Friday, April 20, 2012

Simple Tuto for D.I.Y Bunga Tisu..=P

Hehehe..cantik kan bunga tisu yang gue buat ritu? (perasan betul) hik3, bunga tisu yang gue buat semalam pakai tisu toilet aje tau..so, tuto rnie pon gue pakai tisu toilet jugak sebab tisu toilet nih free of charge aje..nape free of charge? sebab gue paw tisu toilet ofiz gue ler..itu pon mau tanya ka? hahaha =P so, tanpa membuang masa, moh kita mulakan sesi d.i.y kita moh..=D

 
1. untuk saiz yang sedang2 macam yang gue buat semalam, gue pakai 2 helai tisu aje tau..
so, kalo korang nak saiz yang besar, gue boleh ler pakai berhelai2 kan,
kalo nak saiz kecik pulak, pakai satu je la kot? hehehe

 
2. lepas tu, potong 2 helai tisu tadi kepada 3 bahagian..
bahagian yang gue potong nih, gue maen agak2 aje..kalo korang nih jenis yang teliti,
korang boleh ler ukur dengan pembaris dulu sebelum potong tisu2 nih..hihihi

 
3. setiap tisu ada 2 lapis kan? so, asingkan setiap lapisan menjadi 5 lapisan sahaja..
ini bermakna, 2 helai tisu tadi kita potong kepada 3 bahagian = 6 lapis..
so, amik 5 lapis aje, 1 lapis lagi tu simpan jela untuk kuntuman yang laen pulak..=D

 
4. lepas tu, susun elok2 5 lapisan tisu tersebut menjadi satu bahagian..

5. dah susun elok2 lapisan2 tisu tadi,
haa..boleh ler stat lipatkan tisu nih macam kita lipat kipas tu kan..
lipat atas satu, lipat bawah satu dan begitulah seterusnya..

6. da setel lipat melipat, gue staplekan aje tengah2 tisu tuh..hehehe
kalo nak bunga yang ada tangkai, korang boleh ler ikatkan tengah2 tisu tu dengan dawai..
oleh sebab ini hanya sample, so gue pakai staple ajelah untuk lekatkan tengah2 tisu tu..hehehe

7. da staple di bahagian tengah tisu nih,
korang potong hujung kedua2 belah tisu nih bagi bentuk dia jadi melengkung skit..
dengan melengkung, tisu kita nih nanti barulah nampak macam bunga..

8. da setel membentuk hujung tisu,
lipatkan tisu nih menjadi 2 bahagian,
lepas tu kembang2kannya bia jadi macam tisu gue nih k..

9. Okeh, step yang terakhir,
korang boleh ler mula bukakkan 5 lapisan tisu tadi secara perlahan2.. bukak satu lapisan demi satu lapisan k..make sure ianya jadi kembang macam tisu separuh siap gue nih..hehehe

 
tadaa~
da siap pon satu bunga tisu gue..hehehe tak sabar tol rasa nak p beli barang2 untuk buat gubahan hantaran kat semua house petang esok..;D

 
selamat mencuba okeh?
hee..;D



17 comments:

SimplySeoul said...

cute, tp guna tisu mcm cepat rosak kan.

aRa ❤ aFiq™ said...

eh mcm tu jew buat.. nmpk simple tp xtaw jdik x lau buat.. nanti bole try :D

dear yayah said...

dh pnh try.. sng je.. hihi

ishiko said...

wahhh
comel uh bungaa tu

Teenager Housemaid said...

wah lawa and creative..:D
er, tapi, saya ni tangan kayu, boleh jadi kalau saya try tak menjadi..hehehehe

zaza iman said...

cantiklah bunga tu.. =) kreatif

nur fasih said...

terbaikk.... bler btunang??

ღ yATz~ said...

laaa...seng je eyh..
ok..nti nk try la..sbb skg tataw nk curi tisu toi katene..t p mall kne sebat 2,3 helai neh..ekekke..

lia fen said...

skrg ni famous org wt bunga tisu ni..n ritu da try buat guna plastik pon boleh..ttp cantik..

Nisa said...

OH MY GOOOODD, tak pernah tahu tisu boleh digunakan untuk membuat bunga. You miss have an awesome idea!

mirmashi94 said...

wahh ! lawa laa . dan nampak x susah pom . hehe . boleh laa cuba nie ^^

EruzuLiyana said...

kami punya tisu dah koyak rabak, bunga tak jadi pon. putus asa la gini hmm :D

Ninaaa said...

ehh lawa2! nnt kalau ada apa2 event boleh guna ni la, save budget sbb tisu pun murah hihi

Sarah Mohd Saleh said...

oke anda seorang yg kreatif yunk ;))

MaYa MustWany said...

hebat2..klu mas..gumpal2 je.hahahah

Eliza Sulaiman said...

kreatif ! :)

HeNRieTTa JoSe said...

wah...cantiknya...nanti ade masa rietta nak try larr....

C.L.I.C.K.2