Thursday, June 13, 2013

Ceritera My 5th Check-up..

Assalamualaikum w.b.t.. =')

Malam semalam gue dan c eraziwan p klinik putrijaya untuk monthly check-up gue yang ke-5.. pejam celik pejam celik, dah 30 minggu ++ rupanya usia kandungan gue nih..baby pulak kemaen lagi sakan dk menendang..x kira masa pulak tu..ish3, sabar jelah..kui3,

Macam biasa, memula doc ambil bacaan tekanan darah gue, lepas tu dia mintak gue baring untuk check kedudukan baby sambil dk tekan2 perut gue.. lepas tu p buat ujian urine & timbang berat badan..terkezut sat gue bila mendapati bulan nih berat gue naek sebanyak 3.5kg!

Ish3, sebelum2 nih berat gue naek sebanyak 2kg aje tiap2 bulan, entah macam mana bulan nih boleh naek sampai 3.5kg? nasib baek ler doc cakap tu perkara biasa aje..lepas tu, sempat lagi gue mengadu cakap yang malam2 gue selalu cramp kaki, lepas tu selalu sakit2 tulang pinggul..hihihi

Doc pulak senyum2 aje sambil cakap, biasa la tu..dekat2 nak bersalin nanti lagi kuat sakitnya sampai ler dah selamat bersalin nanti..baru sakit2 tu hilang.. adoi, hebat betul dugaan 3rd trimester nih.. lepas tu doc tanya gue, kaki da start bengkak ke? nasib baek ler x bengkak2 lagi..hehehe

Lepas tu pulak, tibalah part yang paling menakutkan gue, iaitu sesi suntik menyuntik anti tetanus.. uhuk, sakit dia hanya tuhan je yang tahu..berkali2 doc tu mintak gue supaya bertenang dan rilekskan badan tapi tulah, nak buat macam mana, badan nie automatik aje jadi mengeras..hik3,

Doc cakap, next month akan ada suntikan untuk kali yang kedua pulak.. sebab nie kan 1st pregnancy, so kena suntik 2x ler.. 2nd baby baru suntik sekali.. adoi, xdapat gue nak imagine.. sakit kena suntik yang ini pon belum hilang lagi, habis kebas tangan gue nih..sob, sob,

Oh ya, total check-up gue untuk kali nie pulak doc charged rm42..kira ok la kan sebab gue ingat, oleh sebab kali nie ada suntikan, maybe kos check-up kali nie mencecah rm100 dan ke atas.. rupanya xsampai pon rm50..hehehe

+- 2 months to go..chaiyok emma chan chaiyok! =')

9 comments:

are_lin@yu said...

thniah dear bakal jadi ibu ;-)

HeNRieTTa JoSe said...

Berseri seri mom to be....demi bbykan...dua blan tu kjap jerr masa berlalu....

Tihara said...

moga dimudahkan segala urusan mama n baby, insha Allah :)

Mya said...

tahniah awk! betul, nampak berseri :))

Zaza said...

xsabar zaza nak tgk baby nanti...hehe

Mira said...

go kak ema go! demi bakal baby. tak sabar pulak nak tengok baby akak nanti :)

MaYa MustWany said...

yang penting jaga diri n kesihatan lok2 taw..

nora saniey said...

kte pn da cramp mlm2..start 30weeks bru tau cmne cramp tu..hikhik..tdo pn da xlena da skunk kn..nk pusing2 kiri kanan ssh..klo terlentang sakit plak rse..kne kuat la demi bb..hikhik..

Syida Rasyidah said...

seramnya baca yang suntik2 tu.. awk, take care tau :)