Sunday, February 26, 2012

DIY - Veil Nikah (Part 1)

Wah3, DIY - Veil Nikah (Part 1)?? class ko nyah..hahaha (ehem2, bahasa tuh kasi sopan sikit yer, bak kata patah2, budi bahasa budaya kita) err..ok2, sori2, hihihi aktiviti gue di hari sabtu yang lepas a.k.a semalam lah senang cite, tersangatlah padat tahu..dari pagi sampai ke petang, matahari pon nyaris2 aje nak hye2 bye2 dengan c siang hari yang indah itu..huhuhu

Nak dipendekkan cite lagi, pepagi ari lagi gue kua umah sebabnya semalam gue keje halfday..lepas tu pulak, gue ade date dengan bakal pengantin baru a.k.a teman gue yang nak kawin bulan depan kat area umah die di pantai dalam tuh..sementara tu, kitorang a.k.a gue dan c eraziwan nih p la lepak2 kat area jalan tar dulu untuk cari beberapa barang yang gue perlukan kan..hehehe

c emma chan yang kemaen lagi mengigihkan diri untuk mengharungi hari sabtu yang kadang2 tu menyebabkan beliau terpaksa mengorbankan masa tidurnya yang tersangatlah berharga itu..(hm, berharga la sangat c emma chan oi!) err..=.=' hihihi

taem dk jenjalan cari makan kat jalan tar pulak, 1st taem gue nampak ada gerai yang jual beef + chicken berlidi ini..hm, maybe sebab gue da lama sangat tak luangkan masa di jalan tar nih kot..tapi kesimpulannya, beef nih mmg sedap..hee =D

lepas tu pulak, kitorang p jenjalan cari makan lagi di pantai dalam yang tujuan utamanya adalah untuk berjumpa dengan bakal pengantin yang ikhlas nak serahkan kad jemputan majlis perkahwinan kepada gue meskipun gue da inform awal2 gue tak dapat nak menjoinkan diri..sob, sob, T.T

haa, berbalik kepada topik asal, (huh, panjang kemaen mukadimah hang!) err..yeke? tak perasan la pulak..hehe =P malamnya, tanpa membuang masa lagi gue pon teruslah memulakan projek DIY - Veil Nikah ini dengan excitednya meskipun majlisnya itu entah jadi entah kan tidak memandangkan date-nya kemaen lambat lagi..hehehe so, bahan2 yang gue guna untuk menjayakan projek yang tak berapa nak bertauliah ini ialah : 1/2 meter kaen organza, (kot?) jarum peniti, gunting dan beberapa manik yang berjaya menambat hati gue yang dibeli di kedai manik area jalan tar tadi..

bila kaen organza yang sepanjang 1/2 meter itu telah berjaya dipotong mengikut bentuk yang gue kehendaki, (walaupun hakikatnya bentuk yang telah dipotong itu bukanlah 100% seperti apa yang gue inginkan..T.T) gue pon pakai ler lilin nih untuk mengelakkan benang yang bahagian tepi2 kaen tuh terkeluar @ comot2 kan..biasanya orang pakai mesin jahit tapi memandangkan gue tak de mesin jahit, gue pakai aje lah lilin murahan ini.. kreatif bukan? (kreatif la jugak!) hik3, =P

dan hasilnya? tadaa~~
hehehe inilah dia veil nikah yang telah siap dipotong dan dijahit manik yang berbentuk bulat itu disekelilingnya..berjam2 jugak la gue habiskan masa gue untuk menjahit benda alah tu tuh..tapi, alhamdulillah la kan sebabnya gue sangat puas hati dengan hasil kerja gue ini walaupun ianya baru part 1! hehehe =')

cantik kan kaler manik bulat nih? hihi oh ya, kenapa gue cakap veil nih baru part 1? sebabnya, part keseluruhannya adalah sebanyak 3! haa, jangan maen2 dengan tukang jahit yang tak berapa nak bertauliah macam gue nih yer..ade ati nak ber-part2 bagai~ hehehe hopefully, part 2 veil nikah gue ini pon akan berjalan dengan lancar + jayanya jugak lah yer..amin~ hehehe >.<


15 comments:

zOeY zAu YaH said...

bgusnya buat sendiri..jimat2..

Sarah Mohd Saleh said...

ppndai lahh erma nih buat sendrey veil. ;)

dear yayah said...

buatkn utk sy skali la :)

aleen aiden said...

amboi yang bercucuk pakai lidi tu macam tak pernah nampak lagi kat jalan tar.

Akue Achik said...

oyeah..nice..^^ :)

berbakat la awk ni.. ^^

Diyana Norman said...

pndainyerrr... nty kawen buat snirik je. huhu

Teenager Housemaid said...

wah dah nak nikah ni..hehe..
ok tunggu part seterusnya..:D

anisalya said...

okay la tu. buat sendiri baru puas hati. kalau sewa or beli kadang2 tak menepati kehendak hati sendiri kan?

HeNRieTTa JoSe said...

cantik cantik....nanti tmbah lew lagi manik ngan labuci utk part-part seterusnya....mesti semanis tuan yang bakal pakai nanti....so sweet...

O CIKTEDDY said...

wah..pasni blh la plak buat keje part time..hehe

EruzuLiyana said...

nanti kami bertunang, buatkan utk kami satu boleh?heee

miss daya said...

hamboiii rajinnye :)

Hanim Irsyad said...

wahh.. cantek laa. pandai wut :)

evErytHing hEre!!! said...

nice n so sweeet...:)

Juliet_iRa~" said...

teruskan usaha anda!;p