Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha.. ;)

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini dan insyaallah, meraikan aidiladha bersama family2 kesayangan di kampung halaman yang tercinta itu pada keesokkan harinya..insyaallah, semoga diperkenankan..=')

Dan ya, memandangkan gue punya annual leave da habis, so..here i am~ masih di ofiz, menghabiskan jam2 terakhir sebelum bertolak balik ke kg. walaupun hanya jasad disini sebab ingatan da awal2 lagi melayang ke kg. tu..boleh macam tu? hehehe

Trip gue kali nie ramai sebab ada 3 orang kawan gue tumpang skaki..biasa paling ramai kitorang carpool 4 orang aje..tapi xkesah la ramai ke, sikit ke kan, janji selamat pergi dan balik sudah..akhir kata, semoga dipermudahkan segala urusan..amin,

Last but not least,

Maaf Zahir & Batin.. ;) hehehe


Friday, October 19, 2012

Dilema Aidiladha Pertama..

Pejam celik pejam celik, rnie da 19 oktober rupanya..lagi seminggu kita nak sambut ketibaan hari raya aidiladha..memandangkan umah family kami kat kg tu tersangatlah dekat, lebih kurang 10-15 minit perjalanan, so kepala gue agak berserabut memikirkan raya nanti kitorang nak p beraya umah sape dulu..umah mak ayah gue dulu atau mak ayah suami dulu..

Bila ditanya suami, of coz lah gue nak p beraya umah mak ayah gue dulu kan..dan bila gue tanya suami, of coz lah dia pon nak p beraya umah mak ayah dia dulu..adoi, macam mana nie.. kitorang saling segan dengan umah mak ayah masing2..kan best kalau kampung kitorang nih jaoh2..satu kat timur, satu lagi kat barat..nanti xpayah susah2 dk pk pasal nih..=.='

Nak dijadikan cite, taem gue dk blogwalking kat belog kak ann, dia cakap dia selalu balik beraya umah mak ayah suami dulu lepas tu baru balik beraya umah mak ayah dia.. lepas tu, tetiba je gue rasa macam pintu hati gue nih terbukak untuk buat macam tu jugak.. gue patut bersyukur sebab kampung kitorang nih dekat2, dalam satu ari leh p beraya dua2 umah..=')

emak mu emak ku jua, dan

bapak mu pon bapak ku jua..hihihi ;P

P/S : Kepada teman2 blogger yang kotak komennya BUKAN pop-up, gue mintak maaf banyak2 sebab sejak dua menjak nih, gue xboleh nak tinggalkan komen2 gue yang merapu2 macam selalu sebab kotak komen korang da tak keluar kat pc gue..da banyak kali macam nie, sedih betul..sob, sob,


Thursday, October 18, 2012

Ceritera Majlis Bertandang - 24 Ogos 2012

Uhuhu..majlisnya kemaen lagi da lama berlalu, tapi gue baru terhegeh2 nak update.. apa boleh buat sebab gue baru aje dapat soft copy daripada bridal punya photographer..gambar2 kawen yang gue update sebelum nih gue dapat daripada 2nd photographer a.k.a ex-ofiz mate gue..tapi untuk 2 event aje sebab taem majlis bertandang, dia ada hal laen..huhuhu

So, ceritera untuk majlis bertandang gue nih pulak bermula dengan kedatangan mak andam.. sian mak andam gue nih, dia xcakap awal2 dia nak datang umah pukul bape, tak pasal2 dia kena tunggu gue siap mandi dulu..hik3, sepatutnya majlis bermula lepas solat jumaat, tapi pukul 1 gue da siap..berjam jugak la gue kelemasan dengan baju dan mekap pengantin tu..

Lebih kurang pukul 3 pulak, gue bersama dengan 5 buah kereta rombongan pon bergerak ler ke rumah pengantin lelaki..photographer n da geng pulak da siap2 tunggu kat rumah pengantin lelaki dengan mak2 andam sekali..huhuhu nak dijadikan cite, boleh pulak gue terlupa nak bawak payung bridal..cuaca pulak kemaen lagi panas taem tuh..hm, nasib badan~~

Sampai aje kat depan rumah, sang suami tengah setia menanti..masuk aje dalam rumah, nenek sang suami pulak yang sedang menanti..hehe lepas tu, dia pimpin tangan kitorang suami isteri p masuk dalam bilik pengantin yang dihias rapi oleh mak mertua n da geng..lepas tu pulak? jeng3, bermulalah sesi bergambar dengan pengantin di dalam bilik pengantin..hihihi

