon is Bulan..;)

Cuti sempena ari merdeka yang lepas, kitorang p jenjalan makan angin kat cameron highland selama 3 ari 2 malam..perasaan 1st taem p bercuti berdua-duaan? hm..gue rasa bahagia sangat2.. boleh macam tu? hahaha =P kat sana kitorang stay kat silverstar hotel.. komen gue pulak? hm..not bad laa, maybe len kali leh stay kat situ lagi kot? =)

Sebaik sahaja tiba di cameron, kitorang p isi perut kat kfc dulu..uhh, nikmat betul rasa makan ayam goreng panas2 taem sejuk2 macam tu.. oleh sebab gue booked hotel tu via online, so lepas makan gue call lah hotel tuh nak tanya tempat dia kat mana kan..tup2, satu blok dengan kfc rupanya..nasib baek kitorang xsempat nak merasa buah langsat..hihihi

Sesudah check-in, kebetulan makcik sang suami pon ada kat cameron jugak, so kitorang pon kirim ler serba sedikit ole2 untuk family + family mertua kat kg tu..hehe lepas tu kitorang p pusing2 jap sebelum p pekena steamboat kat kedai berdekatan dgn hotel.. harga steamboat kat situ lebih kurang dengan harga kat johhny's restaurant aje..hm,

Esoknya pulak, kitorang p pusing2 + posing2 kat ladang strawberry, kat ladang teh, kat pasar malam lagi sekali dan malam tu pulak kitorang terus out of service sebab penat sangat dk berjalan ke sana dan ke mari tanpa henti..hahaha boleh macam tu? padanlah dengan muka kitorang nih kan..beria sangat dk berjalan..kui3,

Lusanya pulak, masa untuk shopping ole2 untuk bawak balik kl..sepatutnya check-out pukul 12 tapi pukul 11 lagi kitorang da check-out sebab kalau boleh nak sampai kl awal, sempat ler berehat2 dulu sebab esoknya da start keje..sian kat sang suami, sepanjang perjalanan dari cameron ke kl tuh gue dk tido aje..ops, err..hehehe

let's go bebeh~ hehehe

setelah 3,4 jam perjalanan, akhirnya..

our room on dat day..;)

steamboat untuk 2 orang makan, da macam untuk 4 orang makan aje..huhuhu

kalo xsilap gue, gue belum penah sampai lagi kot kat cactus valley nih..hihi

bersejuk dan berpanas di ladang teh..=P

him : jom turun bawah jom..
me : jom3, u turun dulu, i tunggu kat sini je k..
him : @#$%^&!!
me : peace~ hahaha

taem memula nak petik, kemaen lagi dk pilih nak yang itu la yang ini la..

bila da penat memilih, maen petik aje yang mana ada kat depan mata..hik3,

tempat memetik yang paling mahal penah gue jumpa..rm30 untuk 1/2kg..lol hahaha

time's up! jom balik jom..ada rezeki lebih nanti kitorang datang lagi..=')


Friday, September 7, 2012

Riang Ria Raya 2012

Tahun nih raya bujang terakhir gue..next year insyaallah leh beraya dengan sang suami pulak.. hehe xtau ler nape, tahun nih tak sempat pon nak bergambar dengan sang suami yang ketika itu masih bergelar en.tunang sedangkan masa ari raya kedua tu, gue ade p beraya umah dia n dia pon ada datang beraya umah gue..hm, ruginya tak de gambar untuk dijadikan kenangan..

Tahun nih family lelaki pakai baju melayu boria kaler pink belacan..ya allah, diorang tampak segak sangat2 especially ayah gue sebab selama nih dia tak penah pakai baju melayu satu set macam tu..biasa dia pakai baju melayu + kaen pelikat aje..tak pon pakai jubah dengan kaen pelikat..hehe ini sume sebab nak bagi nampak sedondon taem majlis kawen gue lah..hihihi

Tahun nih raya kitorang tak cukup korum sebab tahun nih turn abg long gue beraya kat kg. wife dia kat penang nuh..so, raya tahun nie tak bape nak meriah la sebab xde kelibat anak2 buah yang always bikin rumah gempak aje setiap masa..hahaha tetiba rasa rindu pulak dengan 2 orang budak kecik yang banyak mulut tu..=')

