Monday, December 17, 2012

Anugerah daripada Ilahi..=')

Alhamdulillah..dah 5 minggu rupanya usia kandungan gue nih..gue ingatkan baru 2, 3 minggu memandangkan gue hanya kelewatan period selama seminggu aje..hehehe oleh sebab hasil upt yang gue buat pada minggu lepas hanya 2 line yang samar2, so semalam gue + c eraziwan pon p ler klinik untuk dapatkan confirmation kan..

Sebelum nie, setahu gue, doc kat klinik tu doc pompuan, tup2 taem gue p semalam, entah macam mana ade doc laki aje..alamak, segannya.. nak datang len kali, rasa macam leceh la pulak kan..laki pon laki lah..janji dapat tau result yang tepat..tol x? hihi so, soklan pertama yang doc tu tanya ialah, bila 1st day last period gue..

Soklan kedua pulak, die tanya gue ada alami apa2 simpton x? lepas tu tanpa membuang masa, dia mintak gue jalankan ujian urine lagi sekali.. dan hasilnya? ya ampun, rasa macam x percaya aje bila gue tengok 2 line yang kemaen lagi terang benderang tu..masa tuh, gue rasa semacam aje.. maybe sebab rasa berdebar campur dengan excited kot? hihihi

Lepas tu, gue ada tanya dia, nape upt yang gue buat sebelum nih samar2 aje..die cakap, maybe upt yang die guna nie lebih canggih kot..boleh macam tu? huhuhu tapi as long as ianya 2 line walaupun samar2, ianya still consider positive..lepas tu, dia bagitau yang kandungan gue nih da pon mencecah 5 minggu, n anggaran bersalin pulak dijangka 17 ogos 2013..

C eraziwan pulak kemaen lg epy sebab katanya, taem nak balik cuti raya nanti, gue da xpayah la balik kl lagi, stay aje kat kg. tu sampai habis pantang..huhuhu lepas tu, doc ada la bagi serba sedikit penerangan pasal ibu2 mengandung nih p gue da lupa pulak apa yang dia dk terangkan tu..yang gue ingat, dia suruh minum banyak air aje..hehehe

Oleh sebab kandungan gue nie masih baru lagi, so dia cakap xperlu scan lagi sebab kalau scan pon xnampak pape lagi..dia cakap kalau nak scan, datang balik bila kandungan da masuk minggu ke-10..so, malam tu dia juz bagi gue vitamin aje..total check-up gue kat klinik tu = RM33..maybe tu kos untuk upt + vitamin je kot? hihi

kemaen lagi besar c vitamin nih..nasib baek ler x pahit..hehehe


33 comments:

S.U.R.I.A. said...

syukur......
jaga diri..jgn lupa mkn asid folic jgk

Hasrina said...

tahniah and take care

Mizz ErMa said...

suria : oh, asid folic pon kena makan jgk ke? doc tu xde kasi la pulak..hihi

Mizz ErMa said...

hasrina : thanks k.rina..=)

miss daya said...

congrats erma!! slalu if preggy doc bagi obimin ngan calactate - calcium.. lagi bagus if mkn neurogain pb utk development otak baby.. take care

Shalee Abdul said...

wahhh tahniah!! jaga diri elok2 tau! mkn byk2 hehehe

SimplySeoul said...

alhamdulillah... alhamdulillah. i read ur blog ni dari zaman bujang u lagi, smpailah ke badan dua ni. bilalah agaknya boleh buat post gini. haha

anyway looking forward to pregnancy post soon! take care mummy.

Mizz ErMa said...

miss daya : oh ye ke? sy pon xtau nape doc tu juz bagi obimin aje..mybe sbb dia juz part time doc je kot? huhu

Mizz ErMa said...

shalee : hehe, thanks dear..insyaallah,

Mizz ErMa said...

simply seoul : hehe, tu lah..pape pon, thanks tau..bila da tiba masanya nanti, turn u la pulak utk post entry mcm nie..hik3,

Mira said...

alhamdulillah. congratulation mommy to be. happynya lah tengok akak. take care tau. :)

adda siempre said...

moral of the story...beli pregnancy test hak mahal ek..hahah!! btw, tahniah sejuta kali buat mu maa....ak pulak yg lebih2 hepi ni apahal?hahaha...nasihat dari aku pulak, jangan lupa makan buah delima, kismis n kurma banyak2 ek..itu sunnah nabi maa...baik amalkan:)

♥ sitifarhana ♥ said...

alhamdulillah..thniah dear ~ jaga diri elok2 ye :)

Fana | Aqim said...

Alhamdulilah..rezeki..tahniah ye..:)

jaga diri elok2 :p

HeNRieTTa JoSe said...

tahniah....pape pown...take care yea....moga segalanya selamat....wah...dekat ngan tarikh bday rietta tu...jeng jeng jeng....

CekbOlat-bOlat said...

yup . kalau kndungan still bru dia akan smar2 dekat pregnancy test . kalau buat ujian darah akan lgi tepat . hohoh .

btw tahniah akak . jaga baik baik :)

Tihara said...

alhamdulillah tumpang syukur, tahniah yea..biasanya rm10 caj utk consultant..beseler klinik swasta
take care :)

Ann Ishak said...

tahniah dek...1st trimester yang mencabar ni, jangan melasak sangat ye

The ShomeL TwinZ said...

tahniah sis :)
jg dri n baby...

zOeY zAu YaH said...

tahniah lah cik emma(cik lg ok).semoga semuanya dipermudahkan.

izfanora said...

tahniah.. seronoknya dh ada baby dalam perut kan.. jg elok2..

doakan za juga yer.. :)

Mizz ErMa said...

mira : hehe, tq mira..insyaallah..

Mizz ErMa said...

adda : hehe, okeh aunty adda..nnt mummy-to-be suruh daddy-to-be g cari buah delima + kismis + kurma k..hehe

Mizz ErMa said...

farhana : hehe, tq2..insyaallah..

Mizz ErMa said...

fana : alhamdulillah, hehe..tq2..

Mizz ErMa said...

henrietta : amin..hehe tq k.rietta..oh yeke, nnt leh ler celebrate skali..hihi

Mizz ErMa said...

cekbolat : wah, cekbolat nih mcm tau2 aje..hehe pape pon, tq tau..

Mizz ErMa said...

tihara : oh, yeke..hehe tq kak..

Mizz ErMa said...

ann : tau xpe, mmg rasa mcm mencabar sgt2..itu sakit ini sakit..hehe pape pon, tq kak..

Mizz ErMa said...

shomel : tq awak..hehe

Mizz ErMa said...

cik zoey : hehe, tq cik zoey..amin, semoga semuanya dipermudahkan..

Mizz ErMa said...

izfanora : amin, semoga lepas nih turn akak pulak..hehe pape pon, tq tau..

boongafarra said...

alhamdulillah..tumpang happy utk mommy to be! :)tahniah!

#gambar keluarga di'animasikan http://vectorartxpert.weebly.com/