Wednesday, March 14, 2012

Ada Apa Dengan Sabun Beras?


Haa, topik gue pada hari ini adalah mengenai khasiat sabun beras..sebelum tu, meh gue tanya dulu, ade sesapa yang masih tak tahu tentang kewujudan sabun beras tak? (hek elleh, mentang2 ler dia bwu aje tau tentang kewujudan c sabun beras nih, ada hati nak berlagak konon!) ish3..sampai ati betul cakap gue nih nak berlagak, gue cuma nak berkongsi aje..bukankah sharing itu caring?

Ritu, taem gue dk sakan melepak2 di belog teman2 blogger, gue ade la terbaca satu entry mengenai khasiat sabun beras nih..dan entry itu of coz lah bukan semata2 untuk mempromosikan sabun beras ini jauh sekali untuk tujuan mengembangkan bisnes, dia bikin entry itu semata2 untuk berkongsi mengenai khasiat sabun beras ini dan begitulah jugak dengan gue~ hehehe

Antara faktor2 yang menyebabkan gue begitu tertarik untuk mencuba sabun beras ini adalah disebabkan oleh masalah parut yang kemaen lagi tak tau malu dk melepak di raut wajah gue ini..gue pon da naek fedup dk mengadap geng2 parut itu..huhuhu T..T so, ari ahad yang lepas, taem gue + c eraziwan nih p jenjalan kat tesco cheras, gue p la cari c sabun beras nih sekali..

tadaa~
inilah dia c sabun beras yang gue maksudkan tadi..0o0o, macam nie rupanya bentuk dia..sebagai permulaan, gue juz beli satu aje yang kecik..balik umah nanti, gue potong la sabun tuh jadi dua bahagian..satu untuk gue, satu lagi untuk c eraziwan..amacam? bijak bukan~ hehehe oh ya, sabun nih ada 2 saiz..yang kecik harganya rm9, yang besar pulak harganya rm18..

ini pulak antara khasiat2 yang bakal gue + c eraziwan perolehi nanti..hehehe tapi sabun nih kitorang pakai kat muka aje dulu..nak tengok dulu macam mana kesannya nanti kan..kat badan pulak, gue belum terbukak at nak try lagi..hehehe

Kalo tak silap, rnie merupakan ari yang ke-4 gue try sabun nih sebagai pencuci muka..sebelum nih, gue pakai pencuci muka yang entah apa namanya yang gue beli kat korea ritu..hehehe pencuci muka tuh pon kemaen lagi tahan lama..gue beli masa bulan 10, sekarang da bulan 3 tapi pencuci muka tuh belum pon lagi menunjukkan tanda2 nak kehabisan stok..kagum sat gue~ =D

Setakat nih, gue rasa sabun beras nih tak de masalah sangat dengan kulit gue sebabnya dalam masa 4 ari nie, gue dapati kulit muka gue menjadi lebih lembut berbanding biasa, liang2 pori pon menjadi lebih kecil, luka2 akibat jerawat pulak menjadi kering dan sekaligus menjadikan luka jerawat gue itu semakin cepat sembuh berbanding sebelum ini..kedengaran ohsem bukan? hehehe


36 comments:

Rtp Farra Arisha said...

kiranya sabun beras ini effective for all people? waaa, this is interesting. hihi

P/S: sis, if you wanna get the rainbow quran, do inbox me dengan segera karena mulai besok harga sudah berbeza because transportation cost mulai naik. :)

zati embong said...

wah..menarik betul effect dia.

uyaitusaya said...

fungsi sabun ni mcm pencuci muka la eh? ke sabun je satu badan? hehe

Cik IFAH. ♥ said...

patut cuba nih ! :D

Sarah Mohd Saleh said...

ecehhh....kult bersih,selembut stra..aisehhh

CekbOlat-bOlat said...

ehh?? haha dh di kilangkan ?

petua nenek bsuh muka dgn air beras bsuhan prtma.. heheh

SimplySeoul said...

macam berminat nak try...

mizzkechique said...

dh pakai sabun ni.. cpt cair.. sob..sob..sob..

