Wednesday, July 17, 2013

Kaedah manual steril botol susu..hehe

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Entry kali nih gue nak kongsi kaedah pensterilan botol susu baby.. seperti yang kita sedia maklum, sebelum menggunakan sebarang jenis botol untuk baby, kita kena la steril dulu kan.. kasi kuman2 yang ada kat botol tu mati dulu.. antibodi baby kan x kuat lagi, mana boleh maen hentam aje..betul x?

Tak dinafikan, kat pasaran sekarang memang berlambak sterilizer electric.. juz tunjuk aje nak yang mana.. tapi depends la samada ianya satu keperluan atau kemahuan..alang2 benda boleh buat manual, buat apa nak membazir kan.. bajet untuk sterilizer tu boleh jugak pakai untuk benda laen..hehehe

Kaedah nie gue dapat daripada bestie gue sebab kawan dia keje sebagai nurse kat bahagian penjagaan baby.. so, of coz lah dia lebih arif daripada kita kan.. antara kaedah-kaedahnya ialah :-

1. cuci botol tu bersih2 dulu pakai liquid cleanser baby
2. panaskan air sehingga mendidih
3. masukkan botol bersama dengan puting ke dalam air yang mendidih tadi
4. rebus selama 10-15 minit
5. angkat dan keringkan botol tersebut
6. ulangi langkah diatas setiap kali selepas guna

Haa, senang je kan? last week gue baru je setelkan proses pensterilan botol2 susu gue nih.. tapi x dinafikan, leceh skit la sebab nak kena rebus setiap kali lepas guna kan.. tapi tu lah, nak buat macam mana..sebab ada jugak yang ada sterilizer electric nie pon still malas nak steril.. haa, camana tu? hehehe

suka dengan design botol susu nie..kiut sangat..hehehe

11 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

cara ni mak saya selalu buat dulu.. jimat pun ye :)

Shizan Syafik said...

pernah tgk aritu ada kat pasaraya yang jual pil steril.. huhu.. kalau rendam air panas pun boleh jugak kan

are_lin@yu said...

moga dipermudhakan ya dear ;-)

Cho Zila said...

lakukan demi untuk yang tersayangkan.. akakpun guna kekdahni jer...

ros_reeza said...

perkongsian yang bagus.. boleh buat panduan ni.. sebagai persediaan.

Aine Ainun said...

heheh, baby kita x pakai botol dah, x buat la steril segala ni,
pakai air didih ek?

aniswany lazim said...

ok nnti dh kawen ada anak anis try buat..kihkih

Miss Volvo said...

yang tak mengandung ni pun suka gak dengan botol susu ni eeeeeeee comel!! geram lak huahua

Fifi Nadhrah said...

fifi la tu.. ade strilizer tapi malas.. hahaha..

azizah :) said...

ni la sebaik2nya kan dear..mak2 kita dulu pon buat camni jer

Zaza said...

oh begini kaedahnya..thanks sharing..dapat jgk ilmu =)

C.L.I.C.K.2