Taem pengantin tengah makan beradap pulak, family gue pon slow2 berangkat balik ke rumah..tinggallah gue sensorang kat umah mertua, hm..perasaan taem tu hanya tuhan je yang tahu, rasa macam janggal sangat2..mau tak janggal, gue bukannya kenal + rapat sangat dengan family + sanak sedara sang suami gue nih..tapi tu lah, pepandai jela bawak diri kan..huhuhu

Malam tu pulak tibalah masanya untuk sesi memotong kek2 hantaran dan sesi bukak hadiah.. ya ampun, suasana taem tuh meriah sangat2 berbanding dengan rumah gue..mau tak meriah, kat umah gue sape je yang ada..kat umah mertua kemaen lagi ramai bebudak a.k.a sepupu sepapat yang tolong habiskan kek dan tolong bukakkan balutan hadiah..hehehe

ketibaan rombongan pengantin perempuan..hihi

ciuman kasih kepada sang suami yang setia menanti..

bergambar kenang-kenangan bersama nenek belah sang suami..

family gue yang tak cukup korum..

kawan2 yang datang jauh dari kuala terengganu..hehe thanks dear sebab sudi datang..

family belah sang suami tercinta..

it's a makan time! like3~ hehehe

demi cinta dalam hatimu - muara hati (hihihi)

Selamat Pengantin Baru to both of us! eh? err..hihihi =P

shhh.. y? bcoz, dalam hati kami ada taman.. ;)


Friday, October 12, 2012

bila Hobi bertemu Minat..

Ahad nanti, insyaallah kalau xde aral melintang, gue akan dilantik menjadi jurugambar dan me-volunteer-kan diri sebagai mak andam yang tak bertauliah kepada bestie gue untuk sesi photoshoot convocation-nya yang insyaallah akan bertempat di putrajaya, tempat dimana dia menjadi photographer gue ketika sesi photoshoot pre wedding gue dulu..hihihi

Actually, dia mintak gue jadi photographernya pada hari sabtu, a.k.a official convocation day nya tapi apakan daya, hari tu sang suami tak senang..so, terpaksa ler postpone indoor photoshoot jadi outdoor aje..hopefully plan hari ahad nanti akan menjadi lah kan..hehe tapi kalau tak menjadi pon, nak buat macam mana sebab kita kan hanya merancang..=')

Excited pulak rasa nak mekapkan bestie gue nih sebabnya gue tak penah tengok pon dia bermekap..gue pon da lama sangat tak mekapkan orang..kalau x silap, kali terakhir gue jadi mak andam yang tak bertauliah, taem dinner last sem gue pada tahun 2009 kot? 5, 6 kepala pulak tu.. memang syok habis lah bila tengok yang da cantik tu jadi makin cantik..hehehe

Tang jadi photographer tak bertauliah pulak, gue belum ada pengalaman lagi.. tapi xkesah la kan, setakat tekan2 button c camera je pon, tak de la susah sangat..janji gambar cantik, clear, tak bergegar2 udah ler kan..tol x? betul3..hehehe tetiba teringat dengan gambar2 wedding yang 2nd photographer gue tuh ambik, kemaen lagi banyak gambar bergegar2..=.='

pejam celik pejam celik, da 8 tahun rupanya usia persahabatan kita nih..congrats dear =')


Thursday, October 11, 2012

Retak Seribu..Hm,

Sadis betul tajuk entry gue kali nih..mau xsadis, dua tiga hari yang lepas, teko + jug kaca umah gue telah retak + pecah dengan jayanya selama 2 hari berturut2..sedih bukan? sob, sob, memula c teko tu yang buat hal..ada ke patut taem gue dk bancuh air teh lipton untuk dihidangkan kepada tetamu a.k.a akak2 gue, tetiba aje c teko tuh boleh retak terbelah dua?

Tak pasal2 malam tu kaki2 gue tidur berselimutkan ubat gigi yang bertindak sebagai ubat penahan sakit akibat terkena limpahan air teh lipton yang kemaen lagi panas tu..malang tak berbau betul malam tu..>..< nasib baek ler kaki2 gue nih xsempat melecur..kalau x, xpasal2 kena m.c sebab kaki melecur kena air panas..buat malu aje sama budak2 ofiz..hihihi =P

sekadar gambar hiasan..