Tahun nih jugak merupakan 1st and maybe last taem jugak kot untuk gue merasa p beraya sakan umah kawan2? maklum ler, raya bujang terakhir ler katakan..raya tahun depan belum tentu lagi sang suami bagi keizinan ke tak kan..hehehe sampaikan ada sesetengah kawan gue heran tengok bride-to-be yang kemaen lagi beria dk beraya sana, beraya sini..hik3, =P

mummy yang sedang malu2 miow taem gue suh duduk rapat2 skit dengan daddy..hahaha

swit moments..x sangka, gue ade bakat terpendam sbg photographer rupanya..hihihi =P

nampak sangat lakonan xmenjadi..mak gue kemaen lagi sakan dk gelakkan kami..hahaha ='(

 haa, yg nih mmg nampak real sampaikan bestie gue cakap kemithalian gue begitu terserlah..=D

i love both of them so much..=')

 
super heroes yang kemaen lagi pink di pagi raya..hik hik hik

srikandi2 keluarga mat seman..boleh macam tu? hehehe

meet my bodyguards first before you can come to see me okeh! (bajettt retisss!!!) hahaha =P

with my lil sister..umo dah 18 tapi perangai macam budak umo 8 tahun..eh? err.. 0ps! hahaha

sayang nenek ketat2..sori tau sebab tahun nih terpaksa cut skit nenek punya duet raya..hihihi


Sunday, September 2, 2012

Ceritera Majlis Bersanding - 23 Ogos 2012

Ceritera majlis akad nikahnya udah, sekarang tibalah masanya untuk ceritera majlis bersandingnya pulak..hehehe jujur gue cakap, malam sebelum berlangsungnya majlis bersanding nih, gue tak cukup tido sangat2..mau nak cukup, tido2 ayam je pon..xtau ler nape, susah betul nak lelapkan mata malam tu..nervous mungkin? hik3, =P

Esoknya pulak, pepagi buta lagi akak gue da kejutkan gue untuk isikan telur ke dalam bunga telur..maklum ler, x cukup kakitangan ler katakan..huhuhu setel aje isi bunga telur, sementara nak tunggu mak andam datang mekap pukul 9, gue p ler kemaskan apa yang patut kat ruang tamu tu dulu..lepas tu p tolong2 tukang masak kat dapo jap..

Tak lama lepas tu, mak andam pon sampai..pejam celik pejam celik, dekat 2 jam jugak la mak andam tu dk mekap + siapkan gue..abis lenguh2 badan gue nih dibuatnye..sob, sob, komen gue sal mekap dia? hm..kalo tengok kat dalam gambar, dia punya mekap memang lawa, tapi kalo tengok by face to face..err, nak cakap no komen aje boleh tak? hehehe =P

So far, majlis persandingan gue nie pon berjalan dengan lancar jugak..thanks a lot to our main photographer merangkap owner singgahsana bridal sebab diorang berdua la yang banyak berikan tunjuk ajar kepada kitorang sepanjang berlangsungnya majlis tu..hehe yela, tuan rumah kan sibuk dk menguruskan hal2 di meja makan tetamu..=)

So, macam biasa, tanpa membuang masa lagi, moh kita pkat2 layan gambar2 majlis persandingan gue nih pulak..meskipun majlis bersanding gue nih x se gah majlis2 orang laen, tapi gue berpuas hati sangat2 dengan majlis gue nih..perasaan masa duduk bersanding? sangat best! rasa macam nak bersanding lagi sekali aje tau..boleh macam tu? hahaha

menyambut ketibaan sang suami..hihi

pengantin yang sedang mengaminkan doa..

bersama pasangan pengapit yang mungkin tak lama lagi akan bergelar raja sehari juga..hehehe

sempat bergambar dengan ayah + mak mertua aje, yang laen sume da balik..huhuhu

my big family..hehe sume ade taem nih..i love my family..;)

sebahagian rakan2 yang hadir..thanks sume sebab sudi memeriahkan lagi majlis gue..hehe

 it's a makan time! uhh, hanya tuhan je yang tahu betapa kebulurannya gue taem nih..hik3,

sempat lagi bergambar bersama mak2 + ayah2 pengantin sebelum mentekedarah makanan..=P

  sesi memotong kek..pengantin sempat merasa beberapa mulut aje sebab penat + kenyang..hihi

our ohsem outfit on dat day! ='D

 sesi bermanja bersama sang suami di lensa camera..=P

 kegembiraan pengantin jelas terpancar di saat ini bukan? hehehe alhamdulillah ya allah..=')