Friday, October 5, 2012

Penangan maen masak2..

Sejak da sah bergelar isteri orang nih, beza betul rutin harian gue.. yela, kalau zaman bujang dulu, berat betul kaki nih nak melangkah ke dapur..kalau rajin pon, dalam sebulan tu boleh kira dengan jari aje..hik3, tu pon nasib baek gue menyewa dengan akak2..at least, ade la jugak peneman taem makan kan..tak de la masak sensorang makan pon sensorang..>..<

Nak dijadikan cite, benda pertama yang sang suami cari sebaik sahaja berpindah ke rumah sewa of coz lah set barangan dapur..huhuhu beria betul dia nak merasa air tangan gue..nasib baek ler setakat nih gue belum dengar lagi perkataan2 negatif selain daripada kata2 pujian yang mengatakan masakan gue sumenya sedap2..sejuk jer rasa hati nih..boleh macam tu? hik3, =P

Oleh sebab boleh dikatakan setiap hari gue akan memasak untuk hidangan makan malam, ini telah menyebabkan gue sedikit sebanyak xde idea nak masak ape untuk dihidangkan kepada sang suami..so, secara tak langsung gue telah menemui hobi baru iaitu selalu dk mengendap belog2 yang berkisarkan tentang resipi & masakan harian mereka..haa, menarik bukan? =D

Satu fakta yang gue tahu tentang hukum memasak untuk suami ialah memasak bukanlah satu tanggungjawab seorang isteri kepada suaminya tetapi sekiranya dia memasak, dia akan mendapat pahala..1st taem gue baca mengenai fakta nih, respon gue ialah : laa, yeke..ingatkan ianya salah satu daripada tanggungjawab gue..kiranya selama nih gue dapat pahala lebih la kan..hehehe

Fakta yang laen pulak mengatakan :-

air tangan isteri pengikat kasih suami..haa, tu dia..hehehe


25 comments:

dear yayah said...

wah3, lps ni pandai la sis masak... y da pndai jd lagi power.. klu buat open house, jgn lupa jmput ek.. he he he

Zila Zainal said...

memang kena rajinkan diri utk memasak lepas kawen kan. sebab bila dha kawen, kena pikir utk dua orang. takleh pikir utk diri sendiri je :)

HeNRieTTa JoSe said...

Btl tu....pernah dgr org ckp cmtu gak....hehehe...apa menu mlm nie?

sal ya said...

tak apa... belajar la pelan2 nak masak apa. westrn, chinese cuisine... seme blh bg husben test. hahaha...

Everything's Everythings said...

Yup bagus tu ^^
make use of internet kan? ;D
nnti esok2 blog ni pula yg share resepi masakan, inshaAllah..

Mizz ErMa said...

yayah : open house? uff, skill memasak sy belum sampai ke tahap tu lagi..=P

Mizz ErMa said...

zila : yup2, tepat sekali..suami pon jd makin syg..eh? hahaha =P

Mizz ErMa said...

henrietta : kan2? hihi mlm td mkn kt lua aje sbb xsmpat nk masak..hehe

Mizz ErMa said...

sal ya : haa, itu ler pasal..sedap xseadp blkg kira..hahaha

Mizz ErMa said...

everything's : err..share resipi masakan? entah boleh ke tidak..hik3,

-meeSUPERGIRL- said...

nak kne blajor masak neh .. haha

Hasrina said...

bestnya

emy zulaiha said...

wah wah wah! pas nie leh emma plak boleh buat resipi dlm blog.. leh emy bljr dr blog ni je.haha :p

Mizz ErMa said...

mee : haa, tau xpe..blaja jgn xblaja..=P

Mizz ErMa said...

hasrina : best la jgk..huhuhu

Mizz ErMa said...

emy : amboi2 emy, kemaen lg ek..hihihi

zOeY zAu YaH said...

btl2..x pandai msk takpe janji rajin.cik emma mesti rajn ni kan hehe

Mizz ErMa said...

cik zoey : masa memula nie rajin ler..esok2 xtau ler mcam mana..hihi

CiK FizA said...

wahh wahh~ lepas nie dh makin pandai masak la. hee. teruskan usaha emma ya ! caiyok ! >.<

Mya said...

true, yang penting air tangan isteri tu. hee aigoo! :D

Cho Zila said...

akak yang dah kawen lamani masih failed lagi entahler... nak memenuhi citarasa suaami payah.. dulu bujang2 selalujer masak untuk adik2 okjer diaorang telan (tak berani nak komen kot)...

Mizz ErMa said...

cik fiza : insyaallah..jangan jadi hangat2 tahi ayam udah ler..hihi

Mizz ErMa said...

mya : haa sudah, ape yg mya aigoo kan nie..jeng3, =P

Mizz ErMa said...

cho zila : wah, bia betul..susah jgk macam tu kan..nasib baek husband sy sume ok aje..hihi

♥ sitifarhana ♥ said...

salu2 la masak ye..sy takpe,blm kahwin..ehh,hahaha

C.L.I.C.K.2