Saturday, September 28, 2013

Ceritera Bersalin Anak Pertama..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Memandangkan masa pregnant dulu gue kemaen lagi gigih dk buat research pasal pengalaman bersalin orang laen, kini tibalah masanya untuk gue kongsikan pengalaman bersalin gue pulak.. mana tau pengalaman gue nih boleh dijadikan rujukan untuk mommy2-to-be diluar sana pulak ke? hihihi

Ceriteranya bermula dengan turunnya tompokan coklat skit di saat kandungan berusia 37w, lepas tu turun air skit dan stat sakit2 pinggang selama 4 ari berturut2 di saat kandungan 38w 5d, dan last sekali stat sakit2 perut selang 1/2 jam + 10 minit + 5 minit sekali ketika kandungan 39w 2d..

Walaupun gue da stat sakit2 perut selang 1/2 jam pada pukul 4 pagi lagi, tapi atas nasihat doktor yang minta gue tunggu sehingga sakit perut selang 5 - 10 min dan turun lendir darah @ pecah ketuban dulu baru pegi klinik, tunggu punya tunggu, akhirnya pada jam 8 pagi tu, turun ler lendir darah..

Gue pon ape lagi, dalam tengah dk menahan sakit tu, terpaksa la gagahkan jugak diri nih untuk mandi dan bersiap..nasi goreng pulak boleh telan sesudu aje, air milo memang x boleh telan langsung.. air masak pon telan seteguk dua aje..telur itik? telan semulut pon da rasa macam nak muntah..uhuk,

Lebih kurang pukul 9.30 pagi, gue pon sampai ler kat klinik dan rumah bersalin an-nuur tu.. oleh sebab da turun tanda, sampai aje gue terus dibawa masuk ke labour room.. c eraziwan pon ikut sekali.. nurse check denyutan jantung baby jap, lepas tu dia masukkan ubat kasi gue membuang puas2 dulu..hihihi

Bila nurse tengok gue macam xtahan sakit aje, dia cecepat ingatkan gue untuk tarik nafas dalam2 dan hembus guna mulut.. alhamdulillah, sakit tu berkurangan la jugak disamping tangan nih kemaen lagi kuat dk genggam tangan c eraziwan tu.. sampai merah2 tangan dia katanya..hihihi

Sementara nak tunggu doktor sampai, kitorang bertiga lepak2 kat labour room tu dulu.. bila haus, c eraziwan tolong suapkan air zam2.. bila panas, c eraziwan tolong basahkan dahi n kepala dengan air selusuh.. bila sakit pinggang, nurse tolong urutkan.. bila sakit kaki, nurse tolong picitkan.. terharu sangat2 dengan sokongan yang diberikan c eraziwan n nurse..=')

Doktor sampai dalam pukul 10.30 pagi n dia terus seluk untuk cek jalan..mak oi, sakit giler okeh! uhuk, nasib baek masa tu dah buka 6cm.. 2 jam lepas tu gue kena seluk untuk 2nd time pulak.. nasib x sesakit yang 1st time tu..gue kemaen lagi cuak.. hihihi maybe sebab bukaan da buka 8-9cm kot..

Memandangkan air ketuban gue belum pecah, doc pon tolong pecahkan.. katanya, lagi 1 jam gue da boleh bersalin.. kata nurse pulak, bila air ketuban da pecah, sakitnya akan bertambah dan hanya akan hilang bila bukaan da full sebab bila bukaan da full, kita akan rasa macam nak meneran pulak..

Alhamdulillah, setelah sejam dk menahan sakit, tibalah masanya untuk meneran! setelah berkali2 dk teran, baby tetap x keluar2 jugak sebab doc cakap gue dk teran ikut tekak sampai merah2 muka.. cara yang betul meneran ialah teran ikut perut macam kita nak teran time sembelit tu..

Akhirnya, setelah hampir sejam, tepat jam 2.30 petang, lahirlah hero cilik kami seberat 2.88 kg.. ya allah, time baby keluar tu, gue rasa lega sangat2.. bila doc keluarkan uri dan darah beku pulak, gue rasa lega lagi sekali walaupun agak sakit skit time dia dk tekan2 perut gue yang da kempis tu..hehehe

Sebelum doc mulakan proses jahit menjahit, gue sempat ler pandang muka c eraziwan jap, alahai.. sayu pulak rasa hati nih bila tengok air matanya yang sedang mengalir tu.. dia pon senyum je sambil kucup dahi gue berkali2..xmalu ke dekat doc siti dengan nurse nadia tu? hik3,=P

Lastly, info yang paling mummy2-to-be nak tau sangat2 of coz lah tentang harga bayaran yang dikenakan kan? hehe at least, boleh ler standby duet tu siap2..turn gue ritu dikenakan rm1550.. akak yang gue jumpa time p check up ritu pulak dikenakan rm1600..ini pulak no. tel klinik tu : 09-764 2994.. =)


my newborn hero - 13/8/13 ;)

16 comments:

::ct aman:: said...

bile ank da kluar tu...memang rase lega sgt kan...alhamdulillah....tahniah ye....^______^

Nida Husna said...

tahniah kak. saya kawen pun belum lagi ni hihihi

Shizan Syafik said...

Rasa lega sgt2 bila baby kuar kn.. Automatik ilg sume skit2

アヌム said...

kuar2 teros senyum ye.comel je heee

Hasrina Md Udin said...

seriau nak baca...tp kiutnya bby...kiss kiss. tahniahya awak

SimplySeoul said...

congratulations on the newborn baby.

HeNRieTTa JoSe said...

Comelnye dia....alhamdulillah....segalanya berjalan lancar....eeehhh...dah lebih sebulan kan bby....dah nak abis pntang lah kan yea...

Ecah Ecot said...

eh, dah bukak mata?hehe..aktif sangat ni..rambut pon lebat..hensem boy..tahniahhh

nor azman said...

tahniah..comelnya

Kakzakie said...

Betullah... bila baby dah keluar tu leganya Allah sajalah yg tahu...

Dapat-dapat pulak comel cute alhamdulillah...:)

azizah :) said...

comel baby! seronoknya dapat bersalin normal..huuu apa2 pun semuanya dah selamat :)

Fifi Nadhrah said...

comelnye hero.. senyum lagi tu!~

are_lin@yu said...

sakit tak dear..alhamdulillah baby boy..cmel mcm mk ayh nya..tahniah dear ;=-)

adda siempre said...

wah..ni gmbar mikail yg fresh2 kuar dri perut mu ko ni ma?,,,

hana hadi said...

alooo.... lebar senyumannya..

MaYa MustWany said...

alolololo comelnya. tahniah ema. kawan satu office mas pun ujg bln ni..xsabar jugak nak dengar good news darinya nanti..best

C.L.I.C.K.2