Esoknya pulak, taem gue tengah siapkan hidangan makan malam, entah macam mana c jug gue tuh boleh pecah..xkan la sebab terlanggar sikit dengan tudung periuk tu pon boleh pecah kan..'berkualiti' betul lah hadiah2 yang gue dapat taem wedding gue ritu..siapalah agaknya yang kemaen lagi 'baek hati' belikan kitorang barangan kaca yang 'berkualiti' macam tu..=.='

juga sebagai sekadar gambar hiasan..huhuhu

So, moral of da story is? sila jangan beli barangan kaca yang tidak berkualiti a.k.a barangan murah okeh..kalau xde bajet sangat nak beli hadiah yang mahal2, cukuplah sekadar membeli barangan bukan kaca yang tidak menyusah + menyakitkan seperti album, jam dinding, frame gambar dan lain2..oh ya, ini juga sebagai peringatan untuk diri gue sendiri jugak..huhuhu


Friday, October 5, 2012

Penangan maen masak2..

Sejak da sah bergelar isteri orang nih, beza betul rutin harian gue.. yela, kalau zaman bujang dulu, berat betul kaki nih nak melangkah ke dapur..kalau rajin pon, dalam sebulan tu boleh kira dengan jari aje..hik3, tu pon nasib baek gue menyewa dengan akak2..at least, ade la jugak peneman taem makan kan..tak de la masak sensorang makan pon sensorang..>..<

Nak dijadikan cite, benda pertama yang sang suami cari sebaik sahaja berpindah ke rumah sewa of coz lah set barangan dapur..huhuhu beria betul dia nak merasa air tangan gue..nasib baek ler setakat nih gue belum dengar lagi perkataan2 negatif selain daripada kata2 pujian yang mengatakan masakan gue sumenya sedap2..sejuk jer rasa hati nih..boleh macam tu? hik3, =P

Oleh sebab boleh dikatakan setiap hari gue akan memasak untuk hidangan makan malam, ini telah menyebabkan gue sedikit sebanyak xde idea nak masak ape untuk dihidangkan kepada sang suami..so, secara tak langsung gue telah menemui hobi baru iaitu selalu dk mengendap belog2 yang berkisarkan tentang resipi & masakan harian mereka..haa, menarik bukan? =D

Satu fakta yang gue tahu tentang hukum memasak untuk suami ialah memasak bukanlah satu tanggungjawab seorang isteri kepada suaminya tetapi sekiranya dia memasak, dia akan mendapat pahala..1st taem gue baca mengenai fakta nih, respon gue ialah : laa, yeke..ingatkan ianya salah satu daripada tanggungjawab gue..kiranya selama nih gue dapat pahala lebih la kan..hehehe

Fakta yang laen pulak mengatakan :-

air tangan isteri pengikat kasih suami..haa, tu dia..hehehe


Tuesday, October 2, 2012

4R Online Photo Printing Punya Cer..

Pagi tadi gue baru aje setel uruskan pasal 4r online photo printing nih pakai groupon punya kupon..hehehe actually, kupon nih gue beli da lama, before kawen lagi..maklum ler, taem tuh kan gue tengah demam groupon.my..boleh macam tu? hik hik hik jujur gue cakap, len kali gue da xnak beli kupon untuk print gambar online nih sebab leceh kemaen nak upload pic..

Niat dihati, gue nak tunggu soft copy daripada main photographer dulu before pakai kupon groupon nih sebab nanti, tak de la gue p print gambar yang sama dengan c main photographer tu print kan..tapi tu lah, memandangkan sampai sekarang gue belum terima pape lagi, so gue on kan jelah pakai soft copy daripada second photographer tu..habis cite, huhuhu

Bila gue pk pk balik, huh..nasib baek gue juz beli 100 keping gambar aje..cuba bayangkan kalau gue p beli 250 @ 500? tak ke naya nak kena edit satu2 lepas tu p upload pulak satu2? uff.. bila gue da siap upload gambar yang makan masa berjam2 dekat dia punya software, boleh pulak gue p terdelete pop-up window yang mintak gue bayar delivery charges? adoi~~

Tanpa membuang masa, gue pon cecepat email dia punya admin bagitau masalah gue nih.. sepantas kilat admin tu reply email gue..dia mintak gue bayar aje delivery charges tu secara manual sebab pop-up tuh kua skali untuk satu pesanan aje..adoi, cuai betul c emma chan nih kan..mau x cuai, gue kemaen lagi penat dk tunggu gambar tu diupload satu2..>,,<

admin cakap, dalam masa 6-8 ari bekerja siap ler gambar2 gue nih..wait n c jela k? hihi

antara gambar2 yang gue pertaruhkan untuk 4R online photo printing..=')


C.L.I.C.K.2