HeNRieTTa JoSe said...

kat tesco erk? citra erk? nk try jugak lew....hehehe.....sebab pencuci muka rietta dah dekat nak abis dah....

CikAnyss' :O said...

dengar macam elokk gak citra ni , hehe ,. xmaw cuba bb cream mistine ? hehe

EZAN IDMA said...

nak satu!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ok la tu kalo sesuai dengan muka...

;)

Shaznina Sofia said...

huishh bole cuba nyh..
:D

MaYa MustWany said...

hahaha ptong dua..mesti kes kalau ku kene,dia pun kene.hihii

mas guna sabun avon clearskin..allhamdullilah ok.coz kawan2,adik,mana yang jerawat teruk ke,parut ke..smua dh licin.

Mizz ErMa said...

Rtp Farra Arisha : hm, entah..all people la kot? hehehe

p/s : oh ya ke? alamak, bulan nih sudah pokai~ hihihi

Mizz ErMa said...

zati embong : kan? kan? hehe hopefully hasilnya pon akan menarik jugak lah nanti..hehe

Mizz ErMa said...

uyaitusaya : entah..sepatutnya muka + badan kot tapi sy guna utk muka aje dulu..hehe

Mizz ErMa said...

Cik IFAH. ♥ : haa, cuba jangan tak cuba..tapi kalo xberkesan nanti, jgn cari sy pulak..hehe

Mizz ErMa said...

Sarah Mohd Saleh : syoknye kalo apa yang diperkatakan oleh anda itu akan menjadi kenyataan..ngeh3, =P

Mizz ErMa said...

CekbOlat-bOlat : petua tuh boleh dipercayai ke tak boleh? hehe len kali nak cuba try test lah petua nenek tu..hehe

Mizz ErMa said...

SimplySeoul : haa..try jangan tak try..tapi kalo tak menjadi nanti, sy xtau~ hehehe

Mizz ErMa said...

mizzkechique : ha ah kan, manja tol sabun nih..kena air sikit da mula la meleleh2..hehe

Mizz ErMa said...

HeNRieTTa JoSe : kalo tak silap, sume tesco ade kiosk yg jual produk2 macam nih kan..hehe try jgn tak try..=D

Mizz ErMa said...

CikAnyss' : err..bb cream mistine tuh datangnya daripada mana? x penah dgr la pulak..hehe btw, skrg nih sy tgh pakai bb cream yg dibeli khas dari korea..hehe

Mizz ErMa said...

EZAN IDMA : nak satu aje ke? kecik tapak tangan, nyiru sy tadahkan..(boleh macam tu?) hahaha

Mizz ErMa said...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr : ha ah kan, tak sume produk seswai dengan muka kita..hehe

Mizz ErMa said...

Shaznina Sofia : boleh aje, tepuk dada tanya selera~ hehehe

Mizz ErMa said...

MaYa MustWany : wah, betul ke? kalo sabun nih da abis nanti, boleh ler try sabun avon clearskin tu pulak..hehe

mirmashi said...

first time dengar sal sabun beras . hoho .

O CIKTEDDY said...

ah nak guna jugak!huhu

Teenager Housemaid said...

erk..pertama kali dengar pasal sabun beras ni..hoho

Mizz ErMa said...

mirmashi : sama la kita..sy pon 1st taem jgk dgr psal sabun beras nih..hehe

Mizz ErMa said...

O CIKTEDDY : guna cik teddy guna, jangan tak guna pulak~ ngeh3,

Mizz ErMa said...

Teenager Housemaid : sama la kita..hehe biasa la tu, sume benda akan ada pertama kali kan? hehe

Juliet_iRa~" said...

wahh lepas ni letak pic sblm n selepas ek..

:D

Mizz ErMa said...

Juliet_iRa~ : kalo hasilnya berterusan memberangsangkan, apa salahnya kan? hehe