Friday, December 9, 2011

8 petua untuk menambahkan berat badan!

Haa, 1st taem nih gue ingin berkongsi tips2 yang gue rasa agak berguna untuk mereka2 yang mempunyai bentuk badan yang kurus slim melim macam gue n teringin mau menaikkan berat badan sebanyak beberapa kg untuk kasi balance kan lagi tinggi dan berat yang dah sememangnye balance itu..hehehe tips nih gue jumpa taem dk meng-google 'tips menambahkan berat badan' beberapa ari yang lepas n gue sekarang tengah mempraktikkannya..hihi gud luck emma chan! =D

pic nih diambil pada tahun 2008 a.k.a 3 tahun yang lepas..yang nih pon taem dinner jugak tapi kitorang posing b4 p dinner..so, xperlu la nak ber-touch-up bagai macam pic kat atas tuh..hahaha =P (jaoh tol hang terpesong dari topik asal) err..=.='
okeh, 8 tips yang gue maksudkan tadi ialah :-

1. Penting untuk mengambil banyak makanan yang tinggi kalori, protein dan garam galian.
caranya : gantikan nasi dengan roti. roti mempunyai kalori lebih besar berbanding nasi atau boleh mengambil nasi dan sejam kemudian roti.
gue : kalo dulu, pepagi gue mam nasi aje..p sekarang pepagi gue mam nasi dan roti sekaligus! hehehe =D

2. Jangan tinggalkan waktu makan dan seelok-eloknya makan tiga hidangan utama bersama dua atau tiga hidangan snek sehari.
caranya : pilih snek yang tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet berlebihan. digalakkan mengambil snek seperti sandwich, kekacang, biskut, minuman bersusu, jus, keju, buah-buahan kering dan kentang lenyek.
gue : hm..kadang2 gue mam 3x hidangan utama, kadang2 gue mam 2x aje hidangan utama..petang pulak, kadang2 gue mam biskut, kadang2 gue mam angin aje kat ofiz tu..

3. Makan secara kerap. jika tidak mempunyai selera makan, boleh makan lima atau enam hidangan kecil sehari.
caranya : ambil hidangan yang sihat. amalan mengambil makanan ringan bukan sahaja menambah lemak yang tidak sihat, tetapi melambatkan proses metabolisme tubuh.
gue : mana ada masa nak makan secara kerap..kang budak ofiz cakap gue buang tabiat pulak..pape pon, gue akan cuba la slow2..T___T

4. Pada waktu pagi, ambil makanan yang mempunyai sumber karbohidrat dan protein tinggi.
caranya : minum satu gelas susu pada setiap hari, roti atau telur separuh masak. hindari makanan yang mengandungi banyak lemak.
gue : hm, lupa pulak nak beli susu untuk diminum setiap pagi..biase gue minum ae suam aje..tang roti tu da ditanggung beres! =)

5. Melakukan senaman secara teratur.
caranya : lakukan senaman bina badan, angkat berat dan tekan tubi untuk membina otot badan 30 minit setiap tiga atau empat kali seminggu. pastikan yang bertambah adalah otot bukan lemak ketika proses menambah berat badan.
gue : uhuk, biase gue suruh eraziwan aje yang buat sume tu..nampaknya selepas nih gue pon terpaksa la buat jugak..>___<

6. Selepas selesai senaman, boleh gantikan tenaga yang keluar dengan mengambil makanan yang berkalori tinggi.
caranya : ambil makanan yang mempunyai sumber protein dan karbohidrat. ini untuk menggantikan kandungan gula dalam badan yang telah dikeluarkan sewaktu melakukan senaman.
gue : ehehe..biase kalo kitorang p joging, kitorang mesti pekena roti canai! x pon nasi lemak..=D

7. Mengambil pemakanan mengikut panduan piramid pemakanan Malaysia.
caranya : lebihkan pengambilan hidangan bagi setiap kumpulan makanan kecuali gula, minyak dan lemak dalam makanan.
gue : xde idea nak lebihkan ape..T-T

8. Sokongan makanan tambahan.
caranya : contohnya vitamin B yang membantu mencerna nutrisi yang diambil.
gue : hm, pil yang gue beli kat appeton dulu pon separuh aje yang terusik, nak vitamin ape lagi..=.='

Huh, kemaen semangat lagi gue taruk tips2 bagai kat dalam sweet + sour nih..pape pon, belum cuba belum tau..tol x? (jangan hangat2 tahi ayam sudah!) hehehe hm, ape yang gue boleh simpulkan melalui gambor2 gue yang dahulu kala dengan yang terbaru ialah, berat gue makin lama makin menurun..uhuk, gue pon xtau nape..maybe sebab gue keje kuat sangat kot..>..<

15 comments:

emy zulaiha said...

ala macam mane?emy nak tip kurus kan badan plak ^_^

jom bace aktiviti bermingle-mingle

Nur Aischa said...

wahh comel betul sis emma masa 18 tahun tu, terasa mcm sebaya pula kita, hahah. alaa aisyah pula nak otw turunkan berat badan ni, sbb berat asyik nak naik jea. hm sedih :( btw goodluck ya kak emma :D

NurSuhada Md Arifin said...

oh, ak pon ada..hehehe

sekamar rindu said...

salam..

tips yg sangat berguna untuk sesiapa yg nak menambah berat badan..

Izyan Masri said...

WUWUWUW.KITE NAK KURUS T_T

Juliet_iRa~" said...

thankss share!mmg nk gemuk sikit skang ni..hee


tiap2 pagi dah mula minum susu..hihi

Siape Tahu said...

Gambar lame? huhuhuhu

alyaclumsy said...

aku dah cukup gemok :( hihi

aleen aiden said...

kwn alin punyela nak naikkan berat badan.tp die makan byk mne pon tetap xnaik2 jugak.hu3

Mya said...

huuuu berat mya senang sgt naik :(

rara pinkmafia said...

owh kalau rara xpayah susah2 buat sume ni.badan mmg senang naik.hehee

zOeY zAu YaH said...

tip nk naikkan berat lak? nk nih..hihi..

Original CikTeddy said...

wah..nice tips..cik ni ha mmg kurang berat badan :)

lia fen said...

gud luck! sy kurus tang ibu jari jek...n gemok tang pp..hihi =)

Mizz ErMa said...

emy zulaiha : kalo macam tu, share la tips beratkan badan dengan sy..hehe

nur aischa : hahaha..tang sebaya yg xtahan tu..kui3, btw, thanks..=D

adda : sep kito, misti ler ado..kui3,

sekamar rindu : ha ah, p tips nih lebih kepada tips utk dri sendiri..hihi

izyan masri : tuan belog pulak nak gemuk..eh bukan, nak berisi skit..T-T

juliet ira : wah, bagusnya..nampaknya sy pon kena stat minum susu jgk la pepagi..hehehe

siapa tahu : yup..huhuhu

alyaclumsy : share la tips skit..hehe

aleen aiden : uhuk, sama la dgn sy..susah tol la tambahkan berat badan..sob, sob,

mya : haa, elok la tu..cer share skit tips nye..hehe

rara pinkmafia : tol ke? uhuk, jeles..>___<

cik zoey : moh kite sama2 berusaha utk tambahkan berat bdan..hehe

original cik teddy : haa, same la kite..hehe

lia fen : lau gemuk tang ppi tuh orang panggil kiut..hehehe